Ο Στράους στον Πειραιά!

Στις 8 Μαΐου 1926 φτάνει ατμοπλοϊκώς στον Πειραιά από την Τεργέστη ο διάσημος μαέστρος και συνθέτης Ρίχαρντ Στράους για σειρά συναυλιών.

Ο Στράους στον Πειραιά!

Σαν σήμερα το 1926 φτάνει ατμοπλοϊκώς στον Πειραιά από την Τεργέστη ο διάσημος μαέστρος και συνθέτης Ρίχαρντ Στράους για σειρά συναυλιών. Στην προβλήτα του λιμανιού αναμένει να τον υποδεχθεί ο τότε δήμαρχος Πειραιώς, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Όμως η άφιξη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη περνά στην κυριολεξία απαρατήρητη, καθώς όλη η Ελλάδα μαστιζόταν τότε από τις απόπειρες ανατροπής του δικτάτορα Πάγκαλου, προσπάθειες που συνοδεύονταν από σκληρές συγκρούσεις. Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων κυριαρχούσαν τα μέτρα για την απαγόρευση της κοντής φούστας και η οικονομική κρίση που καταδυνάστευε και τότε τους Έλληνες.

Πειραιάς: 700 νεκροί… κατά λάθος; Μήπως όχι;

Ο Ρίχαρντ Στράους καταφτάνει στην Ελλάδα για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν το 1892), προκειμένου να δώσει τρεις συναυλίες στο θέατρο «Κεντρικόν» και μία στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που εισήλθε στα ελληνικά νερά ο Στράους μαγεύτηκε από την ατέλειωτη ηλιοφάνεια και το απέραντο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας. Τότε ήταν που δήλωσε ότι ποτέ στη ζωή του δεν θα μπορούσε να συνθέσει ξανά κατά τη διάρκεια χειμώνα!

Στις 15 Μαΐου ο Στράους έδωσε μία συναυλία στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου συγκεντρώθηκαν 10.000 άτομα. Εκεί η κυβέρνηση τον παρασημοφόρησε (με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος) παρουσία της κυρίας Πάγκαλου και του στρατηγού Νίδερ. Ο Στράους υποκλινόμενος διαρκώς στον κόσμο, φέροντας το παράσημό του, έκανε μια δήλωση αρνητική για τη δημοκρατία, καθώς ανακοίνωσε δημοσίως πως υποστήριζε τον Πάγκαλο και δεν είχε σε καμία υπόληψη τον θεσμό του κοινοβουλίου! Τέτοιου είδους δηλώσεις, σε συνδυασμό με τη μετέπειτα στάση του Στράους προς το εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς της Γερμανίας (θα διοριστεί σε κρατική θέση κατόπιν πρότασης του Γκέμπελς), είναι που θα του αμαυρώσουν την εικόνα ως μεγάλου μουσικοσυνθέτη.

Ο Ρίχαρντ Στράους στις 19 Μαΐου επισκέφθηκε και το ζεύγος Σικελιανού (Άγγελο Σικελιανό και Έβα Πάλμερ) που διέμενε τότε σε σπίτι που διέθετε στους Δελφούς. Εκεί προτείνει τη δημιουργία ενός φεστιβάλ κλασικής μουσικής με μόνιμη έδρα την Ελλάδα και την ανέγερση του «Ναού της Μουσικής». Το όνειρο του Στράους λέγεται πως έμεινε ανεκπλήρωτο, καθώς ο Στρέζεμαν πέθανε αιφνιδίως. Το σχέδιο του Στράους χάθηκε, καθώς στο μεταξύ μεσολάβησε η άνοδος των ναζί στην εξουσία και ο ανθρωποκτόνος Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.

ME MIA MATIA...

1886: Το φαρμακείο «Τζέικομπς» στην Ατλάντα της Τζόρτζια πουλάει το πρώτο μπουκάλι Κόκα-Κόλα ως σιρόπι για φαρμακευτικούς λόγους. Στην πρώτη του αυτή εμφάνιση, το μετέπειτα διάσημο αναψυκτικό περιέχει και ποσότητα κοκαΐνης.

1936: Ο τζόκεϊ Ραλφ Νέβες πέφτει από το άλογό του «Flanakins», ποδοπατείται από άλλα τέσσερα άλογα στην Καλιφόρνια και δηλώνεται κλινικά νεκρός από τον γιατρό των αγώνων. Στο νεκροτομείο όπου μεταφέρεται, ο γιατρός Χόρας Στίβενς τού κάνει ένεση αδρεναλίνης και τον επαναφέρει στη ζωή με αποτέλεσμα να ξαναγυρίσει στους αγώνες!

1936: Ο «Μάης του ’36» στη Θεσσαλονίκη. Σε διαδήλωση καπνεργατών σκοτώνονται 12 και τραυματίζονται 282 διαδηλωτές εργάτες.

1978: Ο Ράινχολντ Μέσνερ και ο Πίτερ Χάμπελερ γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που ανεβαίνουν στο Έβερεστ χωρίς συμπληρωματικό οξυγόνο.

1982: Ο Καναδός πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 Ζιλ Βιλνέβ σκοτώνεται στο γκραν πρι του Ζόλντερ στο Βέλγιο. Ο Βιλνέβ δεν κατάφερε ποτέ να ανακηρυχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής. Το 1997 όμως ο γιος του, Ζακ Βιλνέβ, θα καταφέρει να στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής με την ομάδα της Γουίλιαμς Ρενό.

1984: Δώδεκα εβδομάδες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες η ΕΣΣΔ ανακοινώνει από την τηλεόραση ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει. Η αιτιολογία είναι η εμπορευματοποίηση των Αγώνων και η χρησιμοποίησή τους για αντισοβιετική προπαγάνδα.

1989: Η Επαναστατική Οργάνωση «17 Νοέμβρη» αποπειράται να δολοφονήσει με έκρηξη παγιδευμένου οχήματος τον πρώην υπουργό Γιώργο Πέτσο.

2002: Ο Ολυμπιακός διασύρει στη Θεσσαλονίκη τον Άρη με σκορ 1-5 και κατακτά το 6ο συνεχόμενο πρωτάθλημα.

2011: Ο Παναθηναϊκός νικά με 80-78 τη Μακάμπι στον τελικό της Ευρωλίγκας στη Βαρκελώνη και κατακτά τον τίτλο για έκτη φορά στην ιστορία του.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110