Ρολάν Γκαρός: Δεν είχε ιδέα από τένις και πετούσε… αλογόμυγα

Γιατί έμεινε στην ιστορία ο Ρολάν Γκαρός, ο οποίος μάλλον δεν ήξερε τίποτα από τένις και σίγουρα δεν είχε πιάσει ρακέτα στη ζωή του.

Ρολάν Γκαρός: Δεν είχε ιδέα από τένις και πετούσε… αλογόμυγα

Το 1920 δόθηκε το όνομα του Ρολάν Γκαρός στο στάδιο που βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού, το οποίο φιλοξενεί το Διεθνές Τουρνουά Τένις της Γαλλίας. Πέντε χρόνια αργότερα, δόθηκε και στο τουρνουά το ίδιο όνομα (Roland Garros). Πάντως ο Ρολάν Γκαρός δεν είχε ιδέα από τένις. Ήταν Γάλλος αεροπόρος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ((Roland Eugène Adrien Georges Garros, 6 Οκτωβρίου 1888 – 5 Οκτωβρίου 1918).

Ζβέρεφ: «Σοβιετικό» θηρίο, γερμανικής... παραγωγής στον δρόμο του Τσιτσιπά

Πετούσε… αλογόμυγα

Ο Εζέν Αντριέν Ρολάν Ζορζ Γκαρός γεννήθηκε στο Σαιν-Ντενί της Ρεϋνιόν στις 6 Οκτωβρίου του 1888. Φοίτησε στο λύκειο Λυσέ Ζανσόν ντε Σαλύ (Lycée Janson de Sailly) και στην εμπορική σχολή HEC Paris. Ξεκίνησε την καριέρα του ως αεροπόρος το 1909, πετώντας με ένα μονοπλάνο της σειράς Ντεμουαζέλ (γνωστό και ως «αλογόμυγα») του κατασκευαστή Αλμπέρτο Σάντος-Ντυμόν, ένα αεροσκάφος το οποίο πετούσε καλά μόνον αν το κυβερνούσε ένας πολύ ελαφρύς πιλότος. Απέκτησε την αεροπορική του άδεια (Ae.C.F.) τον Ιούλιο του 1910 και το 1911 κλήθηκε να κυβερνήσει ένα αεροσκάφος της Μπλεριό (Blériot XI), με το οποίο πήρε μέρος σε διάφορους αγώνες στην Ευρώπη.

Ανάμεσά τους και ο αγώνας Παρίσι-Μαδρίτη του 1911 και το Circuit of Europe (Παρίσι-Μαδρίτη-Παρίσι), στο οποίο κατετάγη δεύτερος. Με το συγκεκριμένο αεροσκάφος κατάφερε να τερματίσει σε πολλούς τέτοιους αγώνες.

Τον Σεπτέμβριο του 1911 πέταξε σε ύψος 18.410 ποδιών (5.610 μέτρα), σπάζοντας το σχετικό ρεκόρ της εποχής. Μέχρι το 1913 αγωνιζόταν συνεχώς με την γρήγορη σειρά μονοπλάνων Morane-Saulnier ενώ έγινε ο πρώτος πιλότος που διέσχισε την Μεσόγειο Θάλασσα, από τις ακτές της νοτιοανατολικής Γαλλίας μέχρι την Τυνησία χωρίς στάση.
Με το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ο Ρολάν Γκαρός κατατάχθηκε στην Γαλλική Αεροπορία. Αρχικά υπηρέτησε στην μοίρα των αεροπλάνων Morane-Saulnier MS23, καθώς ήταν έμπειρος πιλότος στα αεροπλάνα τύπου Escadrille MS26. Έλαβε μέρος σε πολλές αποστολές παρατήρησης και αναγνώρισης,

Το μεγάλο πρόβλημα

Το πιο σημαντικό πρόβλημα και για τις δύο εμπόλεμες πλευρές στις πρώτες αεροπορικές αποστολές την περίοδο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η σταθερότητα του μπροστινού πολυβόλου και ο συγχρονισμός της κίνησης του έλικα και της ρίψης βολών. Το πρόβλημα λύθηκε τελικά με τη δημιουργία του γραναζιού συγχρονισμού από τον Γερμανό Άντονι Φόκκερ. Με το νέο εξάρτημα ο πιλότος μπορούσε να πυροβολεί από ένα πολυβόλο που βρισκόταν στο μπροστινό μέρος του αεροπλάνου, χωρίς πια να υπάρχει κίνδυνος οι σφαίρες να χτυπούν τα πτερύγια της προπέλας του έλικα.

Έγραψε ιστορία

Με την ανάπτυξη ενός παρόμοιου μηχανισμού ασχολήθηκε και ο Ρολάν Γκαρός από την πλευρά των Γάλλων, μέσω σχετικών τροποποιήσεων στο αεροπλάνο που χρησιμοποιούσε, ένα Type L της Morane-Saulnier.

Ο Γκαρός έγινε ο πρώτος πιλότος που κατάφερε να καταρρίψει ένα αεροπλάνο χρησιμοποιώντας μια παρόμοια τεχνική, την 1η Απριλίου 1915, ενώ επανέλαβε το κατόρθωμα στις 15 και 18 Απριλίου. Στις 18 Απριλίου το αεροπλάνο του Γκαρός καταρρίφθηκε, είτε από πυρά εδάφους είτε από άλλες αιτίες. Το αεροπλάνο του έπεσε στην Γερμανική πλευρά και ο Γκαρός συνελήφθη. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Φόκκερ μελέτησε τις τροποποιήσεις του Γκαρός στον έλικα του αεροπλάνου, ο οποίος δεν είχε καταστραφεί ολοκληρωτικά. Στην πραγματικότητα, ο Φόκκερ είχε ήδη αναπτύξει τον δικό του μηχανισμό αρκετούς μήνες νωρίτερα.

Ο Γκαρός κατάφερε να αποδράσει από το στρατόπεδο αιχμαλώτων στις 14 Φεβρουαρίου του 1918. Επανεντάχθηκε στη Γαλλική Αεροπορία, στα αεροπλάνα Escadrille 26, σημειώνοντας τουλάχιστον μια κατάρριψη στις 2 Οκτωβρίου 1918.
Ο Γκαρός σκοτώθηκε στις 5 Οκτωβρίου, ενώ πετούσε πάνω από το χωριό Βουζιέ των Αρδεννών στη βόρεια Γαλλία. Οι Γερμανοί κατέρριψαν το αεροπλάνο του.