Έξι χρόνια χωρίς τον «πατριάρχη» του αθλητικού Τύπου, Θόδωρο Νικολαΐδη
Σαν σήμερα, πριν από έξι χρόνια, το «ΦΩΣ» έχασε την ίδια του την ψυχή. Ήταν το πρωινό του Σαββάτου που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο Θόδωρος Νικολαΐδης, δημοσιογράφος, εκδότης, ιδρυτής και ιδιοκτήτης-διευθυντής της εφημερίδας μας, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μεταπολεμική Ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.
Το τι ήταν ο Νικολαΐδης για το «ΦΩΣ» και το «ΦΩΣ» για τον Νικολαΐδη είναι γνωστό τοις πάσι. Για όσους τον έζησαν από κοντά ήταν ο δάσκαλος, ο άνθρωπος που τους έκανε να αγαπήσουν αγνά τη δημοσιογραφία και να πιστέψουν σε αξίες, στις οποίες ο ίδιος δεν έκανε εκπτώσεις. Υπήρξε σκληρός, μα δίκαιος. Ήταν ο τελευταίος μεγάλος του είδους του...
Στις 11 Απριλίου του 1955 κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Αθλητικόν Φως», η οποία μετονομάστηκε σε «ΦΩΣ των Σπορ», που κυκλοφορεί ανελλιπώς μέχρι σήμερα. Στα χέρια του Θόδωρου και της Ειρήνης Νικολαΐδου το «ΦΩΣ» μεγαλούργησε και κάθε του φύλλο θα έχει πάντα ένα κομμάτι από τον ίδιο.
Παρά το γεγονός ότι το «ΦΩΣ» ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Ολυμπιακό, η εφημερίδα σταδιακά κέρδισε την αποδοχή και τον σεβασμό των οπαδών όλων των άλλων ομάδων. Επί των ημερών του στην εφημερίδα εργάστηκαν κατά καιρούς κορυφαίοι Έλληνες αθλητικογράφοι. Ο Θόδωρος Νικολαΐδης αναγνωρίζεται ως μία προσωπικότητα κομβικής σημασίας στη μεταπολεμική Ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.
Παιδί του λαϊκού πολιτισμού, σε μια δύσκολη εποχή για την Ελλάδα, ο Θόδωρος Νικολαΐδης αγάπησε τρία πράγματα: τον Ολυμπιακό, το σινεμά και το λαϊκό τραγούδι. Οι προτιμήσεις του αποτυπώθηκαν στις σελίδες του «ΦΩΤΟΣ», ειδικά τις πρώτες δεκαετίες.
Όσοι τον διάβαζαν τότε, θα θυμούνται όχι μόνο το πάθος του για το ποδόσφαιρο αλλά και την κοσμική του πλευρά που φώτιζε διακριτικά τη δημοσιογραφική δράση του. Για να λέμε ακόμα σήμερα ότι ο Νικολαΐδης ήταν ένας «Κύριος της δημοσιογραφίας» αλλά και ένα παιδί του λαού που με την αθωότητα και την εντιμότητά του δεν μεγάλωσε ποτέ.
Περίπου δύο δεκαετίες πριν από τον θάνατό του η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» είχε αναφέρει για τον Θόδωρο Νικολαΐδη το εξής απόσπασμα: «Στο τιμόνι της εφημερίδας υπάρχει ένας άνθρωπος σχεδόν μυθικός στον χώρο της έντυπης αθλητικής δημοσιογραφίας. Πρόκειται για τον κ. Θεόδωρο Νικολαΐδη. Ο Nικολαΐδης στον αθλητικό Τύπο είναι ό,τι και ο Λαμπράκης στον πολιτικό. Tο δε "ΦΩΣ" έχει παίξει στα θέματα του Ολυμπιακού τον ίδιο ρόλο που έχουν παίξει και οι εφημερίδες του συγκροτήματος Λαμπράκη στα θέματα της Ελλάδας».
Διαβάστε επίσης: Το συγκινητικό... άναμμα του ΦΩΤΟΣ δια χειρός Θόδωρου Νικολαϊδη
Με μια ματιά…
1900: Ιδρύεται o Άγιαξ στο Άμστερνταμ.
1922: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας του πρώτου διασυλλογικού πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης (Πρίνστον - Γέιλ).
1936: Φεύγει από τη ζωή ο Ελευθέριος Βενιζέλος, κορυφαίος νεοέλληνας πολιτικός, που διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1910 έως το 1915 και από το 1928 έως το 1932.
1945: Κατά τη διάρκεια του τελευταίου αγώνα του πρωταθλήματος NHL, ο Μορίς «Ρόκετ» Ρίτσαρντ γίνεται ο πρώτος παίκτης που σημειώνει 50 πόντους σε μια σεζόν, ένα ρεκόρ που θα διαρκέσει 36 χρόνια.
1973: Ο επιθετικός της Ιντεπεντιέντε, Μαγκλιόνι, πετυχαίνει το γρηγορότερο χατ τρικ στην Ιστορία του ποδοσφαίρου εναντίον της Χιμνάσια Εσκρίμο ντελ Πλάτα (1 λεπτό και 50'').
1976: Κατά τη διάρκεια της προπόνησης στη Νέα Φιλαδέλφεια, οι Σκρέκης, Δέδες, Παπαδόπουλος, Ραβούσης και άλλοι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ πίνουν το νερό του 36χρονου δικηγόρου Γιώργου Καματερού, ο οποίος, έναν μήνα πριν, είχε ανακοινώσει ότι το «μαγικό νερό» του θεραπεύει τον καρκίνο. Μερικές μέρες αργότερα θα αποδειχθεί ότι το νερό ήταν «απλό νερό» και ο δικηγόρος θα φύγει από την Ελλάδα.
1996: Πεθαίνει ο Οδυσσέας Ελύτης, Έλληνας ποιητής. Τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979.
2016: Η Κατερίνα Στεφανίδη τερματίζει τρίτη στον τελικό του επί κοντώ γυναικών, κατά την πρώτη κιόλας μέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κλειστού στίβου στο Πόρτλαντ. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια ξεπέρασε τα 4,80 μέτρα και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.
2022: Μετά το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος (με επίδοση 8,41 μ.) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021, ο Μίλτος Τεντόγλου κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Βελιγράδι με 8,55 μ., που αποτελεί εθνικό ρεκόρ και το έβδομο καλύτερο άλμα στην Ιστορία του κλειστού στίβου.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