Soy Cuba: Η ομορφότερη ταινία προπαγάνδας που γυρίστηκε ποτέ

H δημοφιλία της ταινίας «Είμαι η Κούβα» είναι όψιμη χάρη στην επιμονή του Μάρτιν Σκορσέζε.

Soy Cuba: Η ομορφότερη ταινία προπαγάνδας που γυρίστηκε ποτέ

H ταινία «Είμαι η Κούβα» ήταν εξαφανισμένη για πάνω από τρεις δεκαετίες, επανεμφανίστηκε στα ’90s χάρη στην επιμονή του Μάρτιν Σκορσέζε, που είχε εντυπωσιαστεί με την κατασκευή και τους νεωτερισμούς της.

Η ταινία είναι προϊόν της συνεργασίας Σοβιετικής Ένωσης και Κούβας, με τους πρώτους να στέλνουν στην Κούβα του Φιντέλ το σκηνοθετικό τους αστέρι, τον Μιχαήλ Καλατόζοφ του «Όταν περνούν οι γερανοί». Το φιλμ ξεκινά με πανοραμικά πλάνα του νησιού από ελικόπτερο, με τον φακό να κατεβαίνει στη συνέχεια για να αναδείξει ένα εκθαμβωτικό φυσικό τοπίο. Μια γυναικεία φωνή, η φωνή της Κούβας, μας συστήνεται και μας λέει ότι όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος την επισκέφτηκε έγραψε στο ημερολόγιό του πως είναι «η ωραιότερη περιοχή που έχει δει ποτέ το ανθρώπινο μάτι».

Βλέπουμε την καθημερινότητα φτωχών ανθρώπων που ρήμαξε η αποικιοκρατία, μαζί με τον φυσικό πλούτο του τόπου τους. Η αμέσως επόμενη σκηνή είναι (όχι τυχαία) ένα πάρτι πλούσιων τουριστών, κινηματογραφημένο με δεξιοτεχνία

Το "Soy Cuba" είναι μια ταινία προπαγάνδας, που καταλήγει σε άκριτη εξύμνηση της επανάστασης και της επακόλουθης εποχής Φιντέλ.

Ο συγχωρεμένος ο Νίκος Αντωνάκος, όταν είχε κυκλοφορήσει η ταινία στις ελληνικές αίθουσες είχε συντάξει μια κριτική στον «Ριζοσπάστη», όπου καλούσε τον κόσμο να φορέσει τα καλά του για να πάει στην ταινία, όπως οι πιστοί τη Λαμπρή.

Αν την δείτε θα θα χορτάσετε σινεμά, εμείς όταν την παρακολουθήσαμε μείναμε με ανοιχτό στόμα για την αρτιότητα της, τη φωτογραφία της, αλλά και τον όμορφο τρόπο που παρουσιάζει την Κούβα. Θες να πας να ζήσεις σε αυτή τη χώρα, αν και όταν την επισκεφτήκαμε ήταν τελείως διαφορετικά τα πράγματα με τον σεξοτουρισμό, την πείνα, αλλά τα τοπία παραμένουν ονειρικά.