Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές του 1977

Σαν σήμερα, η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές για δεύτερη σερί φορά.

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές του 1977

Την 20ή Νοεμβρίου 1977 η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές για δεύτερη σερί φορά, έχοντας ποσοστό 41,8% (2.146.365 ψήφοι) με 171 έδρες. Δέχθηκε βέβαια μείωση σε δυναμική σε σχέση με το 54,3% των προηγούμενων (1974) εκλογών.

Σε αυτό (κατά τα ρεπορτάζ της εποχής) έπαιξε ρόλο και το φιλοβασιλικό κόμμα, Εθνική Παράταξη, του Στέφανου Στεφανόπουλου και του Σπύρου Θεοτόκη, το οποίο του πήρε ψηφοφόρους. Παράλληλα, έκανε δυναμική εμφάνιση και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, όντας πλέον ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη κυρίως της νεολαίας της εποχής.

Βγήκε δεύτερο κόμμα με ποσοστό 25,3% (1.300.025 ψήφοι) και 93 έδρες, ξεκινώντας ουσιαστικά την ανοδική πορεία του. Τρίτο κόμμα ήταν η Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου (11,9%) του Γιώργου Μαύρου, τέταρτο το ΚΚΕ (9,3%) του Χαρίλαου Φλωράκη και πέμπτη η Εθνική Παράταξη (6,8%). Οι εκλογές κανονικά ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν το 1978. Όμως ο Καραμανλής έσπευσε να γίνουν έναν χρόνο νωρίτερα. Οι λόγοι;

Το Κυπριακό, διένεξη με την Τουρκία, αλλά και η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, με την Ελλάδα να υπογράφει την είσοδό της στην ΕΟΚ τον Μάιο του 1979. Η ανανέωση της λαϊκής εντολής λοιπόν είχε σημασία για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Σε γενικές γραμμές η Δεξιά και η Αριστερά μοιράστηκαν και πάλι από 50% των ψήφων. Η σημαντική πτώση του ποσοστού της ΝΔ οφειλόταν και στην ύπαρξη ενός ισχυρού πολιτικού οργανισμού στα δεξιά της, με στάση ιδιαίτερα εχθρική προς τον Καραμανλή για τις επιλογές του στο θέμα του δημοψηφίσματος του 1974.

Υπουργός Εξωτερικών ανέλαβε ο Παναγιώτης Παπαληγούρας, Εθνικής Αμύνης ο Ευάγγελος Αβέρωφ, Συντονισμού ο Γεώργιος Ράλλης, ενώ ο Ιωάννης Μπούτος πήρε το Οικονομικών. Ο Μιλτιάδης Έβερτ το υπουργείο Βιομηχανίας και Ενέργειας, το Ναυτιλίας ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ενώ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιλέχθηκε ο Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου. Στον οικονομικό τομέα η ανάπτυξη συνεχίστηκε, αν και όχι με τον ρυθμό των προηγούμενων δεκαετιών, ενώ έγιναν και οι πρώτες μεγάλες κρατικοποιήσεις.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1764: Πέθανε ο Πρώσος μαθηματικός Κρίστιαν Γκόλντμπαχ, γνωστός από την «Εικασία του Γκόλντμπαχ», ένα από τα παλιότερα άλυτα προβλήματα της θεωρίας αριθμών και γενικότερα των μαθηματικών.

1792: Γεννήθηκε ο σπουδαίος Ρώσος μαθηματικός Νικολάι Λομπατσέφσκι που έβαλε τις βάσεις τής μη ευκλείδειας γεωμετρίας.

1820: Μία λευκή φάλαινα 80 τόνων επιτίθεται κατά του πλοίου «Έσεξ», 2.000 ναυτικά μίλια δυτικά των ακτών της Νότιας Αμερικής. Το επεισόδιο θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για το αριστούργημα του Χέρμαν Μέλβιλ «Μόμπι Ντικ».

1920: Ιδρύεται η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στη ναυτιλία.

1923: Γεννήθηκε η Νοτιοαφρικανή συγγραφέας Ναντίν Γκόρντιμερ. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1991. Η σύλληψη της καλύτερής της φίλης, Μπέτι Ντι Τουά, το 1960 και η σφαγή του Σάρπβιλ την ώθησαν να ενταχθεί στο κίνημα κατά του απαρτχάιντ. Από τότε υπήρξε ενεργή στα πολιτικά πράγματα της Νότιας Αφρικής και ήταν στενή φίλη των δικηγόρων του Νέλσον Μαντέλα, Μπραμ Φίσερ και Τζορτζ Μπίζος, στη δίκη του το 1962. Όταν ο Μαντέλα βγήκε από τη φυλακή, ένα από τα πρώτα πρόσωπα που θέλησε να συναντήσει ήταν η Γκόρντιμερ.

1924: Πέθανε ο Εμπενίζερ Κομπ Μόρλεϊ, Άγγλος δικηγόρος, δικαστής, ποδοσφαιριστής και αθλητικός παράγων. Υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες του ποδοσφαίρου και ο άνθρωπος που έθεσε τους πρώτους κανόνες του δημοφιλέστερου σήμερα αθλήματος.

1942: Γεννήθηκε ο Αμερικανός πολιτικός Τζο Μπάιντεν, τέως αντιπρόεδρος και νυν εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Έγινε ο πρώτος Πρόεδρος που ορκίστηκε χωρίς παρευρισκόμενους πολίτες, αντ’ αυτού προστέθηκαν 200.000 αμερικανικές σημαίες. Αυτό συνέβη εξαιτίας των μέτρων κατά του κορονοϊού και για λόγους ασφαλείας.

1959: Συγκροτείται η Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) στον Άγιο Στέφανο Αττικής, μετά την υπογραφή της συνθήκης εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

1979: Ένοπλοι μουσουλμάνοι καταλαμβάνουν τη Μέκκα και κρατούν ομήρους 6.000 πιστούς. Ο σαουδαραβικές αρχές με τη βοήθεια Γάλλων κομάντος θα επέμβουν, με αποτέλεσμα κατά το μακελειό που θα επακολουθήσει να βρουν τον θάνατο 377 άνθρωποι και να τραυματιστούν 600.

1989: Υπογράφεται στον ΟΗΕ η Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Έκτοτε κάθε χρόνο η 20ή Νοεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

2012: Πέθανε ο συγγραφέας Χρόνης Μίσσιος. Πρώτο του βιβλίο ήταν το «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς» το 1985.