Η παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας

Ήταν 8 Μαΐου του 1945, όταν είχε έρθει το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για την Ευρώπη.

Η παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας

Ήταν 8 Μαΐου του 1945, περίπου τρεις το μεσημέρι στην Ελλάδα, όταν ο κόσμος μάθαινε επίσημα ότι η Γερμανία είχε παραδοθεί άνευ όρων και είχε έρθει το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για την Ευρώπη.

Την ίδια μέρα, τα μεσάνυχτα στο Βερολίνο, υπογραφόταν η ιστορική «Πράξη Συνθηκολόγησης» του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν η δεύτερη -και οριστική- πράξη συνθηκολόγησης, μετά την πρώτη στις 7 Μαΐου στη Ρεμς.

Οι Σοβιετικοί δεν ήταν παρόντες σε εκείνη την πρώτη υπογραφή και επέμειναν να επαναληφθεί η υπογραφή συνθηκολόγησης, κάτι που έγινε τα μεσάνυχτα της 8ης Μαΐου στο Βερολίνο. Ήταν απλώς διαδικαστικό, αλλά αναγκαίο.

Η Ευρώπη έβγαινε από 2.194 μέρες πολέμου, στον οποίο συγκρούστηκαν σε πολλά μέτωπα 110 εκατομμύρια στρατιώτες, σε έκταση 22 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος άφησε πίσω του πάνω από 50 εκατομμύρια νεκρούς και την Ευρώπη σε ερείπια.

«Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, ενεργώντας εξ ονόματος της Γερμανικής Ανώτατης Διοίκησης, συμφωνούμε με την άνευ όρων παράδοση όλων των ενόπλων δυνάμεών μας κατά ξηρά, θάλασσα και αέρα, καθώς και όλων των δυνάμεων που βρίσκονται τώρα υπό τη γερμανική διοίκηση, προς την Ανώτατη Διοίκηση του Κόκκινου Στρατού και ταυτόχρονα προς την Ανώτατη Διοίκηση των συμμαχικών εκστρατευτικών δυνάμεων».

Αυτό ήταν το πρώτο άρθρο της παράδοσης άνευ όρων των ναζί στους συμμάχους. Έφερε τις υπογραφές του στρατάρχη Κάιτελ, του ναυάρχου Φρίντεμπουργκ και του στρατηγού της αεροπορίας Στουμπφ. Υπέγραφαν ενώπιον των αντιπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων των χωρών της αντιχιτλερικής συμμαχίας: από μέρους της ΕΣΣΔ ο στρατάρχης Ζούκοφ, της Βρετανίας ο στρατάρχης Α. Τέντερ, των ΗΠΑ ο στρατηγός Σπάατς και της Γαλλίας ο στρατηγός Ντε Λατρ ντε Τασινί.

Η πανηγυρική ιστορική σκηνή, μετά από προηγούμενες υπογραφές, εκτυλίχθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στην αίθουσα της στρατιωτικής σχολής μηχανικού, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1821: Η μάχη της Γραβιάς. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος νικά τις τουρκικές δυνάμεις υπό τον Ομέρ Βρυώνη. Επαναστατικές κινήσεις γίνονται και στην Εύβοια.

1886: Το φαρμακείο «Τζέικομπς» στην Ατλάντα της Τζόρτζια πουλάει το πρώτο μπουκάλι Coca Cola ως σιρόπι για φαρμακευτικούς λόγους. Στην πρώτη του αυτή εμφάνιση το μετέπειτα διάσημο αναψυκτικό περιέχει και ποσότητα κοκαΐνης.

1897: Λήγει με ταπεινωτική ήττα των Ελλήνων ο πόλεμος με την Τουρκία. Το σχετικό πρωτόκολλο κατάπαυσης του πυρός υπογράφεται στο χωριό Ταράτσα της Λαμίας (Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897).

1926: Φτάνει ατμοπλοϊκώς στον Πειραιά, προερχόμενος από την Τεργέστη, ο διάσημος μαέστρος και συνθέτης Ρίχαρντ Στράους για σειρά συναυλιών με την ορχήστρα του «Συλλόγου Συναυλιών».

1936: Ο «Μάης του ’36» στη Θεσσαλονίκη. Σε διαδήλωση καπνεργατών σκοτώνονται 12 και τραυματίζονται 282 διαδηλωτές εργάτες.

1936: Πεθαίνει ο Όσβαλντ Σπένγκλερ, Γερμανός φιλόσοφος, γνωστός από το ογκώδες και πολυδιαβασμένο σύγγραμμά του «Η παρακμή της Δύσης», που προτείνει την κυκλική θεωρία για την άνοδο και την πτώση των πολιτισμών.

1942: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: οπλίτες της φρουράς πυροβολικού της Κεϋλάνης εξεγείρονται στα νησιά Κόκος. Η ανταρσία τους συνθλίβεται και τρεις από αυτούς εκτελούνται. Πρόκειται για τους μοναδικούς στρατιώτες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας που εκτελέστηκαν για ανταρσία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

2011: Ο Παναθηναϊκός κερδίζει τη Μακάμπι με 78-70 στον τελικό του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας στη Βαρκελώνη και στέφεται πρωταθλητής Ευρώπης για έκτη φορά στην Ιστορία της ομάδας.

2013: Ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον ανακοινώνει την αποχώρησή του από την προπονητική, ύστερα από 26 χρόνια στη θέση του προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου κατέκτησε 38 τρόπαια.