Ο άνθρωπος στο διάστημα!
Σαν σήμερα, στις 12 Απριλίου του 1961, ο Ρώσος κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ 1».
Έγινε διάσημος και εξαιρετικά δημοφιλής παγκοσμίως και του απονεμήθηκε ένας μεγάλος αριθμός μεταλλίων και βραβεύσεων, ανάμεσά τους και αυτό του «Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης», η οποία ήταν και η ανώτατη διάκριση της χώρας. Η πτήση του με το «Βοστόκ 1» ήταν η μοναδική, ωστόσο υπηρέτησε ως μέλος του αναπληρωματικού πληρώματος του «Σογιούζ 1». Αργότερα απέκτησε τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή εκπαίδευσης στο κέντρο εκπαίδευσης κοσμοναυτών έξω από τη Μόσχα, το οποίο πήρε το όνομά του προς τιμήν του.
Ήταν Τετάρτη του Πάσχα του 1961, στις 9.07 το πρωί ώρα Μόσχας, όταν ο Γιούρι Γκαγκάριν ξεκίνησε για το ιστορικό του ταξίδι μέσα στο «Βοστόκ 1». Είκοσι πέντε λεπτά μετά την εκτόξευση μπήκε σε μια ελλειπτική τροχιά με απόγειο 302 χιλιόμετρα, περίγειο 175 χιλιόμετρα και περίοδο 89 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα, κινούμενος με ταχύτητα 7,61 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο (27.396 χιλιόμετρα ανά ώρα). Το κωδικό του όνομα κατά τη διάρκεια της πτήσης ήταν «Кедр» («Κέδρος»).
Πίσω στη Γη τα νέα ήδη ξεκινούσαν για τον γύρο του κόσμου. Το σοβιετικό επιτελείο τον προήγαγε, όσο ήταν στο διάστημα, σε ταγματάρχη -για την περίπτωση που δεν γυρνούσε. Μάλιστα είχαν ετοιμαστεί τρία δελτία Τύπου για την αποστολή πριν από την εκτόξευση: ένα για την περίπτωση επιτυχίας και δύο για την περίπτωση αποτυχίας. Ο Γκαγκάριν δεν είχε τον έλεγχο του σκάφους του, επειδή κανείς δεν ήξερε πώς οι συνθήκες κατά την πτήση θα επηρέαζαν τον άνθρωπο βιολογικά και ψυχολογικά. Ο συνδυασμός για το ξεκλείδωμα του χειριστηρίου βρισκόταν μέσα σε έναν σφραγισμένο φάκελο που είχε μαζί του, ενώ το σκάφος ελεγχόταν από επιτελείο επιστημόνων και τεχνικών στη Γη.
Μετά από 67 λεπτά σε τροχιά, το προσωπικό ελέγχου πτήσης έδωσε εντολή στο σκάφος να πυροδοτήσει τους κινητήρες επιβράδυνσης και να αρχίσει την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα. Ο Γκαγκάριν δεν προσγειώθηκε μαζί με την κάψουλα, αλλά χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμά του σε ύψος 7 χιλιομέτρων και μετά από ελεύθερη πτώση χρησιμοποίησε το αλεξίπτωτό του και προσγειώθηκε κοντά στην πόλη Τακτάροβα. Μια γυναίκα, η εγγονή της και η αγελάδα τους ήταν οι πρώτοι που είδαν τον Γκαγκάριν να επιστρέφει. Η συνολική διάρκεια της αποστολής, που τελείωσε στις 10.55 ώρα Μόσχας με την προσγείωση του Γκαγκάριν, ήταν 108 λεπτά.
Ο Γκαγκάριν πέθανε το 1968, όταν το αεροσκάφος MiG-15 που πετούσε κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης κατέπεσε από μηχανική βλάβη. Στη μνήμη του έχει ιδρυθεί το βραβείο «Γιούρι Γκαγκάριν».
ME MIA MATIA...
1204: Η Κωνσταντινούπολη καταλαμβάνεται από τους Σταυροφόρους (Α’ Άλωση).
1877: Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φτάνει ένα βήμα πριν από την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Στις 31 Ιανουαρίου 1878 θα κηρυχθεί ανακωχή και στις 19 Φεβρουαρίου με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου η Υψηλή Πύλη θα παραχωρήσει ανεξαρτησία στη Ρουμανία, στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο και αυτονομία στη Βουλγαρία.
1884: Ψηφίζεται από τη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τρικούπη για την ίδρυση παραγωγικής σχολής υπαξιωματικών με την ονομασία «Προπαρασκευαστικόν Υπαξιωματικών Σχολείον» (σημερινή ΣΜΥ). Λίγες ημέρες νωρίτερα κατεστάλη εν τη γενέσει του κίνημα υπαξιωματικών που αντιδρούσαν στη νομοθετική πρωτοβουλία Τρικούπη και έμεινε στην ιστορία ως «Λαρισαϊκά».
1945: Πεθαίνει ο Αμερικανός Πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ. Τον διαδέχεται ο αντιπρόεδρος Χάρι Τρούμαν.
1949: Βυθίζεται το ποταμόπλοιο «Terror» αφανίζοντας την ομάδα της Γιουβέντους Βέρα Κρουζ (22 παίκτες, προπονητή και πρόεδρο).
1981: Πρώτη εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου «Κολούμπια» στο διάστημα.
1986: Η Ελλάδα κατακτά την τρίτη θέση στα προκριματικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος βόλεϊ και προκρίνεται στην τελική φάση, νικώντας τον Καναδά με 3-1 στο κατάμεστο ΣΕΦ. Η Κούβα τερματίζει πρώτη και η Ιταλία δεύτερη.
2009: Ο ΟΦΗ έρχεται ισόπαλος 0-0 με τον Εργοτέλη στο Παγκρήτιο στάδιο για την 29η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας και υποβιβάζεται στη Β’ Εθνική μετά από 33 χρόνια.
2018: Πτώση Μιράζ τύπου 2000-5, εννιά μίλια δίπλα από τη Σκύρο. Ο πιλότος του, Γιώργος Μπαλταδώρος, σκοτώνεται.