Η έκρηξη βόμβας σε αστικό λεωφορείο στη Δάφνη

Στις 31 Οκτωβρίου 1985 μία έκρηξη βόμβας σε αστικό λεωφορείο της Αθήνας προκάλεσε τον τραυματισμό 39 επιβαινόντων.

Η έκρηξη βόμβας σε αστικό λεωφορείο στη Δάφνη

Οι αρχές έκαναν λόγο για τρομοκρατική ενέργεια, ενώ τις προβλημάτισε το γεγονός ότι επρόκειτο για την πρώτη μαζική τρομοκρατική επίθεση στα αστυνομικά χρονικά της χώρας. Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου σε δηλώσεις του μίλησε για «άνανδρη και εγκληματική πράξη, που μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση των δημοκρατικών θεσμών». Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι η διαδρομή που ακολούθησε η βόμβα μέχρι να φτάσει στο λεωφορείο και το άσχημο παιχνίδι της μοίρας στους επιβάτες του.

Το λεωφορείο, τύπου «Ίκαρους», ανήκε στην ΕΑΣ -τον φορέα των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας εκείνη την περίοδο- και εκτελούσε το δρομολόγιο Ακαδημία - Αργυρούπολη. Ξεκίνησε από την αφετηρία στις 10.40 το βράδυ της Πέμπτης 31 Οκτωβρίου 1985 και ήταν γεμάτο από μαθητόκοσμο που επέστρεφε από τα φροντιστήρια του κέντρου.

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγα λεπτά αργότερα κι ενώ το λεωφορείο κινούταν στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ύψος της Δάφνης. Το όχημα άνοιξε σαν κονσερβοκούτι και πολλοί από τους επιβάτες του εκσφενδονίστηκαν στο οδόστρωμα. Η περιοχή γύρω από το κουφάρι του λεωφορείου απέκτησε την όψη βομβαρδισμένου τοπίου. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν συνολικά 39 επιβαίνοντες, οι 10 σοβαρά, ενώ ένας εξ αυτών υπέστη ακρωτηριασμό.

Ώρες αργότερα ένας άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα «Απογευματινή» και ανέφερε ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα έξω από το σπίτι του μεγαλοβιομήχανου Τσάτσου (ιδιοκτήτη, μεταξύ άλλων, της ΑΓΕΤ Ηρακλής) στην οδό Κανάρη στο Κολωνάκι. Τέτοια όμως βόμβα ούτε βρέθηκε ούτε εξερράγη. Η μόνη βόμβα που εξερράγη ήταν αυτή στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Οι αρχές μετά από μεθοδική έρευνα ετών και σε συνδυασμό με ευρήματα σε γιάφκα της «17 Νοέμβρη» το 2002 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η οργάνωση πράγματι είχε τοποθετήσει τη βόμβα στην οδό Κανάρη και την είχε αμπαλάρει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην κινεί υποψίες. Κάποιος διερχόμενος την αφαίρεσε από τον δρόμο, ξεγελασμένος από το πολυτελές περιτύλιγμά της και νομίζοντας ότι περιέχει κάτι χρήσιμο. Στη συνέχεια επιβιβάστηκε στο μοιραίο λεωφορείο, όπου αυτή εξερράγη. Οι αρχές υποπτεύτηκαν έναν Ιρακινό φοιτητή, που ήταν μεταξύ των τραυματιών, αλλά η υπόθεση δεν προχώρησε, καθώς αυτός επέστρεψε στην πατρίδα του λίγους μήνες αργότερα.

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας