Ζβέρεφ: «Σοβιετικό» θηρίο, γερμανικής... παραγωγής στον δρόμο του Τσιτσιπά

Ο Αλεξάντερ Σάσα Ζβέρεφ, το... υψηλό εμπόδιο στον δρόμο του Στέφανου Τσιτσιπά για τον τελικό του Roland Garros, ένας Γερμανός με ρίζες στην πρώην Σοβιετική Ένωση, με γονείς τενίστες, που έπαιξε ποδόσφαιρο και χόκεϊ επί πάγου.

Ζβέρεφ: «Σοβιετικό» θηρίο, γερμανικής... παραγωγής στον δρόμο του Τσιτσιπά

Ο Σάσα που βλέπει τον κόσμο από τα 198 εκατοστά, μεγάλωσε σε μια οικογένεια από την πρώην Σοβιετική Ένωση, επί Γερμανικού εδάφους και αν και έπαιξε ποδόσφαιρο και χόκεϊ επί πάγου, μάλλον ήταν γεννημένος τενίστας.

Ρολάν Γκαρός: Δεν είχε ιδέα από τένις και πετούσε… αλογόμυγα

Αυτός είναι με λίγα λόγια ο Αλεξάντερ Σάσα Ζβέρεφ, τον οποίο θα αντιμετωπίσει στην επόμενη φάση -ένα βήμα πριν τον τελικό- του Roland Garros ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Γεννήθηκε στις 20 Απριλίου 1997 στο Αμβούργο της Γερμανίας. Πιτσιρικάς έπαιξε εκτός από τένις χόκεϊ επί πάγου και ποδόσφαιρο. Γρήγορα επικεντρώθηκε αποκλειστικά στο τένις.

Μεντβέντεφ στον διαιτητή του αγώνα με Τσιτσιπά: «Αν χάσω το παιχνίδι θα είναι δικό σου λάθος» (vid)

Από το Σότσι στο Αμβούργο

Τένις έπαιζαν και οι γονείς του. Ο πατέρας του Αλεξάντερ Μιχαΐλοβιτς και η μητέρα του Ίρινα υπήρξαν επαγγελματίες στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Ο πατέρας του έφτασε έως το Νο 175 στον κόσμο, η μητέρα του έφτασε στο Νο 4 της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και έμεινε στην ιστορία για το εξαιρετικό backhand με το ένα χέρι. Επαγγελματίας τενίστας είναι και ο αδερφός του, Μίσα.

Το ...ανόητο σερβίς του Μεντβέντεφ και το τελευταίο χτύπημα του Τσιτσιπά για το 3-0 (vid)

Ο Αλεξάντερ Μιχαΐλοβιτς και η Ιρίνα μετακόμισαν από το Σότσι στη Μόσχα προκειμένου να κάνουν προπονήσεις στη λέσχη που διοικείται από το στρατό και ανήκε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Τότε η σοβιετική κυβέρνηση δεν επέτρεπε σε παίκτες να αγωνίζονται εκτός της χώρας, κάτι που εμπόδιζε την αναρρίχησή τους στην Παγκόσμια Κατάταξη.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ιρίνα πήγε στη Γερμανία για να αγωνιστεί σε ένα τουρνουά το 1990. Ο σύζυγός της τη συνόδευσε ως προπονητής της. Στη Γερμανία, τους προσφέρθηκαν θέσεις εργασίας ως προπονητές στο τένις. Κατέληξαν να εγκατασταθούν στη χώρα.

Ο αντίπαλος του Στέφανου Τσιτσιπά άρχισε να παίζει τένις σε πολύ μικρή ηλικία. Ο ίδιος έχει πει: «Μια μέρα, όταν ήμουν νομίζω ενός έτους και πέντε μηνών, πήρα μια μικρή ρακέτα, και άρχισα να σπρώχνω την μπάλα σε όλο το διαμέρισμά και από τότε με πήραν έξω στο γήπεδο. Το απολαμβάνω ακόμα, το απόλαυσα και τότε».

Προπονητές του ήταν αρχικά οι γονείς του. «Η μητέρα είχε ένα πιο χαλαρό στιλ, ο πατέρας του "είχε έναν πολύ σοβιετικό τρόπο κυρίως στα... μαθήματα φυσικής άσκησης», έχει πει ο Ζβέρεφ.

Σήμερα ο Αλεξάντερ Σάσα Ζβέρεφ είναι το Νο 6 της Παγκόσμιας Κατάταξης.