Πώς διαπράχθηκε η πρώτη δολοφονία Προέδρου των ΗΠΑ
Η δολοφονία του Αβραάμ Λίνκολν ήταν ένα από τα τελευταία γεγονότα του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου. Έγινε τη Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 1865.
Ο Πρόεδρος Λίνκολν πυροβολήθηκε ενώ παρακολουθούσε μια θεατρική παράσταση στο θέατρο «Φορντ» στην Ουάσινγκτον. Ο δολοφόνος του Λίνκολν, Τζον Γουίλκς Μπουθ, ήταν ηθοποιός και υποστηρικτής της Συνομοσπονδίας και είχε συνωμοτήσει μαζί με άλλους άνδρες να δολοφονήσουν τον υπουργό Προεδρίας της κυβέρνησης Ουίλιαμ Σούαρντ και τον αντιπρόεδρο Άντριου Τζόνσον. Ο Μπουθ μέσω αυτού προσπάθησε να δημιουργήσει χάος και ακυβερνησία και να διαλύσει τη βόρεια κυβέρνηση, με σκοπό την ακύρωση της νίκης των Βορείων. Ο Μπουθ κατάφερε να σκοτώσει τον Πρόεδρο, αλλά ο Σούαρντ και ο Τζόνσον επέζησαν. Ο Λίνκολν έτσι έγινε ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που δολοφονήθηκε.
O Λίνκολν παρακολουθούσε το θεατρικό έργο με τη γυναίκα του. Κατά τη διάρκεια της τρίτης σκηνής ο -κατά τα άλλα- σπουδαίος Αμερικανός Πρόεδρος απολάμβανε μια θεατρική παράσταση πανευτυχής για την κατάληξη των τραγικών γεγονότων: είχε ήδη ξεμπερδέψει με το ντροπιαστικό θέμα της μαύρης σκλαβιάς διατηρώντας την ένωση των πολιτειών, παρά τον αιματηρό πόλεμο, και έβλεπε ήδη τη χώρα του στον δρόμο της ανάκαμψης και της ευημερίας. Ο Τζον Γουίλκς Μπουθ, γνωστός ηθοποιός και κατάσκοπος της Συνομοσπονδίας από το Μέριλαντ, μπήκε στο προεδρικό θεωρείο, πυροβόλησε τον Λίνκολν στο πίσω μέρος της κεφαλής και εν συνεχεία πήδηξε στη σκηνή, κραδαίνοντας ένα μαχαίρι και αλαλάζοντας τη ρήση του Βρούτου όταν σκότωνε τον Ιούλιο Καίσαρα: «Sic semper tyrannis» («αυτά πάντα στους τυράννους»). Ο Λίνκολν έχασε τις αισθήσεις του και σωριάστηκε -θρυλείται- με ένα χαμόγελο στο πρόσωπο. Όντας σε κώμα, μεταφέρθηκε σε ένα σπίτι απέναντι από το θέατρο. Απεβίωσε το επόμενο πρωί στις 7.22, εννιά ώρες μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του. Ο Μπουθ αρχικά ξέφυγε και κατέφυγε σε μια φάρμα στα βόρεια της Βιρτζίνια, όπου τελικώς στις 26 Απριλίου στρατιώτες της Ένωσης τον εντόπισαν και τον σκότωσαν.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1528: Ο πρώτος Έλληνας που πατάει το πόδι του στην Αμερική είναι κάποιος Θεόδωρος, που αποβιβάζεται στην περιοχή της Φλόριντα. Προς τιμήν του έχει ανεγερθεί άγαλμα στην πόλη Κλίαργουοτερ.
1821: Μάχη στο Λεβίδι. Οι Έλληνες επαναστάτες κατατροπώνουν τους Τούρκους. 1894: Ο Τόμας Έντισον παρουσιάζει το κινετοσκόπιο, μία συσκευή με την οποία ο θεατής έχει τη δυνατότητα να βλέπει διαδοχικά πολλές φωτογραφίες δημιουργώντας του την εντύπωση ότι βλέπει κινηματογραφική ταινία.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
1929: Ο πρίγκιπας Πιέρ εγκαινιάζει το πρώτο γκραν πρι του Μονακό.
1950: Σκοτώνεται σε τροχαίο ο Νίκος Μαντζάρογλου, ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που ανέδειξε η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση.
1958: To «Σπούτνικ 2» μαζί με τον σκύλο Λάικα καίγεται στην ατμόσφαιρα μετά από 2.570 περιστροφές.
1961: Πραγματοποιείται η πρώτη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση από τη Σοβιετική Ένωση.
1970: Στο νοσοκομείο βρίσκεται ο Αλέξανδρος Παναγούλης, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών, επειδή έβαλε φωτιά στο στρώμα του και εισέπνευσε καπνούς.
2012: Ο 26χρονος μέσος της Λιβόρνο, Περμάριο Μοροσίνι, πεθαίνει κατά τη διάρκεια του αγώνα της ομάδας του με την Πεσκάρα, έπειτα από καρδιακή προσβολή που υπέστη στο 31ο λεπτό του αγώνα.