Το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στον Δοξαρά

Σαν σήμερα, στις 16 Ιανουαρίου 1972, συνέβη το δεύτερο πιο πολύνεκρο δυστύχημα στην ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων, το σιδηροδρομικό δυστύχημα στον Δοξαρά.

Το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στον Δοξαρά

Είναι το δεύτερο πιο πολύνεκρο δυστύχημα στην ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων ύστερα από αυτό του Δερβενίου Κορινθίας το 1968. Συνέβη ένα χειμωνιάτικο σούρουπο της 16ης Ιανουαρίου 1972, όταν δύο επιβατικές αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν μετωπικά στο ενδιάμεσο των σταθμών Ορφανά Καρδίτσας και Δοξαράς Λάρισας. Δεκαεννιά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 44 τραυματίστηκαν.

Στο δυστύχημα ενεπλάκησαν η αμαξοστοιχία «Ακρόπολις Εξπρές» -το καμάρι τότε των ελληνικών σιδηροδρόμων- που εκτελούσε το δρομολόγιο Μόναχο - Αθήνα και μια «πόστα» (αργό τρένο με πολλές στάσεις) που ανέβαινε αγκομαχώντας από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη. Το «Ακρόπολις» κατέβαινε με σημαντική καθυστέρηση προς την Αθήνα, όπως και η «πόστα», όπως ήταν το σύνηθες.

Η διασταύρωση των δύο τρένων προγραμματίστηκε να γίνει είτε στον σταθμό των Ορφανών είτε στον σταθμό του Δοξαρά. Οι δύο σταθμάρχες, Νικόλαος Γκέκας των Ορφανών και Δημήτριος Παπαδόπουλος του Δοξαρά, διαφώνησαν επειδή ο ένας ήθελε να γίνει η διασταύρωση στον σταθμό του άλλου και τη διαφωνία τους ανέλαβε να επιλύσει από την Αθήνα ο ρυθμιστής κίνησης των τρένων Γεώργιος Χαλιώτης.

Τελικά οι συνεννοήσεις μεταξύ των τριών υπαλλήλων του ΟΣΕ δεν είχαν αποτέλεσμα. Άλλα κατάλαβε ο ένας σταθμάρχης και άλλα ο άλλος. Το «Ακρόπολις» διήλθε κανονικά από τον σταθμό του Δοξαρά χωρίς να σταματήσει, επειδή είχε προτεραιότητα, ενώ ο Γκέκας έδωσε σήμα να αναχωρήσει η «πόστα» από τον σταθμό των Ορφανών.

Η σύγκρουση των δύο τρένων ήταν πλέον προδιαγεγραμμένη. Ένας βοσκός που είδε από ψηλά τη μοιραία πορεία των δύο τρένων προσπάθησε με την κάπα του να προειδοποιήσει τον μηχανοδηγό του «Ακρόπολις», αλλά αυτός νόμισε ότι τον χαιρετούσε και ανταπέδωσε κορνάροντας. Η σύγκρουση των δύο τρένων έγινε στις 16.55 και ήταν σφοδρή, καθώς το «Ακρόπολις» είχε αναπτύξει ταχύτητα κοντά στα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Η ντιζελομηχανή του έπεσε πάνω στη μηχανή της «πόστας» και τη συνέθλιψε με τον τεράστιο όγκο της, μεταβάλλοντας τα τρία πρώτα βαγόνια σε συντρίμμια.

Η πλέον τραγική και συνάμα παράλογη από όλες ήταν η ιστορία δύο γυναικών που ανέβηκαν στον σταθμό των Ορφανών και θα κατέβαιναν στον επόμενο του Δοξαρά, μια διαδρομή που δεν ξεπερνούσε τα 10 χιλιόμετρα. Η μία έχασε τη ζωή της και η άλλη τραυματίστηκε σοβαρά.

Ως υπαίτιοι του δυστυχήματος συνελήφθησαν οι δύο σταθμάρχες και ο Χαλιώτης, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας και διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών. Η δίκη σε πρώτο βαθμό έγινε τον Νοέμβριο του 1972 σε τεταμένη ατμόσφαιρα στην Καρδίτσα και οι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 3 έως 5 έτη.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1707: Το σκωτσέζικο κοινοβούλιο επικυρώνει την ένωση της Σκωτίας με την Αγγλία, που θα δημιουργήσει τη Μεγάλη Βρετανία.

1920: Αρχίζει η ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ.

1980: Ξεκινά η δεύτερη μεγαλύτερη απεργία του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων, που θα διαρκέσει έως τις 25 Φεβρουαρίου. Γνωστή ως απεργία των 39 ημερών, αφορά το ωράριο και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Τελικά η ΟΤΟΕ θα επιβάλει τις απόψεις της.

2000: Ο Νίκος Νταμπίζας σημειώνει το πέμπτο του γκολ στον αγώνα Νιουκάστλ - Σαουθάμπτον και γίνεται ο πρώτος αμυντικός της Νιουκάστλ από το 1893 που πετυχαίνει γκολ σε δύο συνεχόμενους αγώνες!

2003: Το διαστημικό λεωφορείο «Κολούμπια» απογειώνεται για την τελευταία του πτήση στο διάστημα. Θα διαλυθεί 16 μέρες αργότερα εισερχόμενο στη γήινη ατμόσφαιρα.

2005: Σκοτώνεται ο 55χρονος φίλαθλος της Ξάνθης Σταμάτης Γεωργιουδάκης όταν καταπλακώνεται από μεταλλική πόρτα του γηπέδου που ξεκόλλησε εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, που ήταν και ο λόγος της αναβολής του αγώνα της 15ης αγωνιστικής με τον Ιωνικό.

2005: Ο Ντιέγκο Μαραντόνα γίνεται μέλος του Ολυμπιακού, υπογράφει αυτόγραφα και αποθεώνεται από τους φιλάθλους όταν εμφανίζεται στο γήπεδο «Καραϊσκάκης» πριν από την έναρξη του αγώνα με τον Ηρακλή για τη 15η αγωνιστική.

2008: Ο Ολυμπιακός συντρίβει με σκορ 4-0 τον Παναθηναϊκό στο πλαίσιο των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας. Σκόρερ οι Λούα Λούα, Τοροσίδης, Κοβάσεβιτς και Νούνιες.

2014: Το Τριμελές Πρωτοδικείο Αθηνών καταδικάζει τον... Γέροντα Παστίτσιο, κατά κόσμον Φίλιππο Λοΐζο, σε δέκα μήνες φυλάκιση με αναστολή, για εξύβριση θρησκεύματος κατ’ εξακολούθηση και συγκεκριμένα του μοναχού Παΐσιου.