Σκάρκου και Χατζηπαναγιώτου: Οι αποκαλύψεις του Ημιμαραθώνιου «αποκαλύπτονται» στο fosonline

To fosonline.gr και η Ειρήνη Στεφανάκη μίλησαν με τις μικρές πρωταγωνίστριες του ημιμαραθωνίου, Γλυκερία Σκάρκου και Ηλιάννα Χατζηπαναγιώτη.  

Σκάρκου και Χατζηπαναγιώτου: Οι αποκαλύψεις του Ημιμαραθώνιου «αποκαλύπτονται» στο fosonline
Photo Credits: Eurokinissi

Στον ημιμαραθώνιο της περασμένης Κυριακής δύο νεαρές αθλήτριες «έκλεψαν» την παράσταση με τις επιδόσεις τους. Πρόκεται για την 12χρονη Γλυκερία Σκάρκου που τερμάτισε 3η στα 5 χιλιόμετρα και την 13χρονη Ηλιάννα Χατζηπαναγιώτη η οποία τερμάτισε 2η στα 3 χιλιόμετρα! Συναντήσαμε τα δύο κορίτσια που δίνουν ελπίδα στο δρομικό κίνημα για το μέλλον στο στίβο της Μαρίνας Φλοίσβου, όπου και προπονούνται. Φτάνοντας, οι μικρές πρωταγωνίστριες του αγώνα, μας υποδέχτηκαν με πλατύ χαμόγελο και όρεξη να μας μιλήσουν και να απαντήσουν τις ερωτήσεις μας.

Κορίτσια, καλησπέρα και συγχαρητήρια για την επίδοσή σας. Πώς αισθάνεστε για την επιτυχία σας;

Γ: «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη. Δεν το περίμενα γιατί υπήρχαν πολύ καλές αθλήτριες, που είχαν πετύχει πολύ καλούς χρόνους. Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα»

Η: «Και για εμένα ήταν κάτι αναπάντεχο. Δεν το περίμενα καθόλου. Ειδικά στην εκκίνηση, όταν είδα όλες τις καλές αθλήτριες , όπως και περίμενα να δω, δεν φανταζόμουν καθόλου ότι θα βγω στο βάθρο. Πήγαινα μόνο για την επίδοση. Τα πήγα πολύ καλά τελικά και κατέκτησα τη δεύτερη θέση. Είμαι πολύ χαρούμενη»

Πόσο καιρό ασχολείστε με τον στίβο και τις μεγάλες αποστάσεις;

Γ: «Εγώ ασχολούμαι 2,5 χρόνια τώρα. Προποπονούμαι τέσσερις φορές την εβδομάδα για 1,5 ώρα»

Η: «Και εγώ περίπου δύο με δυόμισι χρόνια ασχολούμαι με τον πρωταθλητισμό. Τέσσερα χρόνια κάνω στίβο συνολικά. Ασχολούμουν με τον αθλητισμό και πιο μικρή, αλλά όχι με τον στίβο. Μου αρέσει πάρα πολύ. Προπονούμαι τέσσερις φορές την εβδομάδα»

Φέτος ήταν η πρώτη σας συμμετοχή στον Ημιμαραθώνιο;

Γ: «Είχα τρέξει και στον περσινό Ημιμαραθώνιο στα τρία χιλιόμετρα, όμως είχα βγει όγδοη. Φέτος τα πήγαμε νομίζω και οι δύο πολύ καλύτερα από ό,τι περιμέναμε»

Η: «Εγώ είχα αγωνιστεί πέρσι στον παιδικό αγώνα στα 1000 μέτρα και είχα κερδίσει, αλλά δεν είχε καμία σχέση από άποψη ανταγωνισμού με τον φετινό αγώνα. Φέτος, μου άρεσε η διαδρομή. Ήταν πιο δύσκολος αγώνας, γιατί είχε ανηφόρα, αλλά είχα δυνάμεις και τα κατάφερα»

Πάμε σε άλλο θέμα. Σας αρέσει το σχολείο; Πώς το συνδυάζετε με την προπόνηση;

Γ: «Ωραίο είναι το σχολείο. Αν και εγώ είμαι μικρή ακόμα και δεν έχω πολλές υποχρεώσεις, νομίζω τα καταφέρνω μια χαρά και οργανώνω σωστά το χρόνο μου, ώστε να προλαβαίνω και να ξεκουράζομαι και να κάνω την προπόνησή μου όπως πρέπει και να διαβάζω»

Η: «Πιστεύω και εγώ ότι αν οργανώνεις το χρόνο σου, τα καταφέρνεις όλα. Όταν γυρίζω από το σχολείο, διαβάζω και τελειώνω όλα μου τα μαθήματα πριν από την προπόνηση για να έχω καθαρό μυαλό και να αποδίδω».

