Lockdown στην εστίαση για να «κόψουν» οι Έλληνες τη ρετσίνα και το… σκόρδο

Ο ΕΟΔΥ μιας… άλλης Ελλάδας, οι κομπογιαννίτες και οι Έλληνες που το… έτσουζαν στην ταβέρνα με ρετσίνα και είχαν για μεζέ... σκόρδo.

Lockdown στην εστίαση για να «κόψουν» οι Έλληνες τη ρετσίνα και το… σκόρδο

Κάποτε σ’ αυτή τη γωνιά του κόσμου, την Ελλάδα μιας άλλης εποχής, αλλά με προβλήματα που ομοιάζουν με αυτά μας ταλαιπωρούν και σήμερα…. Περισσότερα από εκατό χρόνια πριν, συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 1918.

Η Ελλάδα πάλευε με μια πανδημία, συγκεκριμένα την πανδημία της γρίπης. Ήταν λίγο μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και υπήρχαν πολλά κοινά με τη σημερινή εποχή. Η κυβέρνηση Βενιζέλου έψαχνε λύσεις και αναζητούσε τα σωστά μέτρα ενώ οι τότε επιστήμονες έκαναν εισηγήσεις για ατομική καθαριότητα και αποφυγή του συνωστισμού.

Πίκινος: Το φονικό στο στέκι στο Θησείο - «Μπεσαλής, παλικάρι, τον έφαγε ένας χαμένος»

Μέτρα για τη ρετσίνα και το σκόρδο

Μεταξύ των μέτρων που εκείνο τον Οκτώβριου τέθηκαν προς συζήτηση ήταν και το κλείσιμο της εστίασης. Επειδή μιλάμε για μια μακρινή εποχή, εστίαση τότε ήταν οι κλασικές ταβέρνες της χώρας. Υπήρξε λοιπόν η εισήγηση από κάποιους να κλείσουν οι ταβέρνες και εν τέλει αποφασίστηκε να απαγορευτεί η λειτουργία τους, μετά τις 9:00 το βράδυ. Οι Έλληνες έπρεπε να σταματήσουν να πίνουν ρετσίνα και να τρώνε σκόρδο.

Αυτό είχαν εισηγηθεί οι γιατροί και οι λόγοι ήταν συγκεκριμένοι. Ζητούσαν αποχή από την κατανάλωση οινοπνεύματος, το οποί εξασθενούσε τον οργανισμό. Όμως και με το σκόρδο υπήρχε πρόβλημα. Κομπογιαννίτες της εποχής είχαν καταφέρει να πείσουν αρκετούς αφελείς ότι ήταν το φυσικό φάρμακο κατά της γρίπης.

Παπαδιαμάντης: Γράφοντας τα αριστουργήματά του σε χαρτοσακούλες!

Ο... ΕΟΔΥ του 1918

Έτσι, αρκετοί κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες από το δύσοσμο superfood της εποχής που κατά τους κομπογιαννίτες έδιωχνε τη γρίπη. Η ανακοίνωση του Ιατροσυνεδρίου –κάτι αντίστοιχο του σημερινού ΕΟΔΥ- έβαζε τα πράγματα στη θέση τους και έλεγε ουσιαστικά ότι το σκόρδο έδιωχνε μόνο τους… διπλανούς λόγω της οσμής και όχι τη γρίπη.

Το “Ιατροσυνέδριο” ήταν η ονομασία ενός από τους πρώτους θεσμούς που εισήχθηκε στο νεοελληνικό κράτος την περίοδο της Βαυαρικής Αντιβασιλείας και αποτέλεσε την πρώιμη μορφή του Ανωτάτου Υγειονομικού Συμβουλίου του Κράτους. «Τα σκόρδα, το ούζο και τα άλλα γιατροσόφια ως προληπτικά μέτρα κατά της γρίπης είναι κωμικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ανακοίνωσή του. Κάπως έτσι, οι Έλληνες έπαψαν να πίνουν μεγάλες ποσότητες ρετσίνας και να τρώνε συνεχώς σκόρδα.