Δημήτρης Χορν: Πώς αποδόμησε τον Κωστή Παλαμά για 100 δράμια φέτα

Ο Δημήτρης Χορν είχε περιγράψει τη συνάντησή του με τον φίλο του πατέρα του, Κώστή Παλαμά σε ένα μπακάλικο: «Τον βλέπω, βάζει το δάχτυλο του μέσα στο βαρέλι με τη φέτα, το γλείφει και λέει…».

Δημήτρης Χορν: Πώς αποδόμησε τον Κωστή Παλαμά για 100 δράμια φέτα

Υπήρξε ένας άνθρωπος που είχε μαγέψει τον Δημήτρη Χορν. Ο καλλιεργημένος και πνευματώδης Χορν, ο μαθητής του Ροντήρη που είχε λατρευτεί θεατρικά ως ο τρελός στη «Δωδέκατη Νύχτα» του Σαίξπηρ, έβλεπε για πολλά χρόνια τον Κωστή Παλαμά, μία από τις κορυφαίες πνευματικές φυσιογνωμίες του νεότερου ελληνισμού δίπλα στον πατέρα του -ήταν πολύ φίλοι- και έχανε τη… φωνή του.

«Τον είχα σαν θεό» είχε πει, το «θεριό της υποκριτικής», όπως τον είχε αποκαλέσει ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος. Ο άνθρωπος που δεν έβγαζε το τσιγάρο από το στόμα, δεν έβαζε ποτέ σε αυτό τυρί φέτα. Η αποδόμηση λοιπόν του Κωστή Παλαμά ήρθε αναπάντεχα σε ένα μπακάλικο για 100 δράμια φέτα.

Τι ακριβώς συνέβη είχε περιγράψει ο ίδιος ο Δημήτρης Χορν: «Ο Παλαμάς ήταν φίλος με τον πατέρα μου κι επισκεπτόταν το σπίτι μας. Μικρός εγώ τότε, τον έβλεπα σαν Θεό! Ε! δεν ήταν κι λίγο αυτό, ο μεγάλος Παλαμάς αυτός ο θρύλος, να έρχεται σπίτι μας! Το περηφανευόμουν στους φίλους μου.

Η Λαμπέτη μιλάει στον άντρα της για τον έρωτά της με τον Χορν - Η αντίδραση του Πλωρίτη

Και μια μέρα, τον συναντάω στην αγορά κι τον βλέπω να μπαίνει στο μπακάλικο, κι να λέει στο μπακάλη: "φέτα έχετε; φέτα!". Εγώ εν τω μεταξύ την απεχθάνομαι την φέτα, δεν έχω φάει ποτέ μου. "Μάλιστα κύριε Παλαμά" του λέει ο μπακάλης, "εξαιρετική! θέλετε να δοκιμάσετε;". Και τον βλέπω, βάζει το δάχτυλο του μέσα στο βαρέλι με τη φέτα, το γλείφει και λέει: "Καλή είναι! Βάλε μου 100 δράμια!".

Πάει! Αυτό ήταν! Κατέρρευσε μέσα μου! Δεν μπορούσα να το χωνέψω ότι ο Παλαμάς έτρωγε τη φέτα!».