Καίσαρ Αλεξόπουλος: Ένας επιστήμονας... χιονοδρόμος

Στις 27 Μαρτίου του 2010 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 101 χρόνων ο Καίσαρ Αλεξόπουλος, Έλληνας φυσικός και ακαδημαϊκός, μέλος της ομάδας ΒΑΝ για την πρόβλεψη των σεισμών.

Καίσαρ Αλεξόπουλος: Ένας επιστήμονας... χιονοδρόμος

Το τετράτομο έργο του «Φυσική» καλύπτει όλους τους επιμέρους τομείς της Φυσικής Επιστήμης και αποτελεί σημείο αναφοράς στην ελληνική βιβλιογραφία. Το βιβλίο τελικά ήταν πεντάτομο και οι τόμοι είχαν τους τίτλους: Μηχανική, Ηλεκτρισμος-Μαγνητισμός, Θερμότητα, Οπτική, Ατομική-Πυρηνική Φυσική.

Γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε Mηχανολόγος-Mηχανικός στο Πολυτεχνείο της Zυρίχης (1926-1930) -εργαζόμενος ως βοηθός στην έδρα Mηχανών Eσωτερικής Kαύσεως- και συνέχισε τις σπουδές του στο τμήμα Φυσικής του ίδιου ιδρύματος, όπου έλαβε το αντίστοιχο δίπλωμα. Tο 1935 αναγορεύτηκε διδάκτωρ των Φυσικών Eπιστημών. Tο 1936 εκλέχθηκε υφηγητής και το 1939 τακτικός καθηγητής της Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, όπου δίδαξε μέχρι το 1974. Oι έρευνές του καλύπτουν κυρίως την Πυρηνική Φυσική και τη Φυσική των Στερεών, αντικείμενα τα οποία δίδαξε στα Πανεπιστήμια της Ουψάλα και του Mίσιγκαν. Kατά την περίοδο 1970-1972 διετέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου Aθηνών. Yπήρξε εκπρόσωπος της Eλλάδας στην Eπιστημονική Eπιτροπή του NATO, διευθύνων σύμβουλος του Bασιλικού Iδρύματος Eρευνών και μέλος της διοικούσας Eπιτροπής του Kέντρου Aτομικών Eρευνών «Δημόκριτος», ως και ιδρυτικό μέλος της Eλληνικής Aνθρωπιστικής Eταιρείας. Eπίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Iωαννίνων. Πρόεδρος της Aκαδημίας (1979).

Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατατάχθηκε στη Μοίρα Αυτοκινήτων στην Πάτρα, αλλά λόγω του ότι ήταν χιονοδρόμος εντάχθηκε στο Τάγμα Χιονοδρόμων και από εκεί μετατέθηκε στο εργοστάσιο λαμπτήρων στα Μεσόγεια. Ο Καίσαρ Αλεξόπουλος ήταν από τους πρώτους χιονοδρόμους στην Ελλάδα με πολλές επιτυχίες και μετάλλια και πολλές φορές πανελληνιονίκης. Ήταν μάλιστα αθλητής του ΕΟΣ Πατρών και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο του ΕΟΣ Αθηνών. Ήταν πρωταθλητής Ελλάδας στις καταβάσεις το 1936 στο Βέρμιο, ενώ ήταν 4ος το 1937 αλλά 1ος στον αγώνα σλάλομ ανδρών με επίδοση 2.50. Το 1938 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ήταν 2ος στο σλάλομ και 1ος στο σύνθετο σλάλομ-δρόμου 18 χλμ., στο Πρωτάθλημα Παρνασσού της ίδιας χρονιάς ήταν 2ος, 3ος ήταν στο πρωτάθλημα Χελμού, 2ος στο σλάλομ στο πρωτάθλημα Πηλίου, 1ος στο πρωτάθλημα Ζήρειας και 2ος στο πρωτάθλημα Βοηδιά. Το 1946 ήταν 8ος στην κατάβαση στους αγώνες της Ζήρειας, τους πρώτους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ήταν 6ος στο σλάλομ. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του 1950 ήταν 1ος στο σλάλομ και 1ος στο σύνθετο. Επίσης, είχε λάβει μέρος και σε μία από τις πρώτες εκδόσεις του Ράλι Ακρόπολις.

