Ένα εισιτήριο τρένου για τον Αλμπέρ Καμύ και η KGB

Ο θάνατος του Αλμπέρ Καμύ στις αρχές του 1960 συγκλόνισε τον κόσμο της λογοτεχνίας

Ένα εισιτήριο τρένου για τον Αλμπέρ Καμύ και  η KGB

Στις 4 Ιανουαρίου του 1960, ο Αλμπέρ Καμύ συνοδεύει τον εκδότη του Μισέλ Γκαλιμάρ που επιστρέφει από το νότο της Γαλλίας στο Παρίσι. Σε κάποια στιγμή του ταξιδιού, και συγκεκριμένα σε μια ευθεία με φαρδύ δρόμο, ο Γκαλιμάρ χάνει αιφνιδίως τον έλεγχο, το αυτοκίνητο παρεκκλίνει της πορείας του και πέφτει πάνω σε ένα πλάτανο. Ο Καμύ σκοτώνεται επί τόπου αφήνοντας ορφανή τη Γαλλική διανόηση της εποχής του. «Οι εμπειρογνώμονες ωστόσο, είχαν προβληματιστεί επειδή το τροχαίο συνέβη σε μια μεγάλη ευθεία του δρόμου, που είχε πλάτος περίπου 10 μέτρα και την ώρα εκείνη είχε ελάχιστη κίνηση», έγραψε ο Χέρμπερτ Λότμαν ένας από τους βιογράφους του Καμύ.

Έχει αναπτυχθεί μια έντονη φημολογία με αιχμές για προμελετημένο έγκλημα και όλα δείχνουν προς τη μεριά της KGB, της πανίσχυρης μυστικής υπηρεσίας των Σοβιετικών.

Ο Ιταλός συγγραφέας Τζιοβάνι Κατέλι στο βιβλίο του με τίτλο «The Death of Camus» διατείνεται ότι ο θάνατος του Καμύ ήταν προμελετημένος και στήθηκε από την KGB με απευθείας εντολή του τότε Υπουργού Εσωτερικών Νμίτρι Σεπίλοφ.

Ο ΥΠ ΕΣ της ΕΣΣΔ, Ντμίτρι Σεπίλοφ (εδώ σε μια φωτογραφία του 1955)  φέρεται κατά τον Ιταλό συγγραφέα να είχε δώσει την εντολή για την δολοφονία του Αλμπέρ Καμύ.

Ο κατά τον Κατέλι ηθικός αυτουργός της δολοφονίας, Νμίτρι Σεπίλοφ

Οι Σοβιετικοί είχαν κάθε λόγο να δολοφονήσουν τον διάσημο Γάλλο συγγραφέα που με την αντισοβιετική ρητορική του έβαλλε συνεχώς εναντίον τους. Λίγα χρόνια πριν ο Καμύ δημοσίευσε το πιο σημαντικό του δοκίμιο με τίτλο «Επαναστατημένος άνθρωπος» στο οποίο, μεταξύ των άλλων, αποδομούσε και όλη τη μυθολογία της ρώσικης επανάστασης επικρίνοντας το αυταρχικό καθεστώς το οποίο προέκυψε από αυτή.

Υποτίθεται ότι οι δολοφόνοι του Καμύ είχαν τοποθετήσει κάποιο εξάρτημα πάνω στο λάστιχο του αυτοκινήτου κι αυτό αναμενόταν να σκάσει μόλις το όχημα θα ανέπτυσσε μεγάλη ταχύτητα. Έτσι κάπως εξηγείται το ανεξήγητο. Το παράδοξο της ιστορίας, ωστόσο, είναι ότι στην τσέπη του εκλιπόντος βρέθηκε ένα εισιτήριο τρένου το οποίο δεν χρησιμοποίησε είτε γιατί ενέδωσε στην επιμονή του Γκαλιμάρ να συνταξιδέψουν είτε γιατί είχε καβγαδίσει με τη σύζυγό του Φρανσίν.

Χωρίς εσένα θέλω να πεθάνω» -Ο παράνομος έρωτας του Αλμπέρ Καμύ για διάσημη  ηθοποιό [εικόνες] - iefimerida.gr