Η πανούργα γιαγιά και το φρικιαστικό έγκλημα του 1908

Στις 9 Μαΐου του 1908 στον Πειραιά έγινε ένα από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα στην ιστορία της Ελλάδας. Ακόμη και σήμερα η ιστορία προκαλεί σφίξιμο στο στομάχι.

Η πανούργα γιαγιά και το φρικιαστικό έγκλημα του 1908

Ένα ειδεχθές έγκλημα σοκάρει το Πανελλήνιο: η Κρητικιά Μαρία Παπαδάκη τεμαχίζει ζωντανό και έπειτα βράζει το νεογέννητο μωρό της ίδιας της τής κόρης. Οι δύο γυναίκες ζούσαν μόνες τους σε ένα μικρό ισόγειο διαμέρισμα. H 30χρονη Αφροδίτη είχε μείνει έγκυος στην Κρήτη, χωρίς να είναι παντρεμένη. Όπως γράφεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Σκριπ», μητέρα και κόρη κλείστηκαν στο μαγειρειό του σπιτιού τους για να κρατήσουν μυστικό τον τοκετό. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, το νεογέννητο αγοράκι «έφυγε» από τη ζωή λίγες μόλις στιγμές μετά που αντίκρισε για πρώτη φορά το φως! Η 30χρονη, σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, μετέβη στην κρεβατοκάμαρα για να ξαπλώσει, αφήνοντας το μωράκι στα χέρια της μητέρας της. «Με ένα μαχαίρι αποκεφάλισε το νεογνό και του έκοψε τα πόδια. Στη συνέχεια τοποθέτησε τα κομμάτια μέσα σε ένα τσουκάλι με βραστό νερό για να τα εξαφανίσει» γράφεται σε δημοσίευμα της εποχής που περιγράφει το φρικιαστικό έγκλημα. Καθ’ οδόν από το μαγειρειό στο δωμάτιο η λεχώνα άφησε ίχνη αίματος στην πλακόστρωτη αυλή του σπιτιού. Το αίμα κίνησε την περιέργεια των γειτόνων. Κάποιες από αυτές εισέβαλαν στο δωμάτιο όπου βρισκόταν η 30χρονη κι έκπληκτες διαπίστωσαν ότι η τελευταία είχε μόλις γεννήσει. Αμέσως κάλεσαν την Αστυνομία.

Τα κομμάτια του άτυχου βρέφους μεταφέρθηκαν με τη σειρά τους στο νοσοκομείο για να διενεργηθεί η νεκροψία και να συνταχθεί η ιατροδικαστική έκθεση.

«Η κακούργος γραία Μαρία ανακρινόμενη κατατέθηκεν ότι όταν είδε ότι εγέννησε η θυγάτηρ της, Αφροδίτη, σάστισε διότι απ’ έξω είχαν μαζευτεί γυναίκες και εφοβήθη μήπως αντιληφθούν αυτό το πράγμα με τα κλάματα του παιδιού και διά τούτο του έκοψε το κεφάλι με το μαχαίρι, πιστεύει όμως ότι το παιδί γεννήθηκε νεκρό», έγραφε η εφημερίδα «Σκριπ».

Η ιστορία χάθηκε στη λήθη του χρόνου. Κανείς δεν έμαθε ποτέ τι απέγινε η Μαρία Παπαδάκη ή η κόρη της...

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1936: Η χωροφυλακή διαλύει βίαια συγκέντρωση απεργών καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη. 12 νεκροί και 32 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των φονικών συγκρούσεων. Εμπνευσμένος από τους νεκρούς καπνεργάτες, ο Γιάννης Ρίτσος θα γράψει λίγο αργότερα το ποίημά του «Επιτάφιος», που θα μελοποιήσει ο Μίκης Θεοδωράκης.

1945: Οι τελευταίοι υψηλόβαθμοι ναζί του Βερολίνου παραδίδονται στις Σοβιετικές Δυνάμεις του στρατάρχη Ζούκοφ. Ανάμεσά τους και ο στρατάρχης Καϊτέλ. («Ημέρα της Νίκης»).

1956: Μαχητικό συλλαλητήριο υπέρ της Κύπρου που διοργανώνεται στην Αθήνα καταλήγει σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Τέσσερις διαδηλωτές κι ένας αστυνομικός διευθυντής σκοτώνονται και 265 άτομα τραυματίζονται, εκ των οποίων οι 165 από σφαίρες.

1960: Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ανακοινώνει για πρώτη φορά την έγκριση της διάθεσης αντισυλληπτικού δισκίου.

1960: Ο Πολωνός Γιάτσεκ Γκμοχ κάνει ντεμπούτο με τη Λέγκια Βαρσοβίας, όπου μέχρι την προηγούμενη σεζόν ήταν προπονητής ο Στέφαν Μπόμπεκ.

1968: Δολοφονείται από όργανα της ασφάλειας που τον συνέλαβαν στην Λεπτοκαρυά Πιερίας ο πρώην βουλευτής της ΕΔΑ και στέλεχος του ΚΚΕ Γιώργος Τσαρουχάς. Επισήμως, ο θάνατός του αποδίδεται σε έμφραγμα.

1977: Καταστροφική πυρκαγιά ξεσπά στο ξενοδοχείο Πολωνία στο Άμστερνταμ, προκαλώντας 33 θανάτους και 21 σοβαρούς τραυματισμούς.

1980: Ο Γεώργιος Ράλλης γίνεται πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας.

1987: Η πτήση 5055 της LOT Polish Airlines συντρίβεται μετά την απογείωσή της στη Βαρσοβία της Πολωνίας, σκοτώνοντας και τους 183 επιβαίνοντες.

2001: Η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του αφρικανικού ποδοσφαίρου. Ο αγώνας Hearts of Oak - Kumasi Ashanti Kotoko στην Άκρα της Γκάνα σημαδεύεται από πρωτοφανή επεισόδια που καταλήγουν στο θάνατο 130 φιλάθλων όταν η αστυνομία, σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση με ρίψη δακρυγόνων, κλείνει τις θύρες του γηπέδου εγκλωβίζοντας τους 70.000 θεατές.

2007: Ολοκληρώνεται η κατασκευή του νέου γηπέδου του «Γουέμπλεϊ».