Καυτανζόγλειο, ένα ιστορικό γήπεδο

Η θεμελίωση του Καυτανζογλείου Σταδίου της Θεσσαλονίκης έγινε στις 26 Οκτωβρίου 1956, ανήμερα του εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλης και της μνήμης του πολιούχου της, του Αγίου Δημητρίου.

Καυτανζόγλειο, ένα ιστορικό γήπεδο

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με γρήγορο ρυθμό και έτσι σε τέσσερα χρόνια και μία ημέρα μετά, στις 27 Οκτωβρίου του 1960, εγκαινιάστηκε το Στάδιο από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, παρουσία 40.000 θεατών.

Το όνομά του το πήρε από τον Λυσίμαχο Καυτανζόγλου, ο οποίος υπήρξε διακεκριμένος διπλωμάτης και νομικός. Στις 4 Νοεμβρίου του 1931 συντάσσει τη διαθήκη του, στην οποία αφήνει όλη την περιουσία του για την ανέγερση στη Θεσσαλονίκη Πανελληνίου Ηρώου για τους αγωνισθέντες για την ελευθερία, από την άλωση της Κωνσταντινούπολης και μεταγενέστερα. Ανάμεσα στους ήρωες αυτούς ήταν και ο παππούς του Λυσίμαχου Καυτανζόγλου, Ιωάννης Γούτας Καυτανζόγλου, μέλος και χρηματοδότης της Φιλικής Εταιρείας. Η απόφαση αυτή του Λυσίμαχου Καυτανζόγλου έμελλε να οδηγήσει στην ανέγερση του Σταδίου, αφού θεωρήθηκε ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης είχε μεγαλύτερη ανάγκη από σύγχρονες αθλητικές υποδομές.

Τα κονδύλια που διατέθηκαν από το ίδρυμα Λυσίμαχου Καυτανζόγλου ανέρχονταν στα 22 εκατομμύρια δραχμές, ποσό τεράστιο για την εποχή εκείνη. Άλλα 14 εκατομμύρια διέθεσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ενώ παραχωρήθηκαν 24,5 στρέμματα γης από τον δήμο Θεσσαλονίκης και άλλα 85 από το ελληνικό δημόσιο.

Ο πρώτος επίσημος ποδοσφαιρικός αγώνας έγινε στις 6 Νοεμβρίου του 1960 και ήταν η αναμέτρηση Ηρακλής – Θερμαϊκός Θέρμης για το ελληνικό πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας. Ο αγώνας έληξε με νίκη 2-1 του Ηρακλή, ενώ ο Πλαστήρας Ξυλάς ήταν αυτός που σκόραρε πρώτος στο νεότευκτο στάδιο.


ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1922: Ο Μουσολίνι πραγματοποιεί τη Μεγάλη Πορεία προς τη Ρώμη για την κατάληψη της εξουσίας.
1946: Ο Γαλλοαλγερινός παγκόσμιος πρωταθλητής (113 νίκες, 4 ήττες) στην πυγμαχία Mαρσέλ Σερντάν σκοτώνεται όταν το αεροπλάνο του συντρίβεται κοντά στις Αζόρες. Όλοι οι επιβαίνοντες χάνουν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένης και της διάσημης βιολίστριας Ζινέτ Nεβό. Ο Σερντάν, που έχει δεσμό με την τραγουδίστρια Eντίθ Πιάφ, πήγαινε στην Αμερική για να αντιμετωπίσει τον Τζέικ Λα Μότα, η ζωή του οποίου θα γίνει ταινία το 1980 με τίτλο «Raging Bull» (Οργισμένο είδωλο).
1951: Ο Νικόλαος Πλαστήρας γίνεται για τρίτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας.
1952: Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 48 ετών ο Φίλιππος Κουράντης, ο αμυντικός του Ολυμπιακού και της Εθνικής, με την οποία αγωνίστηκε 12 φορές, ενώ έκανε το ντεμπούτο του εναντίον της Βουλγαρίας (1-1) στη Σόφια στις 30/6/1929, στον δεύτερο δηλαδή αγώνα της Ιστορίας της Εθνικής Ελλάδας.
1988: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν αποφασίζει την κατεδάφιση της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα, μετά τον εντοπισμό σοβιετικών συσκευών υποκλοπής - ακρόασης στη δομή του κτιρίου.
1999: Ένοπλοι ανοίγουν πυρ στο αρμενικό Κοινοβούλιο, σκοτώνοντας τον πρωθυπουργό της χώρας, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου και άλλα έξι μέλη.
2009:
Πεθαίνει η Έλλη Παππά, Ελληνίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας.
2017: Η Καταλονία κηρύσσει ανεξαρτησία, η οποία δεν αναγνωρίζεται από κανένα κράτος.
2018: Λίγα λεπτά μετά το τέλος του αγώνα της ομάδας του με τη Γουέστ Χαμ (1-1) για τη 10η αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ, ο ιδιοκτήτης της Λέστερ, Βιτσάι Σριβανταναπράμπα, σκοτώνεται ακαριαία στα 61 του χρόνια στη συντριβή του ελικοπτέρου του στο πάρκινγκ του «King Power Stadium», εξαιτίας μηχανικού προβλήματος.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110