7ος Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης: Νικητής ο Κενυάτης Κίπνετιτς

Tερμάτισε πρώτος με χρόνο 1 ώρα, 16' και 09 - Πίσω του τερμάτισε σε απόσταση λίγων δευτερολέπτων ο Χοσέα Κιμέλι Κισόριο επίσης από την Κένυα.

7ος Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης: Νικητής ο Κενυάτης Κίπνετιτς

Ο αθλητής Σάμι Κίπνετιτς από την Κένυα ήταν ο νικητής του σημερινού Ημιμαραθωνίου δρόμου της Θεσσαλονίκης και τερμάτισε πρώτος με χρόνο 1 ώρα, 16' και 09.

Πίσω του τερμάτισε σε απόσταση λίγων δευτερολέπτων ο Χοσέα Κιμέλι Κισόριο από την Κένυα, με χρόνο 1 ώρα, 7'.10 και πέρυσι δεύτερος νικητής νικητής του Ημιμαραθωνίου και τρίτος κατετάγη ο Ελληνας Γιώργος Μενής με χρόνο 1 ώρα 07:55.

Μετά τον τερματισμό των αθλητών ο νικητής της κούρσας του Ημιμαραθωνίου Σάμι Κίπνετιτς δήλωσε: "Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την προσπάθεια μου και την τελική μου επίδοση.

Το έδαφος ήταν λιγάκι ολισθηρό αλλά όλα πήγαν καλά".

Ο δεύτερος νικητής Κισόριο Χοσέα Κιμέλι από την Κένυα δήλωσε: "Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος που τερμάτισα δεύτερος, αν και επικρατούσε περισσότερο ζέστη από ό,τι περίμενα.

Αν οι συνθήκες οι καιρικές ήταν σχετικά καλύτερες θα έκανα και καλύτερη επίδοση".

Τέλος ο πρώτος Ελληνας αθλητής Γιώργος Μενής δήλωσε: "Είναι η δεύτερη φορά που κάνω αυτή την διαδρομή και θα ήθελα μια πιο γρήγορη επίδοση.

Είμαι ικανοποιημένος όμως γιατί περίμενα καλύτερο καιρό.

Ηταν ένα καλό τεστ για μένα εν όψει της συμμετοχής μου στην κλασσική διαδρομή του Μαραθωνίου της Αθήνας που θα πάρω μέρος σε ένα μήνα.

Αλλωστε αυτός ήταν και ο στόχος μου".

Στην κατηγορία των γυναικών, η Ράνια Ρεμπούλη θριάμβευσε με τον εκπληκτικό χρόνο 1 ώρα 14:30, που αποτελεί νέο ρεκόρ αγώνων, υποσκελίζοντας την περσινή νικήτρια Βίβιαν Τζέροπ Κεμπόι από την Κένυα, που είχε επίδοση 1 ώρα 17:39, ενώ την τριάδα του βάθρου έκλεισε η Φωτεινή Δαγκλή-Παγκότο (1 ώρα 20:47).

Ξεχωριστές συμμετοχές ξεχωριστών ανθρώπων

Περίπου 18.000 πολίτες και αθλητές πήραν μέρος στους δυο σημερινούς αγώνες δρόμους.

Τον Ημιμαραθώνιο των 21,1 χλμ όπου μετείχαν συνολικά 3.000 άνθρωποι και το δρόμο Υγείας και δυναμικού βαδίσματος των 5.000 μ., όπου άλλοι 15.000 άνθρωποι μετέχουν τώρα στην πιο πολυάνθρωπη αθλητική εκδήλωση της πόλης.

Μέσα σ' αυτούς υπάρχουν και κάποιες ξεχωριστές περιπτώσεις, με πολλαπλά κοινωνικά μηνύματα συμμετοχής.

Ο Νίκος Τουλίκας, αθλητής με νοητική στέρηση και αυτισμό, που έχει αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας ΑμεΑ στα 5 και 10 χλμ. αλλά και πρωταθλητής κόσμου των Special Olympics στο σκι αντοχής, όντας μάλιστα εθελοντής δότης μυελού των οστών, είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος.