Όταν πήγατε σήμερα στο σχολείο, οι συμμαθητές τι σας είπαν;

Γ: «Με το που μπήκα στην τάξη, όλοι μου είπαν μπράβο. Ένιωσα πολύ όμορφα, ενώ πολλοί από τους συμμαθητές μου μού είπαν ότι θα ξεκινήσουν και εκείνοι να αθλούνται ή ότι θέλουν να συμμετάσχουν και οι ίδιοι σε ένα τέτοιο αγώνα».

Η: «Και εμένα με υποδέχτηκαν με πολλή χαρά και συγχαρητήρια. Γενικά πιστεύω ότι τα νεαρά άτομα εμπνέονται όταν βλέπουν μικρούς αθλητές να διαπρέπουν και θέλουν να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα. Είναι σημαντικό αυτό. Θα ήθελα να βλέπω περισσότερα μικρά παιδιά να ασχολούνται με τον αθλητισμό και να βγαίνουν από το σπίτι».

Πώς σκέφτεστε το μέλλον σας; Θα θέλατε να ασχοληθείτε και επαγγελματικά;

Γ: «Θα ήθελα να μπω στην εθνική ομάδα και να εκπροσωπήσω τη χώρα μου σε διεθνή αγώνα. Στον επαγγελματικό τομέα, θα ήθελα να σπουδάσω φυσικοθεραπεία».

Η: «Θα ήθελα να ασχοληθώ με τον αθλητισμό επαγγελματικά, βέβαια παράλληλα με τις σπουδές μου για τις οποίες δεν έχω αποφασίσει ακόμα (γελάει)! Πάντως, ξέρω ότι ο αθλητισμός θα είναι πάντα κομμάτι της καθημερινότητάς μου, όπως πιστεύω και για κάθε αθλητή. Είναι πολύ σημαντικό να εκπροσωπήσεις τη χώρα σου. Στο πολύ μακρινό μέλλον θα ήθελα να συμμετάσχω σε διεθνή αγώνα ή και σε μια Ολυμπιάδα».

Κορίτσια. Δύο ακόμα ερωτήσεις. Πρώτον, τι θα συμβουλεύατε κάποιον ο οποίος τώρα ξεκινάει να ασχολείται με τον στίβο και τις μεγάλες αποστάσεις;

Γ: « Να ξεκινήσει σιγά – σιγά, να προσέχει τους τραυματισμούς, να ξεκουράζεται αρκετά, ειδικά αν ασχοληθεί με τις μεγάλες αποστάσεις. Χρειάζεται υπομονή. Όλα θα έρθουν στην ώρα τους, αν προσπαθείς και δουλεύεις».

Η: «Εγώ θα τον συμβούλευα να βρει κάποιον προπονητή, όπως έχουμε και εμείς, τον Παναγιώτη Χαραμή, και προπονούμαστε πολύ ωραία και σωστά. Είναι σημαντικό να έχεις έναν καλό προπονητή. Ακόμα, σημαντικό είναι να τρέχεις με φίλους σου ή με την οικογένειά σου και να μην τρέχεις μόνο σου. Τέλος, δεν χρειάζεται να ασχοληθείς κατευθείαν με τον πρωταθλητισμό, αλλά να βρεις κάτι που σου αρέσει και αν σου βγει στην πορεία, μπορείς να ασχοληθείς και επαγγελματικά με αυτό, όπως κάναμε και εμείς. Στην αρχή, ξεκινήσαμε για να περνάμε καλά και μετά είδαμε ότι μπορούμε να αποδώσουμε».

