Η Αλίκη που έβγαλε τους Αθηναίους στο δρόμο πριν από 91 χρόνια!
Σαν σήμερα, στις 9 Ιουνίου του 1930, συνωστισμός σημειώνεται στην οδό Ερμού της Αθήνας και διακοπή της κυκλοφορίας από το πλήθος που συγκεντρώνεται για να θαυμάσει τη Μις Ευρώπη, Αλίκη Διπλαράκου.
Γεννήθηκε το 1912 και καταγόταν από την Κρήνη της Μάνης. Ήταν κόρη του Γεωργίου Διπλαράκου και της Ελένης Νικολέση. Ο πατέρας της είχε το επώνυμο Βαβούλης, αλλά το άλλαξε και έλαβε το επώνυμο της μητέρας του, Διπλαράκου. Αδέλφια της Αλίκης ήταν η Νάντα (1912-1966), σύζυγος Ανδρέα Ροδοκανάκη, Γάλλου διπλωμάτη, η Χριστίνα (1918-1999), σύζυγος Ανρί Κλωντέλ (γιου του Πωλ και ανιψιού της γλύπτριας Καμίλ Κλοντέλ), και η Εντμέ, σύζυγος Σπυρίδωνος Βασιλοπούλου.
Στις 6 Φεβρουαρίου 1930 η Αλίκη Διπλαράκου εκπροσώπησε τη χώρα μας στον διαγωνισμό ομορφιάς Μις Ευρώπη που έγινε στο Παρίσι. Επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά, αναδείχθηκε ομορφότερη γυναίκα της Ευρώπης για το 1930. Η επιτυχία της πανηγυρίστηκε δεόντως και στην Αθήνα. Χιλιάδες κόσμου συνωστίσθηκαν στην οδό Ερμού στις 9 Ιουνίου για να την επευφημήσουν και να τη θαυμάσουν από κοντά. Επόμενος σταθμός για την ωραία Αλίκη το Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου έλαβε μέρος και κατετάγη δεύτερη στις 13 Οκτωβρίου 1930 στον διαγωνισμό για την ανάδειξη της Μις Υφήλιος.
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Ακολούθως περιόδευσε στις ΗΠΑ, δίνοντας διαλέξεις για τον αρχαίο και τον νέο ελληνικό πολιτισμό. Μιλούσε με ευχέρεια αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.
Το 1930 ντύθηκε με ανδρικά ρούχα και παραβίασε το άβατο του Αγίου Όρους, πράγμα που ήταν η τρίτη παραβίαση από γυναίκα και το συμβάν έγινε πρωτοσέλιδη είδηση. Το περιοδικό «Time» αναφέρθηκε σε αυτήν και στον ρόλο των γυναικών στην Ιστορία στο τεύχος 13-7-1953. Προσπάθησε να δοκιμάσει το ταλέντο της στο θέατρο και έπαιξε στο έργο «Προμηθεύς». Έγινε γνωστή διεθνώς λόγω του δεύτερου γάμου της με τον Άγγλο ευπατρίδη σερ Τζον Ράσελ (1914-1984). Απεβίωσε στις 30 Οκτωβρίου του 2002.