Τα εγκαίνια του χλοοτάπητα στη Νέα Φιλαδέλφεια το 1962

Στις 3 Ιανουαρίου του 1962 εγκαινιάστηκε ο χλοοτάπητας του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας.

Τα εγκαίνια του χλοοτάπητα στη Νέα Φιλαδέλφεια το 1962

Στις 3 Ιανουαρίου του 1962 εγκαινιάστηκε ο χλοοτάπητας του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας, το οποίο σχεδόν 30 χρόνια αργότερα ονομάστηκε «Νίκος Γκούμας».

Τα έργα είχαν αρχίσει από το 1955, ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 1961 και είχαν κοστίσει 1,5 εκατομμύριο δραχμές. Η ΑΕΚ με πρόεδρο τότε τον οραματιστή Νίκο Γκούμα ολοκλήρωσε τις εργασίες στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου και από τις αρχές του 1962 διέθετε ένα μεγάλο και σύγχρονο για τα δεδομένα της εποχής στάδιο σαράντα χιλιάδων θέσεων με χλοοτάπητα και με διαμορφωμένο το πέταλο προς την πλευρά του Άλσους.

Στα εγκαίνια η ΑΕΚ αντιμετώπισε την Μπαρτσελόνα, που είχε «αστέρια» της τότε τους Κότσις, Εβαρίστο, Περέδα, Σεγκάρα, Βιλαβέρδε. Οι Καταλανοί συνέτριψαν 6-0 την «Ένωση», η οποία είχε για κορυφαίο ποδοσφαιριστή τον μεγάλο Κώστα Νεστορίδη.

Τα εγκαίνια, η φιλοξενία και η αποζημίωση της Μπαρτσελόνα κόστισαν 700.000 δραχμές, ενώ εισπράχθηκαν 1.418.000 δρχ. από τα 31.960 εισιτήρια του αγώνα! Το κόστος των εισιτηρίων ήταν 40 δρχ. το απλό και 60 δρχ. το αριθμημένο.

Τον αγώνα, ο οποίος έγινε μπροστά σε 38.000 θεατές, παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κωνσταντίνος Καραμανλής, και ο βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος.

Σαράντα ένα χρόνια αργότερα, στις 5/5/2003, θα ξεκινήσει η κατεδάφιση του γηπέδου, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 2 Ιουνίου του ίδιου έτους. Στις 30 Σεπτεμβρίου εγκαινιάστηκε η νέα κατασκευή του γηπέδου, το οποίο ονομάζεται πλέον «ΟΠΑΠ Αρένα».

ME MIA MATIA...
1496: Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι δοκιμάζει ανεπιτυχώς να πετάξει με ιπτάμενη μηχανή.
1850: Ο αγγλικός στόλος, με πρόσχημα την αποζημίωση του Δαβίδ Πατσίφικο (εβραιοπορτογάλου με αγγλική υπηκοότητα), καταπλέει στον Πειραιά και απειλεί να αποκλείσει όλα τα ελληνικά παράλια, αν δεν ρυθμιστούν οι εκκρεμότητες μεταξύ των δύο χωρών. Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει το τελεσίγραφο και οι Άγγλοι αποκλείουν τον Πειραιά, προχωρώντας στην κατάσχεση του φορτίου όποιου πλοίου πλησιάζει. (Υπόθεση Πατσίφικο και τα Παρκερικά).
1887: Οι οπαδοί του Χαρίλαου Τρικούπη πραγματοποιούν την πρώτη σημαντική προεκλογική συγκέντρωση στην ιστορία της Πλατείας Συντάγματος. Περισσότερα από 10.000 άτομα επευφημούν στην πλατεία τον αρχηγό τους.
1911: Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες και συγγραφείς.
1919: Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται πρόταση του Γάλλου πρωθυπουργού Ζορζ Κλεμανσό να σταλούν ελληνικές δυνάμεις στη Ρωσία, στο πλαίσιο της επέμβασης των συμμάχων της Αντάντ εναντίον του Κόκκινου Στρατού.
1939: Γεννιέται ο Νίκος Αλέφαντος, προπονητής ποδοσφαίρου
1957: Παρουσιάζεται το πρώτο ηλεκτρικό ρολόι χειρός στο Λάνκαστερ της Πενσιλβάνια.
1957: Η ΑΔΕΔΥ καταφέρεται εναντίον της σάτιρας των δημοσίων υπαλλήλων από τα θέατρα… «Αρκετά γέλασε ο κόσμος σε βάρος τους με τη φτώχεια τους» αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.
1992: Πραγματοποιείται συνάντηση διπλωματών από την Ελλάδα και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου συζητούν τη μη χρήση της ονομασίας «Μακεδονία», των συμβόλων, αλλά και την παύση της προπαγάνδας από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
2004: Η πτήση 604 της Flash Airlines συντρίβεται στην Ερυθρά Θάλασσα, με απολογισμό 148 νεκρούς, γεγονός που το καθιστά ένα από τα πιο θανατηφόρα αεροπορικά δυστυχήματα στην ιστορία της Αιγύπτου.
2009: Κυκλοφορεί το ιντερνετικό νόμισμα bitcoin.
2021: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Τζέρι Μάρσντεν, τραγουδιστής των «Gerry and the Pacemakers», που το 1963 έκανε επιτυχία το γνωστό τραγούδι «You'll never walk alone». To τραγούδι συνδέθηκε με την ποδοσφαιρική ομάδα της Λίβερπουλ και έγινε ο ύμνος της.
2022: Πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών ο Βίκτορ Σανέγιεφ, ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές όλων των εποχών στο τριπλούν.