Ο «αριστεροχουντισμός» του Καραμανλή, που έγινε «σοσιαλισμός» από τον Σαββόπουλο στον «Πολιτευτή»

Ο «Πολιτευτής» γράφτηκε από τον Διονύση Σαββόπουλο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, έχοντας αρχικό τον όρο «αριστεροχουντισμό», που μετά μετατράπηκε σε «σοσιαλισμό» και αργότερα αποσύρθηκε από το ρεπερτόριο του σπουδαίου τραγουδοποιού.

Ο «αριστεροχουντισμός» του Καραμανλή, που έγινε «σοσιαλισμός» από τον Σαββόπουλο στον «Πολιτευτή»

Ο «Πολιτευτής» συμπεριλήφθηκε στον δίσκο «Η ρεζέρβα», είχε όμως κυκλοφορήσει λίγα χρόνια νωρίτερα, τον Σεπτέμβρη του 1975, σε 45άρι με τον «Καθρέφτη» του Μπαγιαντέρα.

Ο Σαββόπουλος συνεργάστηκε με τον Μπαγιαντέρα για τον «καθρέπτη»

Η αρχική έκδοση του Πολιτευτή, διαρκεί μισό λεπτό λιγότερο από την έκδοση του δίσκου μακράς διαρκείας, την οριστική ας πούμε έκδοση, αλλά… έχει δυο συλλαβές παραπάνω και μιλάει για τον «αριστεροχουντισμό» του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ο πρώτος προβοκάτορας απ’ όλους στη ζωή μου

είν’ η αφεντιά σου που αντιγράφει την φωνή μου.

άλλαξες το σώμα μου με έπιπλα και σκεύη

σαν τον αριστεροχουντισμό που σε βολεύει.

Αριστεροχουντισμό, όχι σοσιαλισμό που λέει στην δεύτερη εκτέλεση.

Η λέξη επινοήθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για να προωθήσει την άποψη ότι κίνδυνος για το δημοκρατικό πολίτευμα δεν ήταν μόνο οι χουντικοί, αλλά και η άκρααριστερά, που διοργάνωνε μαχητικές κινητοποιήσεις.

Όπως είχε δηλώσει ο Καραμανλής σε συνέντευξή του στη Μοντ, «η αριστερά προσπαθεί τελευταίως να εκμεταλλεύεται τις εκδηλώσεις των υπολειμμάτων της χούντας για να οργανώνει κοινωνικές αναταραχές».

Σύμφωνα και με άρθρο του Γιώργου Βότση τον όρο τον είχε πρωτοχρησιμοποιήσει στη Βουλή ο Καραμανλής σε μια από τις πρώτες συνεδριάσεις της μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 1974.

Η πρώτη ηχογράφηση με τον «αριστεροχουντισμό» στο 2.10.

Ακούστε στο 2.37 για τον «σοσιαλισμό».