Κώστας Χούμης: Η πρώτη διεθνής μετεγγραφή Έλληνα - Διπλοπληρώθηκε για να φύγει από τον Πειραιά

Γιατί ο Κώστας Χούμης χρειάστηκε να... πληρωθεί δύο φορές προκειμένου να φύγει από τον Πειραιά και τον Εθνικό.

Κώστας Χούμης: Η πρώτη διεθνής μετεγγραφή Έλληνα - Διπλοπληρώθηκε για να φύγει από τον Πειραιά

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Κώστας Χούμης ήταν ο μεγαλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής της προπολεμικής περιόδου. Ευκίνητος και επινοητικός, με δυνατά ευθύβολα σουτ και εκπληκτική κεφαλιά, ήταν ταχύς και καλός ντριμπλέρ. Ο Έλληνας διεθνής επιθετικός γεννήθηκε στον Πειραιά στις 20 Νοεμβρίου 1913 και ξεκίνησε την καριέρα του από τον Ποσειδώνα Γλυφάδας. Συνέχισε στον Εθνικό Πειραιά στον οποίο αγωνίστηκε από το 1934 ως το 1936.

Τον Αύγουστο του 1936 έφυγε από την Ελλάδα για τη Ρουμανία, όντας η πρώτη διεθνής μετεγγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή. Αγωνίστηκε στη Βένους Βουκουρεστίου, η οποία διέθεσε 1.000.000 δρχ., ποσό τεράστιο για τα τότε δεδομένα προκειμένου να τον αποκτήσει. Ένα χρόνιο αργότερα, ο Χούμης πήρε άδεια για να περάσει τις καλοκαιρινές διακοπές του στην Ελλάδα. Βρέθηκε και πάλι στον Πειραιά όπου οι άνθρωποι του Εθνικού και τα μέλη της οικογένειάς του τον πίεζαν να επιστρέψει μόνιμα. Τα νέα έφτασαν στη Ρουμανία και τον πρόεδρο της Βένους, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της Ασφάλειας του Βουκουρεστίου. Παράγοντες του Ρουμανικού συλλόγου έφτασαν στην Ελλάδα και έδωσαν 1.000.000 δρχ. στον Χούμη ως πριμ επιστροφής στη Ρουμανία.

Με τη φανέλα της Βενους έκανε τελικά σπουδαία καριέρα κατακτώντας τρία πρωταθλήματα Ρουμανίας κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου. Έπαιξε ποδόσφαιρο ως το 1950 σε διάφορες ρουμανικές ομάδες.

Αγωνίστηκε 9 φορές με την Εθνική Ελλάδας σημειώνοντας 7 γκολ, όντας ο πρώτος σκόρερ της ελληνικής ομάδας κατά την προπολεμική περίοδο. Μεταγενέστερα όταν πήρε τη ρουμανική υπηκοότητα αγωνίστηκε δύο φορές και με τη Ρουμανία από το 1941 ως το 1943.