Η μάχη των Λεύκτρων
Στις 6 Ιουλίου του 371 π.Χ. οι Θηβαίοι νίκησαν τους Σπαρτιάτες στα Λεύκτρα της Βοιωτίας και κατέλυσαν την ηγεμονία τους στον ελλαδικό χώρο. Στη μάχη αναδείχθηκε η στρατιωτική ιδιοφυΐα του Επαμεινώνδα, με την τακτική της «λοξής φάλαγγας» που εφάρμοσε.
Αφορμή στον μεταξύ Σπάρτης και Θηβών αυτόν πόλεμο έδωσε η στάση του Θηβαίου στρατηγού Επαμεινώνδα στο συνέδριο των ελληνικών πόλεων-κρατών που είχε συνέλθει στη Σπάρτη μετά την ανταλκίδειο ειρήνη. Αυτός τότε επέμενε στο συνέδριο να αναγνωριστεί ως αντιπρόσωπος όλων των βοιωτικών πόλεων και όχι μόνο της Θήβας. Οι αντιπρόσωποι των άλλων πόλεων όχι μόνο δεν το δέχθηκαν αλλά απέκλεισαν τους Θηβαίους από το συνέδριο. Τότε οι έφοροι της Σπάρτης διέταξαν επιπρόσθετα, προκειμένου να πτοήσουν τους Θηβαίους, τον ευρισκόμενο στη Φωκίδα και κοντά στη περιοχή Σπαρτιάτη βασιλέα Κλεόμβροτο να εισβάλει στη Βοιωτία. Οι Σπαρτιάτες αριθμούμενοι σε 11.000 έφτασαν στην περιοχή και στρατοπέδευσαν στην κοιλάδα των Λεύκτρων, ανατολικά του Ελικώνα. Οι Θηβαίοι ανερχόμενοι σε 6.000 έφτασαν στη περιοχή από βόρεια και στην αρχή δείλιασαν. Ο στρατηγός τους, Επαμεινώνδας, τους ενθάρρυνε και εφήρμοσε για πρώτη φορά στην Ιστορία των μέχρι τότε πολέμων μια νέα στρατιωτική τακτική, η οποία και τον ανέδειξε σε έναν από τους ευφυέστερους στρατηγούς όλων των εποχών.
Αντί της τακτικής τής ενιαίας γραμμής μετώπου που ακολουθείτο μέχρι τότε, χώρισε τη φάλαγγά του σε δύο τμήματα, εκ των οποίων το ένα διενεργούσε επίθεση και το άλλο άμυνα. Η παράταξη αυτή κλήθηκε από τον εφευρέτη της «λοξή φάλαγγα», ο δε τρόπος λειτουργίας αυτής ήταν ο εξής: την κύρια δράση είχε η αριστερή πτέρυγα της επίθεσης, που προηγείτο της γραμμής μετώπου. Στηριζόμενη στο ενισχυμένο βάθος της εκ 50 ανδρών, είχε ως κύριο σκοπό τη διάσπαση της εχθρικής παράταξης. Η λιγότερο ισχυρή δεξιά αμυντική πτέρυγα παρέμενε καθηλωμένη σε αναμονή του αποτελέσματος, προκειμένου να επέμβει και να προκαλέσει σύγχυση στην πληττόμενη και πλευροκοπούμενη σπαρτιατική φάλαγγα. Έτσι, αν το απέναντι σπαρτιατικό τμήμα επιχειρούσε αντεπίθεση δεξιά της θηβαϊκής πτέρυγας επίθεσης, η θηβαϊκή πτέρυγα άμυνας προχωρούσε σε περικυκλωτική επίθεση. Αν συνέβαινε το αντίθετο, αν δηλαδή το σπαρτιατικό τμήμα προέβαινε σε επίθεση στα αριστερά της θηβαϊκής πτέρυγας επίθεσης, τότε η θηβαϊκή πτέρυγα άμυνας έστρεφε και πλευροκοπούσε τον εχθρό. Η όλη αυτή εφαρμογή τακτικής ομοιάζει με την εικόνα του δεξιόστροφου ή αριστερόστροφου πτερωτού κοχλία. Εν προκειμένω, στη μάχη των Λεύκτρων η όλη διάταξη κινήθηκε δεξιόστροφα.
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Στην αρχή ο Επαμεινώνδας εξαπέλυσε το ιππικό του κατά των προμαχούντων Σπαρτιατών ιππέων, οι οποίοι βλέποντας να μην υποχωρεί η εχθρική γραμμή κάμφθηκαν. Οι Θηβαίοι ιππείς της πτέρυγας επίθεσης στράφηκαν τότε κατά του κέντρου και του αριστερού εχθρικού τμήματος, ενώ ο Επαμεινώνδας με την αριστερή πτέρυγα της πεζής παράταξής του και ο Πελοπίδας με τον Ιερό Λόχο επιτέθηκαν με θυελλώδη ορμή κατά των Σπαρτιατών, των οποίων η σθεναρή παράταξη διασπάστηκε. Οι σύμμαχοι των Σπαρτιατών, που είχαν παραταχθεί στο κέντρο και την αριστερή πτέρυγα, βλέποντας ότι οι Σπαρτιάτες ήταν ανίκανοι να συνεχίσουν τη μάχη αποφάσισαν να υποχωρήσουν καταδιωκόμενοι από το θηβαϊκό ιππικό. Οι απώλειες των θηβαϊκών δυνάμεων έφτασαν τους 300 άνδρες, ενώ οι Σπαρτιάτες έχασαν γύρω στους 1.000 άνδρες, μεταξύ των οποίων και τον βασιλιά Κλεόμβροτο.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1785: Το δολάριο γίνεται η επίσημη νομισματική μονάδα των νεοσύστατων Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με πρωτοβουλία του Τόμας Τζέφερσον και απόφαση του Κογκρέσου.
1827: Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία υπογράφουν τη Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζουν την αυτονομία της Ελλάδας ως φόρου υποτελούς στον σουλτάνο. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία απορρίπτει τη συνθήκη.
1885: Ο Γάλλος μικροβιολόγος Λουί Παστέρ δοκιμάζει με επιτυχία το αντιλυσσικό εμβόλιο. Λήπτης είναι ένα νεαρό αγόρι, ο Ζοζέφ Μεστέρ, τον οποίο έχει δαγκώσει ένα λυσσασμένο σκυλί.
1907: Γεννιέται η Φρίντα Κάλο, η γυναίκα που έκανε το μαρτύριό της τέχνη.
1932: Η θερινή ώρα εφαρμόζεται για πρώτη φορά δοκιμαστικά στην Ελλάδα, στο διάστημα από 6 Ιουλίου έως 1η Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο τα ρολόγια τίθενται μία ώρα μπροστά. Θα εγκαταλειφθεί, όμως, στη συνέχεια...
1999: Ο Νίκος Μαχλάς μεταγράφεται από τη Φίτεσε στον Άγιαξ έναντι του ποσού των 5,5 δισ. δραχμών και γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας αθλητής όλων των εποχών.
2012: Η Ευρωλίγκα τιμά τον προπονητή του Ολυμπιακού, Ντούσαν Ίβκοβιτς, με το βραβείο «Αλεξάντερ Γκομέλσκι», αναδεικνύοντάς τον προπονητή της χρονιάς στην Ευρώπη.