Σήμερα ήταν η 4η συνεχόμενη συμμετοχή του στον Δρόμο των 5 χιλιομέτρων και αυτή η παρουσία του από μόνη της είναι ένα τεράστιο κοινωνικό μήνυμα. «Αυτός είναι από τους αγαπημένους αγώνες μου! Από εδώ ξεκίνησα», είπε ο νεαρός πρωταθλητής κερδίζοντας το ζεστό χειροκρότημα όλων των παρευρισκομένων, ενώ η μητέρα του, Έφη Καραγιάννη, είπε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για μας να βρισκόμαστε εδώ.

Η υπομονή, επιμονή και η θέληση του Νίκου τον έχουν οδηγήσει εδώ που έχει φτάσει.

Ο "Νυχτερινός" ήταν ο πρώτος αγώνας από τον οποίο ξεκίνησε τη διαδρομή του και έχει ξεχωριστή σημασία γι’ αυτόν».

Πρωταθλήτρια και νικήτρια της ζωής είναι και η Μαρία Σαμπανίδου. Αφού στάθηκε όρθια από το βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη πριν από δύο χρόνια, βρέθηκε στην εκκίνηση των 5.000μ. μαζί με τη Running Team του ΣΕΕΔΑ η πρόεδρος του οποίου Ραμπέα Ιατρίδου δήλωσε: «Είναι καλό να προβάλλουμε τις πράξεις αλληλεγγύης όχι μόνο όταν συμβαίνουν αλλά και όταν έχουν ένα όμορφο αποτέλεσμα, όπως συμβαίνει τώρα με τη Μαρία Σαμπανίδου.

Αξίζει να πούμε άλλο ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βοήθησαν.

Η Μαρία θα είναι το Σάββατο μαζί μας και θα κάνει συμβολικά όσα βήματα μπορεί, για να ευχαριστήσει τη διοργάνωση, μαζί με τις αδερφές της Χρύσα και Νάνσυ.

Κάθε φορά που γίνεται η παρουσίαση του "Νυχτερινού" φορτιζόμαστε συναισθηματικά, παλεύουμε για να μη δακρύσουμε, γιατί η συμμετοχή όλων είναι συγκινητική.

Δεν είναι μία απλή διοργάνωση, έχει μετατρέψει την πόλη μας σε μια τεράστια οικογένεια, στην οποία ο αθλητικός κόσμος, οι εταιρείες και οι φορείς διοίκησης προσπαθούν μαζί για έναν καλό σκοπό».

Ο Παραολυμπιονίκης της κολύμβησης και πρεσβευτής της διοργάνωσης, Αντώνης Τσαπατάκης, ξεκίνησε για άλλη μία χρονιά στην εκκίνηση με το αναπηρικό του αμαξίδιο: «Ευχαριστώ τους διοργανωτές για την επιλογή τους να πρεσβεύω τη διοργάνωση και χαίρομαι ακόμα περισσότερο επειδή ίσως έβαλα κι εγώ το δικό μου λιθαράκι ώστε να συμμετέχουν κάθε χρόνο ακόμα περισσότερα ΑμεΑ.

Με αυτό το μήνυμα ξεκινάμε και δείχνουμε στον κόσμο την έννοια της ισότητας: Δεν υπάρχουν αρτιμελείς και ΑμεΑ, υπάρχουν μόνο άνθρωποι.

Και όταν συμμετέχουν όλο και περισσότεροι, αποκτά περισσότερη δύναμη η φωνή μας και φτάνει μέχρι τα πέρατα της γης», είπε λίγο πριν την αφετηρία.

Ο δρόμος των 5 χλμ.

Ολοκληρώθηκε και η διαδρομή των 5.000 μ., που έγινε απόψε το βράδυ στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή περίπου 15.000 αθλητών και πολιτών δρομέων.

Η εκκίνηση δόθηκε από το δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και την έναρξη του αγώνα έκαναν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η υφυπουργός Εσωτερικών Κατερίνα Νοτοπούλου, ο αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Αθλητισμού, Αλέξανδρος Θάνος.

Η διαδρομή των 5 χλμ. ακολούθησε τις οδούς: Λεωφ. Βασ. Γεωργίου, Ανδρονίκου, Τσιμισκή, Πολυτεχνείου, Λεωφ. Κουντουριώτου, Λεωφ. Νίκης και οι συμμετέχοντες τερμάτισαν μπροστά στο Λευκό Πύργο.

Είναι χαρακτηριστικό πως η διαδικασία του διπλού αγώνα δρόμου στέφθηκε από επιτυχία και χιλιάδες δρομείς απόλαυσαν με ιδανικές συνθήκες τις διαδρομές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