Ο «Πόλεμος του Ποδοσφαίρου»

Με αυτή την ονομασία, που την επέβαλαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έμεινε στην ιστορία η σύρραξη μεταξύ Ελ Σαλβαδόρ και Ονδούρας. Διήρκεσε 100 ώρες, από τις 14 Ιουλίου έως τις 18 Ιουλίου 1969.

Ο «Πόλεμος του Ποδοσφαίρου»

Αφορμή στάθηκαν οι ποδοσφαιρικές συναντήσεις μεταξύ των Εθνικών ομάδων των δύο γειτονικών χωρών της Κεντρικής Αμερικής για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970. Τα αίτια ανάγονται στις τεταμένες σχέσεις τους εξαιτίας του αναδασμού της γης στην Ονδούρα και του μεταναστευτικού ρεύματος από το Ελ Σαλβαδόρ προς την Ονδούρα.

Ο δικτάτορας της Ονδούρας, Οσβάλντο Λόπες Αρεγιάνο, επιχείρησε αναδασμό της γης κάτω από την εντεινόμενη λαϊκή αντίδραση, αλλά ήταν ανίκανος να αντιπαρατεθεί με τους μεγάλους γαιοκτήμονες και τους Αμερικανούς. Έτσι, στράφηκε κατά της ακίνητης περιουσίας των μεταναστών από το Ελ Σαλβαδόρ, την οποία ουσιαστικά δήμευσε και τη μοίρασε στους ντόπιους ακτήμονες. Οι μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Έχοντας χάσει την περιουσία τους, ήταν ανεπιθύμητοι τόσο στη νέα όσο και στην παλιά τους πατρίδα. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών επιδεινώθηκαν και οι δύο δικτάτορες (στο Ελ Σαλβαδόρ ήταν ο Φιντέλ Σάντσες Ερνάντες) καλόβλεπαν μια πολεμική αναμέτρηση που θα τους έβγαζε από τα αδιέξοδα.

Στις 6 Ιουνίου 1969 οι Εθνικές ομάδες των δύο χωρών παρατάχθηκαν στο στάδιο της πρωτεύουσας της Ονδούρας, Τεγκουσιγκάλπα, για τον πρώτο τους αγώνα στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970. Η Ονδούρα νίκησε 1-0 με γκολ που σημειώθηκε στις καθυστερήσεις. Ο Τύπος του Ελ Σαλβαδόρ άφησε υπονοούμενα για το παιχνίδι. Ο τρόπος που έχασε το Ελ Σαλβαδόρ προκάλεσε την αυτοκτονία της 18χρονης Αμέλια Μπολάνιος με το περίστροφο του πατέρα της. Η νεαρή κοπέλα χρίστηκε μάρτυρας από τους συμπατριώτες της, οι οποίοι ζητούσαν εκδίκηση στον επαναληπτικό.

Στις 15 Ιουνίου ο αγώνας έγινε στην πρωτεύουσα της χώρας, Σαν Σαλβαδόρ, κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας. Η τοπική ομάδα νίκησε άνετα με 3-0 και ανανέωσε τις ελπίδες της για πρόκριση, αφού θα γινόταν και τρίτο παιχνίδι σε ουδέτερο γήπεδο. Παρά τα αυστηρά μέτρα, τα επεισόδια δεν αποφεύχθηκαν.

Στις 26 Ιουνίου το Ελ Σαλβαδόρ διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ονδούρα έπειτα από πληροφορίες για αντίποινα της αστυνομίας σε βάρος σαλβαδοριανών μεταναστών. Την επομένη διεξήχθη το τρίτο και καθοριστικό παιχνίδι. Το Ελ Σαλβαδόρ νίκησε με 3-2 στην παράταση και πήρε το εισιτήριο για το Μουντιάλ του Μεξικού.

Μέρα με τη μέρα η κατάσταση στα σύνορα των δύο χωρών χειροτέρευε. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 14ης Ιουλίου 1969 η αεροπορία του Ελ Σαλβαδόρ βομβάρδισε την Τεγκουσιγκάλπα, ενώ την ίδια ώρα οι χερσαίες δυνάμεις του πέρασαν τα σύνορα με την Ονδούρα.

To βράδυ της 18ης Ιουλίου επετεύχθη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των δυνάμεων του Ελ Σαλβαδόρ στα εδάφη του, αλλά ο αριθμός των θυμάτων του πολέμου των 100 ωρών ανήλθε στις 6.000 και από τις δύο πλευρές, ενώ 100.000 άνθρωποι ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους. Έντεκα χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου και συγκεκριμένα στις 30 Οκτωβρίου 1980 οι δύο χώρες υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης. Ο «Πόλεμος του Ποδοσφαίρου» δεν έλαβε μεγάλη δημοσιότητα, καθώς η προσοχή του κόσμου ήταν στραμμένη στην ηράκλεια προσπάθεια του πληρώματος του διαστημοπλοίου «Απόλλων 11» να πατήσει ανθρώπινο πόδι για πρώτη φορά στη Σελήνη.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1789: Πέφτει η Βαστίλη, σηματοδοτώντας την έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης.

1965: Ο Ολυμπιακός κερδίζει με 1-0 (5’ Σιδέρης) τον Παναθηναϊκό και κατακτά το 12ο Κύπελλο στην ιστορία του.

1992: Ο Νίκος Γκάλης μεταγράφεται στον Παναθηναϊκό.

1992: Σημειώνεται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του υπουργού Οικονομικών, Ιωάννη Παλαιοκρασσά, από τη «17 Νοέμβρη» στην πλατεία Συντάγματος. Σκοτώνεται ο περαστικός Θάνος Αξαρλιάν.

2002: Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Ζακ Σιράκ, γλιτώνει από απόπειρα δολοφονίας.

2016: Οδηγός φορτηγού κατευθύνεται και παρασέρνει πλήθος πολιτών που γιορτάζουν την «Ημέρα της Βαστίλης» στη Νίκαια. Απολογισμός της επίθεσης είναι 84 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110