Με μια ματιά...

1821: Οι επαναστάτες του Αλέξανδρου Υψηλάντη εισέρχονται στο Βουκουρέστι. «Και εις τας πύλας του Βυζαντίου» του εύχονται οι παριστάμενοι στη δοξολογία.

1821: Ο Αθανάσιος Διάκος, μετά από δοξολογία στη Μονή του Οσίου Λουκά, κηρύσσει την επανάσταση στην ανατολική Στερεά Ελλάδα. Ελληνικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον αρματολό Πανουργιά, ελευθερώνουν την πρωτεύουσα της Φωκίδας, Σάλωνα (Άμφισσα).

1871: Η Σκωτία κερδίζει την Αγγλία στο «Ριμπέρν Πλέις» του Εδιμβούργου στον πρώτο διεθνή «ανεπίσημο» αγώνα ποδοσφαίρου. Στον αγώνα αυτόν τα αίματα ανάβουν τόσο πολύ, ώστε οι παίκτες και των δύο ομάδων ζητούν από τον διαιτητή να τους επιτρέψει να κλοτσάνε τους αντιπάλους στα πόδια, που μαζί με το πιάσιμο της μπάλας με τα χέρια απετέλεσαν, το 1863, την αιτία διάσπασης των ομοσπονδιών ποδοσφαίρου και ράγκμπι.

1941: Η Ναυμαχία του Ταινάρου. Αγγλικός στολίσκος καταναυμαχεί και βυθίζει πέντε πλοία της φασιστικής Ιταλίας.

1964: Ο σεισμός της Μεγάλης Παρασκευής: ο πιο ισχυρός σεισμός στην Ιστορία των ΗΠΑ χτυπά τη νοτιοκεντρική Αλάσκα, σκοτώνοντας 139 ανθρώπους και προκαλώντας τεράστιες ζημιές στο Άνκορεϊτζ.

1968: Πεθαίνει ο Γιούρι Γκαγκάριν, Σοβιετικός κοσμοναύτης, ο πρώτος άνθρωπος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.

1970: Αρχίζει η δίκη των μελών της Δημοκρατικής Άμυνας, οι περισσότεροι από τους οποίους κατηγορούνται για βομβιστικές ενέργειες κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Ανάμεσά τους ο Σάκης Καράγιωργας, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο στρατηγός Ιορδανίδης.

1973: Ο Μάρλον Μπράντο αρνείται το Όσκαρ που κέρδισε για την ταινία «Νονός», στέλνοντας την Ινδιάνα ηθοποιό Σαχίν Λιτλφίδερ στην τελετή απονομής για να περιγράψει την άσχημη κατάσταση των Ινδιάνων της Αμερικής.

1977: Δύο Boeing 747, ένα της KLM και ένα της PanAm, συγκρούονται στον διάδρομο απογείωσης της Τενερίφης στα Κανάρια Νησιά. Πρόκειται για το πιο πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα, καθώς 583 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και μόλις 61 διασώζονται.

1989: Ο διαιτητής Κέλβιν Μόρτον καταλογίζει πέντε πέναλτι στον αγώνα της δεύτερης κατηγορίας Κρίσταλ Πάλας - Μπράιτον 2-1, εκ των οποίων μόνο ένα από κάθε ομάδα καταλήγει σε γκολ.

1997: Ο Ολυμπιακός συντρίβει 69-49 τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ για τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας και κάνει το 1-0 στη σειρά.

1999: Η Εθνική Ελλάδας χάνει, μετά από οκτώ χρόνια, στο ΟΑΚΑ από τη Νορβηγία με 2-0. Η προηγούμενη ήττα ήταν στις 4/9/1991, από την Αλβανία με 0-2.

2018: Πεθαίνει σε ηλικία 85 ετών ο επίτιμος αντιπρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης Μιχάλης Βιντζηλαίος.