Ποιο είναι το Μαρίφ στο οποίο «κατήντησε να ξεψυχήσει» η Βασιλική στο τραγούδι του Ζιώγαλα

Ένα παλιό Μακεδονικό ποίημα που έντυσε με νότες ο Νίκος Ζιώγαλας. Με την Βασιλική που «τον έρωτα πολύ βαρύ τον πήρε και στο Μαρίφ κατήντησε εκεί να ξεψυχήσει».

Ποιο είναι το Μαρίφ στο οποίο «κατήντησε να ξεψυχήσει» η Βασιλική στο τραγούδι του Ζιώγαλα

Η «Βασιλική» είναι το πιο γνωστό τραγούδι του ερμηνευτή και δημιουργού Νίκου Ζιώγαλα. Βασίζεται σε ένα παλιό Μακεδονικό ποίημα στο οποίο έβαλε μουσική. Ο Νίκος Ζιώγαλας γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου 1953 και κατάγεται από τη Φυτεία Ημαθίας, ένα ορεινό χωριό στις πλαγιές του Βερμίου, 15χλμ. ΒΔ της Βέροιας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, εγκατέλειψε την "επαρχία της Βέροιας" -όπως συνήθιζε να λέει- για να ανακαλύψει την Αθήνα, με την ανεμελιά και την περιέργεια της εφηβικής ηλικίας.

Στη Βέροια όμως βρίσκουμε και το Μαρίφ. «Βασιλική τον έρωτα πολύ βαρύ τον πήρες / και στο Μαρίφ κατήντησες εκεί να ξεψυχήσεις / Δεν έπρεπε Βασιλική το Γιώργη ν' αγαπήσεις / μον' έπρεπε Βασιλική να τον απαρατήσεις...», λέει μεταξύ άλλων το ποίημα.

«Ήταν ένα μικρό καράβι»: Η απίστευτη ιστορία κανιβαλισμού πίσω από το παιδικό τραγούδι

Στην ιστοσελίδα discoververia.gr, διαβάζουμε για τον Τριπόταμο: «Mε το όνομα αυτό γνωρίζουμε το ποτάμι από πολλά χρόνια και είναι καταγεγραμμένο σε όλα τα βιβλία που εκδόθηκαν από το 1930 και μετά. Βασιλικός ήταν το όνομά του κατά τους Βυζαντινούς χρόνους. Ενώ πιθανόν στην αρχαιότητα να έφερε το όνομα Όλγανος, γιού ενός εκ των δύο ιδρυτών της Βέροιας του Βέρη».

Στην ίδια ιστοσελίδα διαβάζουμε και για τις γέφυρες του ποταμού. Μεταξύ αυτών και η «γέφυρα Μαρίφ: Έτσι ονομαζόταν η περιοχή και η γέφυρα που πλέον ονομάζουμε γέφυρα του Σταυρού. Στην περιοχή του κτιρίου που στεγάζεται σήμερα η ΔΕΗ υπήρχε εξοχικό μαγαζί που ανήκε σε κάποιον Μουαρίφ (Μουαερίφ) . Η γέφυρα ήταν λιθόκτιστη με τρεις καμάρες και παρασύρθηκε από την πλημμύρα του 1935. Πάνω από αυτήν την γέφυρα γινόταν ο αγιασμός των υδάτων κατά την γιορτή των Φώτων».

Olympians: Όταν ο τραγουδιστής δεν ήταν ο Πασχάλης, αλλά ο Νίκος Παπάζογλου

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «υπάρχουν 17 καταγεγραμμένες σπηλιές από την περιοχή της σχολής Αστυνομίας μέχρι και την γέφυρα Μαρίφ. Ασκηταριά, μαντριά, σημεία συνάθροισης των πλυστρών, σήραγγες μεταφοράς νερού, κρυψώνες, οστεοφυλάκια αλλά και αρχαίοι Μακεδονικοί Τάφοι ήταν οι χρήσεις τους».

Υπάρχουν και κάποιες μαρτυρίες ότι το Μαρίφ υπήρξε και ως ψυχιατρείο ενώ αργότερα έγινε νεκροταφείο.

Το ποίημα - τραγούδι συνεχίζει:

Βασιλική 'σουν όμορφη ξανθιά σαν το κουκλάκι

πώς έκανες απόφαση και πήρες το φαρμάκι

Γω το φαρμάκι το 'κανα ωραία λεμονάδα

το σήκωνα και το 'πινα με τόση νοστιμάδα

Βασιλική τον έρωτα πολύ βαρύ τον πήρες

και στο Μαρίφ κατήντησες εκεί να ξεψυχήσεις.