«Τον έπιασα στα πράσα»: Ο παπάς ήταν παλικάρι!

Ο παπά Μελέτης, αντίθετα με την κυρίαρχη αίσθηση της πνευματικότητας για τους ιερωμένους, ήταν χειροδύναμος και ατρόμητος!

«Τον έπιασα στα πράσα»: Ο παπάς ήταν παλικάρι!

Βρισκόμαστε στην εποχή του Όθωνα. Στην Αθήνα, τη πρωτεύουσα του νέου Ελληνικού κράτους η καθημερινότητα αλλάζει, και εκτός των άλλων αυξάνεται και η εγκληματικότητα.

Ανάμεσα στις συμμορίες που λυμαίνονται την πόλη και τα προάστεια, ξεχωρίζει εκείνη του λήσταρχου Καρρά που παρά την πυκνή εγκληματική της δραστηριότητα παραμένει ασύλληπτη από την αστυνομία. Οι διαβόητοι κακοποιοί βάζουν στο μάτι την οικία ενός ιερωμένου του παπά-Μελέτη, ο οποίος έχει τη φήμη του ζάπλουτου.

Το σπίτι του βρισκόταν στην περιοχή της Κολοκυνθούς. Ένας από τους συμμορίτες του Καρρά έκανε έφοδο ψάχνοντας για τσουβάλια με φλουριά που υποτίθεται πως έκρυβε στην αυλή του ο άνθρωπος του Θεού. Ο παπάς όμως, εκτός των άλλων, ήταν χειροδύναμος και ατρόμητος. Μόλις αντιλήφθηκε τον κακοποιό στο σημείο που είχε φυτέψει πράσα, του επιτέθηκε, τον ακινητοποίησε και τον συνέλαβε. Στην αστυνομία αργότερα είπε απλά: "Τον έπιασα στα πράσα"

Έκτοτε η φράση αυτή σημαίνει τη σύλληψη επ' αυτοφώρω. Κανείς μας όμως δεν φαντάζεται πως όλα ξεκίνησαν από τη ρώμη ενός κληρικού. Τα κοινωνικά και θρησκευτικά στερεότυπα δεν μας αφήνουν να δούμε τους ρασοφόρους ως απλούς ανθρώπους με τις ιδιαιτερότητές τους.