Μαραθώνιος Βερολίνου: Θα σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ;

Λίγα 24ώρα πριν την εκκίνηση του πρώτου Major Marathon της νέας αγωνιστικής περιόδου αυτή την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο, το ερώτημα μεταξύ των δρομέων και όσων αγαπούν τον μαραθώνιο είναι ένα: Ο Kipchoge θα κάνει παγκόσμιο ρεκόρ;

Μαραθώνιος Βερολίνου: Θα σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ;

Ίσως ο κορυφαίος μαραθωνοδρόμος των ημερών μας δήλωσε πως έχει τα μάτια του στραμμένα σε ένα ατομικό ρεκόρ και δεν σκέφτεται το παγκόσμιο. Ποιος τον πιστεύει όμως;

«Είμαι σε καλή κατάσταση. Αισθάνομαι υπέροχα. Η προετοιμασία μου πήγε περίφημα. Αυτό που θέλω να κάνω είναι PB (personal best – ατομικό ρεκόρ). Αν έρθει και παγκόσμιο ρεκόρ, θα είναι βέβαια κάτι πολύ καλό!», δήλωσε στο Reuters μετά την τελευταία του προπόνηση στην πατρίδα του, στο μέρος όπου προετοιμάζεται, 350 χλμ μακριά από την πρωτεύουσα της Κένυας, το Ναϊρόμπι.

Ο συμπατριώτης του Sammy Kitwara ο οποίος θα είναι ένας από τους pacers του σπουδαίου μαραθωνοδρόμου και Ολυμπιονίκη στο Ρίο της Βραζιλίας το 2016. Το είπε ξεκάθαρα ότι ο Eliud θα κυνηγήσει το παγκόσμιο ρεκόρ.

«Θα επιδιώξει να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ σε ένα σκληρό αγώνα με αντιπάλους τον Wilson Kipsang και τον Zersenay Tadese. Πηγαίνει για παγκόσμιο ρεκόρ! Θα το είχε κάνει άλλωστε από πέρσι αλλά οι συνθήκες ήταν πολύ εχθρικές με πολύ βροχή και θύελλα. Ελπίζει να τρέξει για μια επίδοση γύρω στο 2:02:40!», δήλωσε και όλοι βεβαιωθήκαμε ότι η σεμνότητα που διακρίνει τον Kipchoge τον κάνει να αποφεύγει δημόσια τα μεγάλα λόγια.

Το ισχύον παγκόσμιο ρεκόρ στον μαραθώνιο δρόμο είναι 2:02:57 και το πέτυχε ο Κενυάτης Denis Kimetto το 2014.

Ο Kipchoge άγγιξε να το «σπάσει» στο Λονδίνο ενώ πέρσι στο Βερολίνο όντως ο καιρός τον «φρέναρε» για ρεκόρ αλλά όχι και για την πρωτιά.

Άλλωστε από το ντεμπούτο του στον μαραθώνιο δρόμο στο Αμβούργο το 2013, καταγράφει νίκες. Στο Σικάγο το 2014, στο Βερολίνο το 2015 και το 2017 και στο Λονδίνο το 2015, 2016 και το 2018.

Στο τελευταίο βίντεο που ανέβασε στα social media για τον φετινό του αγώνα στη γερμανική πρωτεύουσα ο Eliud Kipchoge επιμένει να κρατά χαμηλούς τόνους.

«Το Βερολίνο έχει τη γρηγορότερη διαδρομή μεταξύ των 6 Major Marathons. Νομίζω ότι είναι το κατάλληλο μέρος για να κάνω ατομικό ρεκόρ. Ο καιρός στη Γερμανία δεν είναι όπως σε άλλες χώρες το Σεπτέμβριο. Αλλά πάνω απ΄όλα έχει σημασία ότι η διαδρομή είναι τόσο flat! Επίσης οι θεατές στο Βερολίνο είναι σε πραγματικά άλλο επίπεδο από το 1ο μέχρι το τελευταίο χλμ. Σε ενθαρρύνουν και τραγουδούν. Αυτός ήταν για μένα μεγάλο κίνητρο για να μπω στην κούρσα», δήλωσε ο Κενυάτης μαραθωνοδρόμος που δείχνει ανυπόμονος για τον αγώνα της Κυριακής.

Στην ίδια εκκίνηση θα σταθούν συνολικά σχεδόν 45.000 δρομείς από τη Γερμανία και όλο τον κόσμο ενώ στη λίστα των Elite δρομέων φιγουράρουν τεράστια ονόματα εκτός από αυτό του Eliud Kipchoge.

Πρώτος πρώτος ο Κενυάτης Wilson Kipsang που το 2013 κέρδισε στο Βερολίνο με 2:03:23 πετυχαίνοντας τότε Παγκόσμιο Ρεκόρ!

Ακόμα ξεχωρίζουν οι Κενυάτες Eliud Kiptanui (2:05:21) και Amos Kipruto (2:05:43), ο Αιθίοπας Abera Kuma (2:02:50) και ο κάτοχος του Παγκόσμιου Ρεκόρ Ημιμαραθωνίου Zersenay Tadese από την Ερυθραία.

Στις γυναίκες μεγάλο φαβορί είναι η καταπληκτική Tirunesh Dibaba από την Αιθιοπία (2:17:56) με κύρια αντίπαλο μάλλον την Κενυάτισσα Gladys Cherono.