Θεοφάνεια στο λιμάνι της Σμύρνης για πρώτη φορά μετά την καταστροφή

Στις 6 Ιανουαρίου του 2010 τα Θεοφάνεια γιορτάζονται στο λιμάνι της Σμύρνης για πρώτη φορά μετά την καταστροφή του 1922.

Θεοφάνεια στο λιμάνι της Σμύρνης για πρώτη φορά μετά την καταστροφή

Προηγείται η Θεία Λειτουργία στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής. Ο εορτασμός έγινε με ιδιαίτερη λαμπρότητα για τους εναπομείναντες Ρωμιούς στην Τένεδο και στη Σμύρνη, παρόντος του νομάρχη Λέσβου Παύλου Βογιατζή, ως επικεφαλής ομάδας Ελλήνων προσκυνητών.

Την παραμονή των Φώτων έγινε στην Τένεδο ο πρώτος αγιασμός και το κόψιμο της βασιλόπιτας των λιγοστών χριστιανών Ρωμιών που κατοικούν στο νησί. Για πρώτη φορά μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, στη βάση της Συμφωνίας της Λωζάνης το 1923, η πομπή ξεκίνησε για το λιμάνι, όπου έγινε η κατάδυση του Σταυρού από τον μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο. Στα παγωμένα νερά του Αιγαίου βούτηξε και έπιασε τον Σταυρό ο γιατρός Όθων Παπαδόπουλος, ο οποίος πήγε με φουσκωτό σκάφος από την Αθήνα. Αμέσως μετά τόσο ο μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου όσο και ο νομάρχης Λέσβου ευχήθηκαν συγκινημένοι σε όλους όσοι παρευρέθηκαν την ιστορική εκείνη μέρα στον εορτασμό των Θεοφανείων στο νησί.

Ανήμερα των Φώτων το γιορτινό σκηνικό μεταφέρθηκε στον αγιασμό των υδάτων στον Ναό της Αγίας Φωτεινής, στη Σμύρνη. Παρόντες ήταν, εκτός του νομάρχη Λέσβου, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη Χαρά Σκολαρίκου, ο νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου και δεκάδες πιστών.

Ακολούθησε το κόψιμο της βασιλόπιτας των Ρωμιών της Σμύρνης και ανταλλάχθηκαν ευχές και δώρα. Η γενική πρόξενος ευχαρίστησε όσους παρευρέθηκαν δίνοντας δύναμη και κουράγιο στους λίγους που απέμειναν, στηρίζοντας ουσιαστικά το έργο που επιτελεί η ελληνική κυβέρνηση μέσω του προξενείου στη Σμύρνη.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1449: Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στέφεται στον Μυστρά αυτοκράτορας του Βυζαντίου.
1821: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποβιβάζεται στην Καρδαμύλη της Μάνης για να προετοιμάσει την εξέγερση των υπόδουλων Ελλήνων.
1828: Φτάνει έξω από το Ναύπλιο ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, προερχόμενος από τη Μάλτα.
1919: Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ελλάδος (ΣΕΚΕ), μετέπειτα ΚΚΕ, κάνει την πρώτη ανοιχτή συγκέντρωσή του στην Αθήνα.
1934: Πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών ο πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής, Χέρμπερτ Τσάπμαν, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους προπονητές στην Ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου και ήταν ο πρώτος επαγγελματίας προπονητής στην εθνική ομάδα της Αγγλίας στον πρώτο διεθνή αγώνα της με την Ιταλία στη Ρώμη.
1966: Στο Τουρκολίμανο παρακολουθούν τον αγιασμό των υδάτων οι βασιλείς και η κυβέρνηση, ενώ ο Γεώργιος Παπανδρέου στον Πειραιά, όπου ξεσπούν σοβαρά επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και των συγκεντρωμένων οπαδών της Ένωσης Κέντρου και της ΕΔΑ.
1993: Πεθαίνει ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, Ρώσος χορευτής.
2016: Πεθαίνει σε ηλικία 60 ετών μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ο ποδοσφαιρικός παράγοντας Χρυσόστομος (Μάκης) Ψωμιάδης. Διετέλεσε πρόεδρος της ΑΕΚ, του Εθνικού Πειραιά, του Ακράτητου και της Καβάλας. Στα τέλη του Αυγούστου 2015 είχε αποφυλακιστεί μετά από τέσσερα χρόνια κράτησης για υπεξαίρεση 21,5 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της ΑΕΚ, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του την περίοδο 2001 με 2003.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110