Δύο χρόνια χωρίς τον Λεωνίδα Θεοδωρακάκη

Παραμονή των 95ων γενεθλίων του Ολυμπιακού, στις 9 Μαρτίου του 2020, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης, μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες στην Ιστορία του συλλόγου.

Δύο χρόνια χωρίς τον Λεωνίδα Θεοδωρακάκη

Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 9 Σεπτεμβρίου 1929. Το 1963 έγινε πάρεδρο μέλος και το 1964 έγινε μέλος της εφορίας του κολυμβητικού τμήματος και εν συνεχεία αναπληρωτής εφόρου. Το 1967 εξελέγη τακτικό μέλος στους 100 «Αθάνατους» και το ίδιο έτος εισήλθε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ολυμπιακού ως έφορος του κολυμβητικού τμήματος (κολύμβηση, υδατοσφαίριση και καταδύσεις). Στις 4 Δεκεμβρίου 1970 αναλαμβάνει παράλληλα και καθήκοντα αρχηγού του ποδοσφαιρικού τμήματος και εν συνεχεία και ταμίας μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1975.

Το 1976 εκλέχθηκε μέλος του ΔΣ της ΕΠΟ και μέλος της τεχνικής επιτροπής. Το 1977 επέστρεψε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ολυμπιακού ως Α’ αντιπρόεδρος, γενικός αρχηγός και υπεύθυνος του ποδοσφαιρικού τμήματος μέχρι τον Νοέμβριο του 1979, που εν τω μεταξύ έχει συστηθεί η ΠΑΕ, την οποία έχουν αναλάβει οι εφοπλιστές με πρόεδρο τον Σταύρο Νταϊφά.

Τον Ιούλιο του 1990 επανήλθε στον Ολυμπιακό και από το 1991 έως το 2008 ήταν πρόεδρος του Ερασιτέχνη 18 συνεχή χρόνια, επανεκλεγόμενος σε όλες τις εκλογές που διεξήχθησαν (έξι θητείες), ενώ ήταν πρόεδρος του ΤΑΑ (πετοσφαίριση ανδρών) και παρέμεινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΕ και μέχρι το 2009 στην ΚΑΕ.
Το 2008 η Γενική Συνέλευση τον ανακήρυξε ομόφωνα επίτιμο πρόεδρο του Ολυμπιακού και με αυτήν την ιδιότητα εξακολουθούσε να μετέχει στη νέα διοίκηση που προήλθε από τις αρχαιρεσίες της 30ής Ιουνίου 2011. Την 1η Δεκεμβρίου, μετά από αρχαιρεσίες, εξελέγη νέα διοίκηση και ανέλαβε τον Σύνδεσμο προκειμένου να μην καταλήξει στην αναγκαστική λύση του Πρωτοδικείου.

Ως πρόεδρος αυτής της διοίκησης, που αποτελείτο από δέκα μέλη και τον πρόεδρο, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κλήθηκε να βρει τρόπους διαχείρισης των σοβαρών προβλημάτων και να έρθει σε επαφή με άτομα τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό για να ξεπεράσει τις τεράστιες δυσκολίες του, πράγμα το οποίο και έπραξε σε ένα μεγάλο μέρος του, μέχρι και την 30ή/6/2011, συμβάλλοντας στην ολοκλήρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεων του Συνδέσμου, με την κατάκτηση των περισσοτέρων τίτλων από κάθε άλλη χρονιά.

Όμως ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης ήταν κάτι περισσότερο από αριθμούς και τίτλους. Ήταν για δεκαετίες η ψυχή του Ολυμπιακού!

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1500: Ο Πορτογάλος εξερευνητής Πέδρο Καμπράλ με 13 πλοία αφήνει τη Λισαβόνα για τις Ινδίες. Στο ταξίδι του αυτό θα ανακαλύψει τη Βραζιλία.
1824: Αρχίζει ο πρώτος εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των επαναστατημένων Ελλήνων.
1908: Ιδρύεται η Ίντερ Μιλάνου από διαφωνούντα μέλη των ομάδων κρίκετ και ποδοσφαίρου της Μίλαν.
1926: Ιδρύεται στο Αγρίνιο η ποδοσφαιρική ομάδα του Παναιτωλικού από επίλεκτα μέλη της τοπικής κοινωνίας.
1946: Τριάντα τρεις νεκροί και 500 τραυματίες στον αγώνα Μπόλτον - Στόουκ Σίτι για το Κύπελλο Αγγλίας μπροστά σε 70.000 θεατές στο «Burden Park», όταν υποχωρούν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα. Ο αγώνας συνεχίζεται, κατόπιν εντολής των υπευθύνων, παρά το δυστύχημα.
1956: Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος εκτοπίζεται από τους Άγγλους στις Σεϋχέλλες ως τρομοκράτης.
1959: Η διάσημη κούκλα Barbie κάνει το ντεμπούτο της... Οι πωλήσεις ξεπερνούν τα 800 εκατομμύρια.
1965: Δύο άτομα χάνουν τη ζωή τους και εκατοντάδες σπίτια ισοπεδώνονται στην Αλόννησο από ισχυρότατο σεισμό με επίκεντρο τον Βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο, ο οποίος γίνεται αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα.
2000: Υποβάλλεται από την κυβέρνηση Σημίτη στα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αίτηση ένταξης της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.