Δεκατέσσερα χρόνια χωρίς τον μεγάλο Λάκη Γκλέζο

Δεκατέσσερα χρόνια πέρασαν από το θάνατο του Λάκη Γκλέζου, ενός εκ των κορυφαίων άσων στην ιστορία του Ολυμπιακού.

Δεκατέσσερα χρόνια χωρίς τον μεγάλο Λάκη Γκλέζο

Τον Μάρτιο του 1976 ο Λάκης Γκλέζος τραυματίστηκε σοβαρά. Οι γιατροί έκριναν πως πρέπει να πάει στο Λονδίνο για να εξεταστεί από τον διάσημο τότε δόκτορα Χάρις, ο οποίος είχε χειρουργήσει -με επιτυχία- και τον Γιώργο Κούδα του ΠΑΟΚ. Τα έξοδα του ταξιδιού και της εγχείρησης ανέλαβε να καλύψει ο Αριστείδης Αλαφούζος.

Η συγκεκριμένη κίνηση του Αλαφούζου, αλλά και μία σειρά από άλλες, με γνώμονα πάντα το συμφέρον της πειραϊκής ομάδας, τον είχαν καταστήσει στη συνείδηση του κόσμου και των παικτών ως έναν από τους «μεγάλους Ολυμπιακούς». Μάλιστα ο Γκλέζος δεν είχε διστάσει να τον συγκρίνει με τον άφθαστο Νίκο Γουλανδρή.

Μεσολαβητής ώστε να πάει στο εξωτερικό ο Λάκης Γκλέζος ήταν ο Σάββας Θεοδωρίδης, ο οποίος είχε επισκεφθεί τον Αριστείδη Αλαφούζο στο γραφείο του.

Στις 23 Μαρτίου 1976 το «ΦΩΣ» δημοσιεύει δηλώσεις του Γκλέζου για τον Αλαφούζο, με «χτύπημα» στην πρώτη σελίδα: «Μου θύμισε Γουλανδρή».

Η επίσκεψη του Γκλέζου στον Αλαφούζο είχε ουσιαστικό περιεχόμενο για τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή. Ο μεγαλοεφοπλιστής φίλος του Ολυμπιακού επικοινώνησε αμέσως με επιτελείς των επιχειρήσεών του στο Λονδίνο και τους γνώρισε την επικείμενη άφιξη του Γκλέζου, δίνοντας εντολή να παρασχεθούν στον παίκτη όλες οι απαραίτητες διευκολύνσεις. Φρόντισε μάλιστα να επικοινωνήσει με τον ίδιο τον δόκτορα Χάρις για να τον ενημερώσει για την περίπτωση του Γκλέζου.

Ξανάπαιξε ποδόσφαιρο, αλλά πολλοί πίστευαν ότι τον ακολουθούσε μια κακοδαιμονία. Το 1981 ξαφνικά έμεινε παράλυτος, με σοβαρό πρόβλημα στη μέση. Πήγε στον Καναδά, υποβλήθηκε σε λεπτομερείς εξετάσεις, ακολούθησε θεραπείες και έγινε καλά.

Αφού σταμάτησε το ποδόσφαιρο, ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις. Διατηρούσε τρία καταστήματα με παπούτσια. Στη Θησέως στην Καλλιθέα, στο Μοσχάτο, στη Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και μία βιοτεχνία στη Νίκαια. Το 1997 αποφάσισε να επεκταθεί, θέλοντας να ανοίξει μία επιχείρηση εμφιαλωμένου νερού στην Αλβανία. Αυτό δεν κατέστη ποτέ δυνατό, με αποτέλεσμα να χάσει μεγάλο μέρος της περιουσίας του. Όσοι τον γνωρίζουν λένε ότι όσο μυαλό είχε παίζοντας ποδόσφαιρο, τόσο του έλειπε το μέτρο όταν είχε να κάνει με τα χρήματα, στα οποία δεν έδωσε ποτέ μεγάλη σημασία. Ακόμα και τους πελάτες που δεχόταν στη Σταδίου, προτιμούσε να τους ξετυλίγει σαν κουβάρι ιστορίες από την εποχή που έπαιζε ποδόσφαιρο. Για ώρες... Ήταν -βλέπετε- τόσα που ήθελε να μοιραστεί με τους νοσταλγούς του παλιού καλού ποδοσφαίρου… O Λάκης Γκλέζος πέθανε στις 18 Ιουνίου 2007 από καρκίνο.

Σε ηλικία 17 ετών βρέθηκε στην πρώην ομάδα της Προοδευτικής. Καθιερώθηκε πολύ γρήγορα και με τις εμφανίσεις του κλήθηκε στην Εθνική ομάδα το 1971. Ήταν σπάνιο να γίνεται διεθνής παίκτης μικρής ομάδας.

Οι τρεις συμμετοχές του στην Εθνική και η πολύ καλή παρουσία του στο πρωτάθλημα, τον έφερε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1972, όταν ο Νίκος Γουλανδρής ήδη δημιουργούσε τη μεγάλη ομάδα του Ολυμπιακού. Καθιερώνεται αμέσως και εντυπωσιάζει στις πρώτες εμφανίσεις του στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, εναντίον της Κάλιαρι, που συνοδεύτηκαν με πρόκριση.

Με τον Βασίλη Σιώκο συνέθεσε ένα από τα καλύτερα αμυντικά δίδυμα στην ιστορία του πρωταθλήματος. Έμεινε στον Ολυμπιακό μέχρι το 1978, έχοντας παίξει σε 164 επίσημους αγώνες, πετυχαίνοντας δύο γκολ. Στα χρόνια της παρουσίας του κατέκτησε με τους "ερυθρόλευκους" τρία πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Ελλάδος. Έκλεισε την καριέρα του στην Β' Εθνική με την Καλλιθέα. Με την Εθνική έπαιξε 10 αγώνες (1971-74), πετυχαίνοντας ένα γκολ.