Σαράντα πέντε χρόνια από το «αντίο» του Πελέ στα γήπεδα

Την 1η Οκτωβρίου του 1977, ενώπιον 75.646 θεατών, ο Πελέ αποχωρεί από τα γήπεδα.

Σαράντα πέντε χρόνια από το «αντίο» του Πελέ στα γήπεδα

Το «μαύρο διαμάντι» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου αγωνίζεται για τελευταία φορά στο στάδιο του Νιου Τζέρσεϊ. Στο πρώτο ημίχρονο με τη φανέλα της Κόσμος Νέας Υόρκης και στο δεύτερο με τη Σάντος, με την οποία έγραψε χρυσές σελίδες στην πλούσια καριέρα του. Ο Πελέ ήταν και στις ΗΠΑ, σαν ο απόλυτος Θεός. Ήταν ο άνθρωπος που έκανε τους Αμερικανούς να αγαπήσουν το ποδόσφαιρο και να τρέξουν στα γήπεδα για να τον δουν να παίζει. Με την Κόσμος αγωνίστηκε σε 56 παιχνίδια, σημειώνοντας 31 γκολ. Συνολικά στην καριέρα του αγωνίστηκε σε 1.363 και πέτυχε 1.281 τέρματα. Το τελευταίο του γκολ το πέτυχε εκείνη την ημέρα, με τη φανέλα της Κόσμος και με απευθείας χτύπημα φάουλ.

Ο δαιμόνιος στο μάρκετινγκ Βραζιλιάνος, στο τέλος του παιχνιδιού, έκανε τον γύρο του σταδίου των «Giants», κρατώντας την αμερικανική σημαία μαζί με τη βραζιλιάνικη. Κίνηση η οποία τον έκανε λίγα χρόνια αργότερα αρκετά εκατομμύρια δολάρια πιο πλούσιο… Μετά το τέλος της καριέρας του ο Πελέ έκανε διαφημίσεις για αρκετές πολυεθνικές εταιρείες, με αρκετούς εχθρούς του να τον κατηγορούν για… ξεπούλημα, ξεχνώντας από πού προήλθε. Το 1994 έγινε υπουργός Αθλητισμού της Βραζιλίας, προχωρώντας στην ανασυγκρότηση του ποδοσφαίρου της χώρας, εξασφαλίζοντας τα δικαιώματα των ποδοσφαιριστών.

Ο Πελέ έχει τιμηθεί με πλήθος πολιτικών και αθλητικών βραβείων. Το 1994 ονομάστηκε πρεσβευτής καλής θελήσεως της ΟΥΝΕΣΚΟ και το 1999 «Ποδοσφαιριστής του Αιώνα» από τη ΦΙΦΑ. Περιοδεύει συνεχώς στον κόσμο και φροντίζει πάντα να διατηρεί τη φήμη του αλώβητη. Στην προσωπική του ζωή έχει νυμφευτεί τρεις φορές και έχει αποκτήσει επτά παιδιά.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1873: Κυκλοφορεί η πρώτη καθημερινή εφημερίδα στην Ελλάδα με τίτλο «Η Εφημερίς» και εκδότη τον Δημήτριο Κορομηλά.

1910: Βόμβα καταστρέφει το κτίριο των «Los Angeles Times» στο κέντρο του Λος Άντζελες, σκοτώνοντας 21 άτομα.

1958: Η Εθνική Ελλάδος κάνει την παρθενική της εμφάνιση στο Κύπελλο Εθνών (μετέπειτα Πρωτάθλημα Ευρώπης ή Euro) με συντριβή 7-1 από τη Γαλλία των Κοπά και Φοντέν, στο «Παρκ ντε Πρενς». Το ελληνικό γκολ σκοράρει ο Υφαντής, τερματοφύλακας είναι ο Σάββας Θεοδωρίδης, αρχηγός ο Κώστας Λινοξυλάκης, ενώ ντεμπούτο κάνει ο άσσος της Δόξας Δράμας και μετέπειτα του Παναθηναϊκού Τάκης Λουκανίδης.

1960: Η Κύπρος κηρύσσει και επισήμως την ανεξαρτησία της από τη Μεγάλη Βρετανία. (εθνική εορτή)

1976: Στο Μεξικό ο τυφώνας Λίζι σκοτώνει 2.500, τραυματίζει 14.000 και αφήνει 40.000 αστέγους

1992: Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Σαρατόγκα» βάλλει κατά λάθος εναντίον του τουρκικού ναρκαλιευτικού «Μουαβανέτ», με το οποίο συμμετέχει σε άσκηση στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 τούρκοι ναύτες.

1992: Διακόπτεται στο 45' ο αγώνας του πρώτου γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ΠΑΟΚ - Παρί Σεν Ζερμέν (0-2) στην Τούμπα εξαιτίας τρομερών επεισοδίων, αποτέλεσμα των οποίων είναι ο διετής αποκλεισμός της ομάδας της Θεσσαλονίκης από τα Κύπελλα Ευρώπης.

1994: Αρχίζει να εκπέμπει το πρώτο ελληνικό συνδρομητικό τηλεοπτικό κανάλι, το FILMNET.

1995: Σεισμός 6 Ρίχτερ στην Τουρκία, στην πόλη Ντινάρ, με 84 νεκρούς και 212 τραυματίες.

1997: Ο Πίτερ Οφορίκουε σε ηλικία 17 ετών και 194 ημερών γίνεται ο νεότερος σκόρερ στο Τσάμπιονς Λιγκ, όταν σημειώνει το μοναδικό γκολ του Ολυμπιακού στον εκτός έδρας αγώνα με τη Ρόζενμποργκ (5-1) για τη φάση των ομίλων

2017: Διεξάγεται εν μέσω επεισοδίων δημοψήφισμα στην Καταλονία για την ανεξαρτησία της. Η Μπαρτσελόνα εκδίδει ανακοίνωση καταδικάζοντας τα γεγονότα που συνέβησαν στην προσπάθεια να εμποδιστεί η διαδικασία και αγωνίζεται κεκλεισμένων των θυρών εναντίον της Λας Πάλμας στο «Καμπ Νου» με στολή της Καταλονίας.

2021: Ο Τζάκομο Σιμοντσίνι, προπονητής της εθνικής ομάδας futsal του Αγίου Μαρίνου από το 2018 και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ομάδας futsal S.S. Murata από το 2017, ορκίζεται ένας από τους αρχηγούς-αντιβασιλείς (με τον Φραντσέσκο Μουσόνι) του Αγίου Μαρίνου. Πρόκειται για τον νεότερο ηγέτη κράτους στον κόσμο, και επίσης τον μόνο αρχηγό κράτους κάτω των 30 ετών.

Γιορτάζουν: Ανανίας, Θηρεσία, Ρωμανός