Ιλισός: Ποιοι είναι οι 4 κεντρικοί δρόμοι που τον έκρυψαν για πάντα

Ο Ιλισός θαμμένος από τόνους τσιμέντου συνεχίζει σήμερα να κυλά κάτω από τέσσερις κεντρικές οδούς της Αθήνας.

Ιλισός: Ποιοι είναι οι 4 κεντρικοί δρόμοι που τον έκρυψαν για πάντα

Το 1934 η Αθήνα γιόρτασε ως πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους τα 100 χρόνια της. Και η αλήθεια ήταν ότι δεν της έλειπε τίποτε ούτε καν τα ποτάμια που συναντά κανείς στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις του βορρά. Άλλο που η ισοπεδωτική φιλοσοφία των μεταπολεμικών κυβερνήσεων τα μετέτρεψε σε υπόγειους χείμαρρους ή οχετούς από τσιμέντο. Οι παλιοί Αθηναίοι, όσοι ζουν ακόμα, δεν ξεχνούν την ομορφιά του Κηφισού και του Ιλισού, ενώ στη συλλογική μνήμη επιζεί κι ένας ακόμα μικρότερος, ο Ηριδανός.

Ο Ιλισός πηγάζει από τις βορειοδυτικές πλαγιές του Υμηττού και διαρρέοντας την νοτιοανατολική πλευρά της Αθήνας συναντάται με τον Κηφισό λίγο πριν εκβάλει στο Φάληρο. Ο ιερός ποταμός των αρχαίων, στα νερά του οποίου ο Σωκράτης τσαλαβουτούσε τα πόδια του τους καλοκαιρινούς μήνες, άρχισε να καλύπτεται ήδη επί Μεταξά από το ύψος της σχολής Χωροφυλακής μέχρι την άλλοτε γέφυρα του Σταδίου.

Ωστόσο οι Αθηναίοι του μεσοπολέμου αναφέρονται συχνά στην παρουσία του ποταμού στην καθημερινότητά τους καθώς η κοίτη περνούσε από νευραλγικά σημεία της Αθηναϊκής ζωής, όπως είναι η περιοχή απέναντι από το Στάδιο, η κρήνη της Καλλιρόης αλλά και το περίφημο Βατραχονήσι με το παριλίσιο θέατρο «Παράδεισος» και τα καφωδεία.

Ο Ιλισός θαμμένος από τόνους τσιμέντου συνεχίζει σήμερα να κυλά κάτω από την οδό Μιχαλακοπούλου, την Βασιλέως Κωνσταντίνου, την Αδρηττού και την Καλλιρόης.