Ο ιστορικός γύρος της Γης με αερόστατο!

Στις 21 Μαρτίου 1999 οι Μπέρτραντ Πίκαρντ και Μπράιαν Τζόουνς ολοκλήρωσαν το 20ήμερο ταξίδι τους γύρω από την γη και έγιναν οι πρώτοι που έκαναν τον γύρο του κόσμου με αερόστατο!

Ο ιστορικός γύρος της Γης με αερόστατο!

Σαν σήμερα, στις 21 Μαρτίου 1999, οι Μπέρτραντ Πίκαρντ από την Ελβετία και Μπράιαν Τζόουνς από την Αγγλία γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι στον κόσμο που κάνουν τον γύρο της Γης με αερόστατο. Το ταξίδι τους πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία στάση και διήρκεσε 20 ημέρες, ενώ ο τύπος αερόστατου που χρησιμοποιήθηκε ήταν το Μπράιτλινγκ Όρμπιτερ 3.

Η ιδέα για ταξίδι γύρω από τη Γη με αερόστατο δεν ήταν καινούργια, ενώ είχαν επιχειρηθεί αρκετά τέτοια ταξίδια στο παρελθόν χωρίς επιτυχία. Ο Πικάρντ και ο Τζόουνς, γνωρίζοντας τι θα αντιμετωπίσουν, εξοπλίστηκαν πολύ καλά. Η γόνδολα του ιστορικού αερόστατου, η οποία εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος στην Ουάσινγκτον, ήταν γεμάτη με εξοπλισμό πλοήγησης και επικοινωνίας, εξοπλισμό επιβίωσης έκτακτης ανάγκης, μία κουκέτα και τουαλέτα που λειτουργούσε με πίεση.

Οι δύο άνδρες ξεκίνησαν το ταξίδι τους την 1η Μαρτίου από το μικρό ελβετικό χωριό Chateau d’ Oex και κατευθύνθηκαν νότια προς την Αφρική. Επικοινωνώντας με μετεωρολόγους και ένα κέντρο ελέγχου στη Γενεύη, κυρίως μέσω φαξ, χρησιμοποίησαν προς όφελός τους μια σειρά από ροές αεριωθούμενων αεροσκαφών που τους έφεραν 25.361 μίλια για προσγείωση στην Αίγυπτο στις 21 Μαρτίου. Για το επίτευγμά τους κέρδισαν 1 εκατομμύριο δολάρια, ποσό πολύ μικρότερο από αυτό που υπολογίζεται ότι διέθεσαν για να χρηματοδοτήσουν το εγχείρημά τους.


1800: Ιδρύεται η Επτάνησος Πολιτεία υπό ρωσική και οθωμανική κυριαρχία.
1801: Οι βρετανικές δυνάμεις νικούν τις γαλλικές στη μάχη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο.
1804: Υιοθετείται ο Ναπολεόντειος Κώδικας ως ο γαλλικός αστικός κώδικας.
1821: Ελληνική Επανάσταση: οι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Καλάβρυτα.
1871: Ο Ότο φον Μπίσμαρκ διορίζεται καγκελάριος της Γερμανικής Αυτοκρατορίας.
1919: Ιδρύεται η Ουγγρική Σοβιετική Δημοκρατία και συστήνεται η πρώτη κομμουνιστική κυβέρνηση στην Ευρώπη, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία.
1921: Οι Μπολσεβίκοι εφαρμόζουν τη Νέα Οικονομική Πολιτική ως απάντηση στην οικονομική αποτυχία του πολεμικού κομμουνισμού.
1925: Απαγορεύεται με νόμο στο Τενεσί η διδασκαλία της ανθρώπινης εξέλιξης.
1935: Ο σάχης Ρεζά Σαχ Παχλαβί ζητά επισήμως από τη διεθνή κοινότητα να αποκαλεί την Περσία με την εθνική της ονομασία, Ιράν.
1945: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: αεροπλάνα της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας βομβαρδίζουν την έδρα της Γκεστάπο στην Κοπεγχάγη. Κατά λάθος χτυπούν και ένα σχολείο, σκοτώνοντας 125 άτομα.
1945: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: η Βουλγαρία και η Σοβιετική Ένωση ολοκληρώνουν με επιτυχία την άμυνά τους στη βόρεια όχθη του ποταμού Δράβου.
1960: Έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων, για τη σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
1960: Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική: σφαγή στο Σάρπβιλ. Η αστυνομία ανοίγει πυρ εναντίον μίας ομάδας άοπλων μαύρων Νοτιοαφρικανών διαδηλωτών, σκοτώνοντας 69 άτομα.
1963: Κλείνει η ομοσπονδιακή φυλακή του Αλκατράζ στην Καλιφόρνια.
1965: Πρόγραμμα Ranger: η NASA εκτοξεύει το Ranger 9, το τελευταίο από μία σειρά μη επανδρωμένων σεληνιακών ρομποτικών διαστημόπλοιων.
1965: Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ηγείται 3.200 ατόμων στην αρχή της τρίτης και τελικά επιτυχημένης πορείας για τα πολιτικά δικαιώματα από τη Σέλμα στο Μοντγκόμερι (Αλαμπάμα).
1968: Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν αιφνιδιαστική επίθεση στην Ιορδανία, όπου αντιμετωπίζουν τις συνδυασμένες ένοπλες δυνάμεις της Ιορδανίας και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.