Τελευταία ερώτηση. Σε ποιον αγώνα θα σας δούμε μετά;

Γ: «Πιστεύω πως και οι δύο θα τρέξουμε στα διασυλλόγικα πρωταθλήματα. Πρώτα από όλα, όμως, θέλω να είναι υγιής»

Η: «Προέχει η υγεία φυσικά. Πέρα από τα διασυλλογικά πρωταθλήματα και εφόσον είμαστε καλά θεωρώ ότι και οι δύο θα ξανατρέξουμε στον Ημιμαραθώνιο, αλλά και στον Μαραθώνιο στα 5 χλμ. Αν προκύψει και κάποιος άλλος αγώνας στον οποίο θα θέλουμε να συμμετέχουμε, πολύ πιθανό να το κάνουμε».

Προπονητής και σίγουρα καθοριστικός στη μεγάλη επιτυχία το δύο αθλητριών είναι ο Παναγιώτης Χαραμής, ο οποίος ειδικεύεται στις μεγάλες αποστάσεις. Ο κόουτς ξέκλεψε λίγο χρόνο από την προπόνηση για να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.

Για το αν περίμενε ότι οι δύο αθλήτριες θα είχαν τέτοια επίδοση απάντησε:

«Αυτά τα παιδιά εδώ και τρία χρόνια κοντά δουλεύουνε με μεγάλη συνέπεια. Δεν μπορώ να πω ότι δουλεύουν έντονα και δεν πρέπει να δουλεύουν έντονα. Έχουν ένα ιδιαίτερο ταλέντο, οπότε φαίνεται ότι αυτό σε συνδυασμό με τη σωστή δουλειά, έχει αποφέρει αποτελέσματα. Όποτε περιμένω πολύ καλά πράγματα από αυτά τα παιδιά. Ελπίζω να συνεχιστεί αυτή η πορεία και στο μέλλον».

Για το πώς αισθάνθηκε ως προπονητής που οι αθλήτριες του διακρίθηκαν όταν ολοκληρώθηκε ο αγώνας:

«Εγώ έχω διαπιστώσει την πολύ καλή κατάσταση των παιδιών αυτών. Απλώς, όταν έρχεται ο αγώνας, στον οποίο κρινόμαστε όλοι, αθλητές και προπονητές, είναι η επιβεβαίωση των προσπαθειών μας, των κόπων και της προπόνησης που κάνουμε. Μέσα από τον αγώνα φαίνεται η δουλειά μας. Από ό,τι φαίνεται έχει αποτελέσματα και φυσικά είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό».

Για το που πιστεύει ότι μπορούν να φτάσουν οι νεαρές αθλήτριες, αλλά και νέα παιδιά τα οποία θα ασχοληθούν με τις μεγάλες αποστάσεις:

«Με δεδομένο το δρομικό κίνημα το οποίο είναι ανεπτυγμένο τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, σίγουρα θα έρθουν αρκετά νέα ταλέντα σε εμάς. Το θέμα είναι εμείς να τα βοηθήσουμε να αναπτυχθούν σωστά και ελπίζουμε να βγαλουμε μια νέα γενιά αθλητών αντοχής που να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Πιστεύω ότι η νέα γενιά έχει τη δυνατότητα να δουλέψει πιο σωστά και συγκροτημένα από την προηγούμενη, έχοντας πιο σωστές βάσεις. Αν υπάρχουν όλες αυτές οι προϋποθέσεις νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε μια «άνοιξη» στους δρόμους αντοχής στην Ελλάδα».

Όλα όσα είδαμε και ακούσαμε δεν μπορούν παρά να μας γεμίζουν ελπίδα. Ελπίδα ότι τα νεαρά παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό, έχουν τη δυνατότητα να διαπρέψουν και να διακριθούν μέσα από προσπάθεια και συνέπεια, παρά τα προβλήματα. Μάλιστα, μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για άλλα παιδιά, που χρειάζονται τη διέξοδο του αθλητισμού. Ας ελπίσουμε ότι πράγματι, όπως τόνισε και ο Παναγιώτης Χαραμής, η "άνοιξη" στους δρόμους αντοχής έρχεται στην Ελλάδα...



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110