Παραδίδεται στην Ελλάδα το νέο θωρηκτό «Αβέρωφ»
Στις 15 Μαΐου 1911 το θωρηκτό Αβέρωφ παραδίδεται στην Ελλάδα.
Σαν σήμερα πριν από 110 χρόνια (1911) παραδίδεται στην Ελλάδα το νέο θωρηκτό «Αβέρωφ». Πρόκειται για ένα πλοίο-θρύλο του Πολεμικού μας Ναυτικού. Είναι ζήτημα αν στην παγκόσμια ναυτική ιστορία θα συναντήσουμε άλλο πολεμικό πλοίο που να συνδέθηκε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα με την ιστορία ενός έθνους.
Το πλοίο ναυπηγήθηκε στο Λιβόρνο της Ιταλίας, αρχικά για τις ανάγκες του πολεμικού ναυτικού της Ιταλίας. Όμως η ακύρωση της παραγγελίας ώθησε την κυβέρνηση του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη να ενδιαφερθεί για την αγορά του στα τέλη του 1909 (12 Νοεμβρίου) και να προλάβει τους Τούρκους που προς στιγμήν το διεκδίκησαν.
Η αγορά του θωρακισμένου καταδρομικού ή βαρέως ευδρόμου, σύμφωνα με τη στρατιωτική ορολογία, κόστισε 24.000.000 δραχμές και ήταν συμφέρουσα χάρη στη διαπραγματευτική ικανότητα του υπουργού Ναυτικών, Ιωάννη Δαμιανού. Το 1/3 του ποσού καταβλήθηκε από το κληροδότημα του Ηπειρώτη επιχειρηματία και εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ (1815-1899) και εξ αυτού του λόγου το πλοίο έλαβε το όνομά του.
Καθελκύστηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1910 και παραδόθηκε στη χώρα μας στις 15 Μαΐου 1911.
Από την έναρξη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου επέβαλε την παρουσία του και σε επιχειρησιακό επίπεδο για να αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο.
Τον Οκτώβριο του 1918 αγκυροβόλησε στην Κωνσταντινούπολη και ύψωσε την ελληνική σημαία απέναντι από το παλάτι του σουλτάνου, καθώς η χώρα μας ήταν μία από τις νικήτριες δυνάμεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Με την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου το καλοκαίρι του 1922 βρέθηκε ξανά στα παράλια της Ιωνίας για να βοηθήσει στη μεταφορά των στρατευμάτων και του ξεριζωμένου ελληνικού στοιχείου.
Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και γερασμένο, παρέμεινε η ναυαρχίδα του ελληνικού στόλου. Μετά τη γερμανική εισβολή, τον Απρίλιο του 1941, επικράτησε προς στιγμήν η ιδέα να βυθιστεί για να μην παραδοθεί στον εχθρό, αλλά γρήγορα εγκαταλείφθηκε. Το «τυχερό καράβι», όπως είχε αποκληθεί, έφτασε τελικά σώο στην Αλεξάνδρεια και για το υπόλοιπο του πολέμου συμμετείχε σε νηοπομπές στον Ινδικό Ωκεανό.
Το 1952 το «αήττητο πλοίο», που συνδέθηκε άρρηκτα με τον ναύαρχο Κουντουριώτη και την πολιτική πίστη του Ελευθερίου Βενιζέλου στη ναυτική ισχύ της Ελλάδας, παροπλίστηκε και σήμερα ναυλοχεί στο Φάληρο, όπου λειτουργεί ως πολεμικό μουσείο.
ME MIA MATIA...
1891: Ο τραπεζίτης Φρέντερικ Φίλιπς και ο γιος του, Χέραρντ, ιδρύουν στο Αϊντχόφεν τη Philips, κορυφαία εταιρεία σήμερα στον τομέα των ηλεκτρονικών προϊόντων.
1905: Ιδρύεται στη Νεβάδα το Λας Βέγκας που θα εξελιχθεί σε πρωτεύουσα του τζόγου.
1926: Ο διάσημος μαέστρος και συνθέτης Ρίχαρντ Στράους δίνει συναυλία με δικά του έργα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, την οποία παρακολουθούν 10.000 φιλόμουσοι.
1932: Ο Παναθηναϊκός υφίσταται τη βαρύτερη ήττα του στο πρωτάθλημα Ελλάδας με σκορ 7-0 από τον Άρη στη Θεσσαλονίκη.
1963: Πρόγραμμα «Μέρκιουρι». Εκτοξεύεται η τελευταία αποστολή με επιβαίνοντα τον αστροναύτη Γκόρντον Κούπερ, ο οποίος γίνεται ο πρώτος Αμερικανός που παραμένει πάνω από μία ημέρα στο διάστημα.
1978: Το 10ο συνέδριο του ΚΚΕ συνέρχεται στην Αθήνα, στο γήπεδο του Μίλωνα της Νέας Σμύρνης. Είναι το πρώτο που συνέρχεται νόμιμα ύστερα από 27 χρόνια παρανομίας του κόμματος.
1983: Η Ελλάδα κερδίζει με 3-2 τη μεγάλη Ουγγαρία στο «Νεπ Στάντιον» της Βουδαπέστης με γκολ των Αναστόπουλου, Κωστίκου και Παπαϊωάννου.
1991: Η Εντίθ Κρεσόν γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Γαλλίας.
2004: Η Άρσεναλ δημιουργεί ρεκόρ, καθώς τερματίζει στην πρώτη θέση αήττητη, όντας η πρώτη ομάδα που το καταφέρνει από τη σύσταση της Πρέμιερ Λιγκ το 1992 και η δεύτερη στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος μετά την Πρέστον Νορθ Εντ, που τερμάτισε αήττητη σε 22 αγώνες την περίοδο 1888-89.
2004: Η ΝΕΤ μεταδίδει απευθείας από την Κωνσταντινούπολη τον διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον και σημειώνει ρεκόρ τηλεθέασης. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης -μετά την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου- ένα κανάλι συγκεντρώνει το 86,5% του τηλεοπτικού κοινού. Ο Σάκης Ρουβάς, που εκπροσωπεί τη χώρα μας με το τραγούδι «Shake it», κατακτά την τρίτη θέση στον διαγωνισμό.
2016: Ο Βελγοολλανδός οδηγός αγώνων Μαξ Φερστάπεν περνάει πρώτος την καρό σημαία στην Ισπανία και γίνεται ο νεαρότερος οδηγός που κερδίζει γκραν πρι της Φόρμουλα 1, σε ηλικία 18 ετών και 228 ημερών.
2018: Ο Ολυμπιακός επικρατεί στον Πειραιά με 9-6 της Βουλιαγμένης, κάνει το 3-0 στη σειρά των τελικών και κατακτά το πρωτάθλημα στην Α1 υδατοσφαίρισης γυναικών.