Η ομηρία που καθήλωσε την Ελλάδα στην τηλεόραση
Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1998 ο Σορίν Ματέι, ένας από τους πιο επικίνδυνους κακοποιούς, παγιδεύεται από την αστυνομία σε ισόγειο διαμέρισμα της οδού Νιόβης 4 στην Αθήνα, όπου βρίσκεται με μία φίλη του. Κατορθώνει να διαφύγει σε άλλο διαμέρισμα και, κρατώντας μία χειροβομβίδα, πιάνει ομήρους μέλη μία οικογένειας.
Λίγα λεπτά αργότερα τηλεφωνεί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, του οποίου διευθυντής ειδήσεων ήταν τότε ο Σταμάτης Μαλέλης, και ζητάει να βγει άμεσα στον «αέρα». Ο κεντρικός παρουσιαστής ειδήσεων του καναλιού, Νίκος Ευαγγελάτος, ξεκίνησε μαζί του μια τηλεοπτική συνομιλία που παρακολουθούσε σε πραγματικό χρόνο όλη η χώρα με κομμένη την ανάσα, αλλά δεν είχε αίσιο τέλος.
Εν τω μεταξύ, μετά από προσωπική εντολή του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, έφτασε στην οδό Νιόβης ο διοικητής της Ασφάλειας, Θεόδωρος Παπαφίλης, ο οποίος ανέλαβε τις επιτόπιες διαπραγματεύσεις. Η αστυνομία αποφασίζει έφοδο - θεωρώντας ότι η χειροβομβίδα δεν είναι αληθινή- και ο Ρουμάνος την πυροδοτεί, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα η όμηρος Αμαλία Γκινάκη και ελαφρύτερα ο ίδιος ο Ματέι, ο αρχηγός της EΛAΣ, Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο υπαρχηγός Ιωάννης Γεωργακόπουλος, ο υπαστυνόμος Νίκος Μαρκόπουλος και ο αστυφύλακας και οδηγός του αρχηγού της EΛAΣ, Γιώργος Παλιούρας.
Αμέσως μετά την έκρηξη ο Ματέι μεταφέρθηκε εσπευσμένα στον Ερυθρό Σταυρό και στη συνέχεια στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Εκεί ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου, Κώστας Αλεξίου, έκρινε ότι δεν υπήρχε λόγος να παραμείνει περισσότερο καθώς η κατάστασή του δεν διέτρεχε κίνδυνο. Αποφασίστηκε η μεταφορά του στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Στον Ματέι ήδη από τη νοσηλεία του στον Ερυθρό Σταυρό είχαν χορηγηθεί μεγάλες ποσότητες υπνωτικών έτσι ώστε να βρίσκεται σε κατάσταση καταστολής. «Δόσεις για ελέφαντα» βρέθηκαν στο αίμα του, σύμφωνα με τον γιατρό υπηρεσίας Ιωάννη Κούτρα, παρουσία του οποίου διαπιστώθηκε ο θάνατός του στις 22.55 της 26ης Σεπτεμβρίου 1998.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
1821: Η Τριπολιτσά (Τρίπολη) πέφτει στα χέρια των Ελλήνων επαναστατών. Τριάντα δύο χιλιάδες Τούρκοι πέφτουν νεκροί, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. «Το άλογό μου από τα τείχη έως τα σαράγια δεν επάτησε γη» αναφέρει χαρακτηριστικά στα απομνημονεύματά του. Οι Αλβανοί έρχονται σε συμφωνία με τον «Γέρο του Μοριά» και αποχωρούν χωρίς να υποστούν το παραμικρό.
1932: Το Βασίλειο Νατζντ και Χετζάζ συγχωνεύεται με τις οάσεις Αλ Χασά και Αλ Κατίφ και υπό τον βασιλιά Αμπντούλ Αζίζ Ιμπν Σαούντ σχηματίζεται η Σαουδική Αραβία, το μοναδικό κράτος του κόσμου που φέρει το όνομα του ηγεμόνα του.
1942: Αρχίζουν πειραματικά στο Άουσβιτς οι εκτελέσεις Εβραίων με θανατηφόρα αέρια.
1952: Ο Ρόκι Μαρτσιάνο σημειώνει την 43η συνεχόμενη νίκη του και γίνεται ο πρώτος λευκός πρωταθλητής βαρέων βαρών από το 1937 νικώντας τον Τζέρσι Τζο Γουόλκοτ στον 13ο γύρο. Ο αγώνας μεταδίδεται μέσω κλειστών κυκλωμάτων σε 49 γήπεδα σε 31 πόλεις. Το 1956 θα γίνει ο μόνος παγκόσμιος πρωταθλητής που αποσύρεται αήττητος.
1959: Ο Απόλλων Αθηνών επικρατεί 23-0 του ΠΑΟ Νέας Μελανδίας στον α' γύρο του Κυπέλλου Ελλάδας, σκορ-ρεκόρ στα χρονικά του θεσμού.
1973: Πεθαίνει ο Πάμπλο Νερούδα, Χιλιανός ποιητής και πολιτικός.
1974: Νομιμοποιείται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ).
1980: Ο Μπομπ Μάρλεϊ δίνει την τελευταία του συναυλία στο Πίτσμπεργκ.
1993: Το Σίδνεϊ αναλαμβάνει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000.
1999: Αρχίζει η πτώση της τιμής των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που θα οδηγήσει στο αποκληθέν «Σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου».
2000: Ο Πύρρος Δήμας κερδίζει το τρίτο του συνεχόμενο ολυμπιακό μετάλλιο στην κατηγορία των 85 κιλών της άρσης βαρών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.
2002: Το Βέλγιο γίνεται η δεύτερη χώρα του κόσμου που νομιμοποιεί την ευθανασία (ως υποβοηθούμενη αυτοκτονία, υπό προϋποθέσεις).
2004: Πεθαίνει από πνευμονία, σε ηλικία 95 ετών, η Διδώ Σωτηρίου, Ελληνίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος και αντιστασιακή, ενταγμένη στο αριστερό κίνημα.