Πειραιάς: Το μεγαλύτερο και αρχαιότερο χρηματιστήριο στον κόσμο είναι εδώ!

Είναι γνωστό πια ότι ο Πειραιάς υπήρξε το όραμα ενός ιδιοφυούς Αθηναίου πολιτικού, του Θεμιστοκλή. Εδώ λειτούργησε το πρώτο χρηματιστήριο εμπορευμάτων στην Ιστορία.

Πειραιάς: Το μεγαλύτερο και αρχαιότερο χρηματιστήριο στον κόσμο είναι εδώ!

Μετά τους Μηδικούς πολέμους και μέχρι τον εξοστρακισμό του ο Θεμιστοκλής προσπάθησε να στρέψει τους Αθηναίους στο θαλάσσιο εμπόριο της Μεσογείου, δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές χάρις στα λάφυρα από τους ηττημένους Πέρσες. Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των γαιοκτημόνων αυτός ο χαρισματικός άνθρωπος κατάφερε να χαρίσει στην πόλη του ένα από τα μεγαλύτερα μεσογειακά λιμάνια.

Σημειωτέο ότι ο Πειραιάς ρυμοτομήθηκε εκ του μηδενός με σχέδια του περίφημου πολεοδόμου Ιππόδαμου από τη Μίλητο. Όσον αφορά τη ρυμοτομία του όλα αναπτύχθηκαν γύρω από τον Ιπποδάμειο λιμένα (Κάνθαρος) και την Ιπποδάμειο Αγορά, που είχε ως κέντρο της το Εμπόριον, ζώνη ελευθέρων συναλλαγών με προϊόντα που κατέφθαναν στον Πειραιά από κάθε γωνιά της Μεσογείου με σκοπό να προωθηθούν στις διεθνείς αγορές. Στη μία από τις δύο μεγάλες στοές της Ιπποδαμείου αγοράς στεγάστηκε το Δείγμα, όπου δειγματίζονταν τα προϊόντα που διακινούνταν με αυστηρές προδιαγραφές ελέγχου και πιστοποίησης.

Το μεγαλύτερο και αρχαιότερο χρηματιστήριο στον κόσμο λειτούργησε εδώ με τραπεζικές και ασφαλιστικές εργασίες κυρίως για τα πλοία και τα φορτία τους.
Εδώ γίνονται αποστολές χρημάτων σε ξένους τόπους, ενώ επίσης χορηγούνται και δάνεια σε εμπόρους. Η κυρίαρχη χρηματιστηριακή δραστηριότητα ωστόσο αφορά τις ανταλλαγές προϊόντων με βάση το δειγματισμό τους, ανάμεσα στα οποία δεσπόζουν αγαθά όπως το κρασί, το λάδι και τα δημητριακά.

Σημειωτέο επίσης ότι οι αποδείξεις και τα συμφωνητικά καταγράφονταν σε όστρακα και δέρματα ή μάρμαρα και φυλάσσονταν στη Ρήτρα, ένα ειδικό χώρο του Δείγματος υπό την εποπτεία των αρχών.

Πηγή: "Γαστρονομικόν", Γιώργος Ηλιόπουλος
Εκδόσεις Έναστρον