Πώς γιορτάζουν οι Τούρκοι τη Μικρασιατική Καταστροφή στη Σμύρνη

Μικρασιατική Καταστροφή 1922. Βρεθήκαμε στη Σμύρνη την ημέρα που γιορτάζουν οι Τούρκοι την κατάληψη της και επί ένα τριήμερο πολεμικά αεροσκάφη πετούσαν τον ουρανό της πόλης με εκκωφαντικό θόρυβο, έφιπποι με  στολές της εποχής και  εικόνες του Κεμάλ Ατατούρκ βρίσκονταν παντού, με αποκορύφωμα τη μεγάλη παρέλαση στις 9 Σεπτεμβρίου στον παραλιακό δρόμο.

Πώς γιορτάζουν οι Τούρκοι τη Μικρασιατική Καταστροφή στη Σμύρνη

Όταν βρεθήκαμε για πρώτη φορά στην προκυμαία της Σμύρνης για σαλέπι και ναργιλέ σε παραδοσιακό καφενέ, ομολογούμε ότι ανατριχιάσαμε, φέρνοντας στη μνήμη μας την Μικρασιατική Καταστροφή και τους Έλληνες που χάθηκαν εκείνη τη μαρτυρική μέρα. Οι «γείτονες» είδαν στην τραγωδία μας ένα θρίαμβο και στην ετοιμόρροπη αυτοκρατορία τους, που βαρύνεται με γενοκτονίες, το δικαίωμα ενός λαού να επιβιώσει.

Στο δικό τους μυαλό οι Τούρκοι δεν θεωρούν τη χώρα τους απειλητική και επεκτατική, ενώ για τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στη Σμύρνη είναι κατηγορηματικοί “Την έβαλε ο ελληνικός στρατός κατά την υποχώρηση. Εμείς γιατί να βάλουμε φωτιά σε μια πόλη που γινόταν δική μας;”

Οι Τούρκοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα, με τη Μεγάλη Ιδέα, είχε ως στόχο την εξαφάνιση της Τουρκίας ως κράτους. Με την εκστρατεία που έφερε τη Μικρασιατική καταστροφή και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών, οι Έλληνες (σύμφωνα με τους Τούρκους) είχαν στόχο να μετατρέψουν το Αιγαίο σε «ελληνική θάλασσα», με την Τουρκία να διαθέτει παράλια μόνο στη Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την μελλοντική επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, η Τουρκία θα αποκλειόταν τελείως από την ανοικτή θάλασσα στο Αιγαίο, κάτι που θεώρησαν casus belli.

Oι Τούρκοι πιστεύουν ότι έχουν παραμείνει πιστοί στις αρχές του Κεμάλ. Η Τουρκία επιμένει στα υπάρχοντα σύνορά της. Η Τουρκική βιβλιογραφία θεωρεί ότι η μόνη φορά που η χώρα παρέβη αυτή την αρχή είναι η προσάρτηση της Αλεξανδρέττας από την υπό γαλλική επιρροή Συρία το 1939. Η εισβολή στην Κύπρο το 1974 έγινε, σύμφωνα με τους Τούρκους, για να αποφευχθεί η ένωση Κύπρου-Ελλάδας και για να σωθούν οι Τουρκοκύπριοι.

Στις 9 Σεπτεμβρίου λοιπόν συνέρρευσαν πλήθη στην παραλία, για τον εορτασμό της νίκης και δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί φέτος που γιορτάζουν τα 100 χρόνια από την κατάληψη της Σμύρνης. Στους δρόμους και ιδιαίτερα στην παραλία υπήρχαν φωτογραφίες και ντοκουμέντα της εποχής, με αναφορές στην τουρκική νίκη, με τον Κεμάλ Ατατούρκ να βρίσκεται παντού.

Στην παρέλαση πήραν μέρος, ο στρατός, τα σχολεία, πολίτες και ό,τι μπορείτε να φαντασtείτε. Στο τέλος πέρασαν τα σκουπιδιάρικα και τα αμαξάκια της πόλης. Στα πεζοδρόμια οι θεατές κρατούσαν τουρκικές σημαίες. Όπως εμείς γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου, έτσι και οι Τούρκοι, τηρουμένων των αναλογιών, γιορτάζουν την 9η Σεπτεμβρίου 1922 ως την απελευθέρωση της Σμύρνης.

Στο Μουσείο της Άγκυρας εξάλλου υπάρχουν πανοράματα με τις μάχες στον Σαγγάριο ποταμό και στη Σμύρνη, αλλά και πίνακες ζωγραφικής από τη μικρασιατική καταστροφή.

Φωτό από τις εκθέσεις στους δρόμους, κατά την διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων στη Σμύρνη.