Ούτε γάτα ούτε ζημιά: Ποιο... χωριό της Αττικής είναι η «Θυμαριά»

Πού έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας «Ούτε γάτα ούτε ζημιά». Ποια ήταν η κινηματογραφική «Θυμαριά»

Ούτε γάτα ούτε ζημιά: Ποιο... χωριό της Αττικής είναι η «Θυμαριά»

«Ούτε γάτα ούτε ζημιά» είναι ο τίτλος της ελληνικής ασπρόμαυρης κινηματογραφικής ταινίας, παραγωγής 1955, διάρκειας 90 λεπτών, σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου και σενάριο του ίδιου και του Χρήστου Γιαννακόπουλου.

Είναι η κινηματογραφική διασκευή της ομώνυμης θεατρικής κωμωδίας των Σακελλάριου- Γιαννακόπουλου, η οποία γράφτηκε ειδικά για τον θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη.

Πρόκειται για την ταινία που έμεινε μεταξύ άλλων στην ιστορία για το αμάξι που ξεχαρβάλωσε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας και το πλήρωσε ακριβά η Φίνος.

Οι πρωταγωνιστές

Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Βασίλης Λογοθετίδης και η Ίλυα Λιβυκού. Παίζουν επίσης οι Μίμης Φωτόπουλος, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Ρένα Στρατηγού, Βαγγέλης Πρωτοπαππάς, Χάρις Καμίλλη, Μαργαρίτα Λαμπρινού, Ντίνα Σταθάτου, Σοφία Αρσένη, Ράλλης Αγγελίδης, Νίκος Γκουζούλης.

Ούτε γάτα, ούτε ζημιά: Το αμάξι που ξεχαρβάλωσε ο Κωνσταντάρας και το πλήρωσε ακριβά η Φίνος!

Η υπόθεση

Ο Λαλάκης λέει ψέματα στη γυναίκα του ότι πάει επαγγελματικό ταξίδι στη Θεσσαλονίκη αλλά στην πραγματικότητα πηγαίνει εκδρομή με τη φιλενάδα του. Η γυναίκα του ανακαλύπτει το ψέμα και για να τον εκδικηθεί, συνεννοείται με έναν νεαρό που την φλερτάρει και πάνε και εκείνοι εκδρομή. Όμως από κακή τους τύχη τα δυο ζευγάρια εγκλωβίζονται σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό και επειδή δεν μπορούν να φύγουν, φιλοξενούνται στο σπίτι του σταθμάρχη για μια βραδιά. Η σύζυγος του Λαλάκη προσποιείται ότι είναι κάποια άλλη, κοντεύοντας να τον τρελάνει. Την άλλη μέρα, αποκαλύπτονται όλα, αλλά, ευτυχώς για τον Λαλάκη, «ούτε γάτα, ούτε ζημιά».

Το Μπογιάτι

Όλα αυτά συμβαίνουν στη «Θυμαριά» της ταινίας. Συγκεκριμένα στον σιδηροδρομικό σταθμό Θυμαριάς που στην πραγματικότητα είναι ο σιδηροδρομικός σταθμός Αγίου Στεφάνου Αττικής (τότε Σταθμός Οίου). Τα περισσότερα κτίρια του σταθμού (σταθμαρχείο, αποθήκες, κλπ.) υπάρχουν μέχρι σήμερα, έχοντας δεχθεί μικρές αλλαγές.

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Αγίου Στεφάνου βρίσκεται σε υψόμετρο 350 μέτρων, το υψηλότερο στον σιδηροδρομικό άξονα Πειραιώς - Θεσσαλονίκης. Εγκαινιάστηκε στις 8 Μαρτίου 1904 στον Άγιο Στέφανο Αττικής. Διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες και βοηθητικές εγκαταστάσεις. Με την νέα του μορφή δόθηκε σε λειτουργία στις 6 Μαΐου 2005.

Ο Σταθμός Αγίου Στεφάνου ήταν αρχικά γνωστός με το όνομα Μπογιάτι (ή Βογιάτι), που προέρχεται από την κοινή ονομασία του οικισμού του Αγίου Στεφάνου. Μετονομάστηκε σε άγνωστη ημερομηνία σε Οίον και έλαβε το σημερινό του όνομα την 1η Αυγούστου 1981.