Τύφλα να' χει ο Μάρλον Μπράντο: Η σκηνή που σταμάτησε ο Βέγγος - Η Μακρόνησος και οι «λυσσάρες»

Ο Θανάσης Βέγγος φώναζε «βοηθάτε χριστιανοί! Σιγά λυσσάρες!», όμως υπάρχει σκηνή στην ταινία «Τύφλα να' χει ο Μάρλον Μπράντο», την οποία ενοχλημένος σταμάτησε και αποχώρησε.

Τύφλα να' χει ο Μάρλον Μπράντο: Η σκηνή που σταμάτησε ο Βέγγος - Η Μακρόνησος και οι «λυσσάρες»

Το «Τύφλα να' χει ο Μάρλον Μπράντο» είναι ελληνική κωμική ταινία του 1963, σε παραγωγή Κώστα Στράντζαλη. Η σκηνοθεσία υπογράφτηκε από τον Ορέστη Λάσκο και το σενάριο ανήκει στον Ναπολέοντα Ελευθερίου, ο οποίος διασκεύασε δικό του θεατρικό έργο. Πρωταγωνιστεί ο Θανάσης Βέγγος.

Υποδύεται έναν ασήμαντο υπάλληλο ληξιαρχείου, τον Στέφανο Αυγερινό, συνεπώνυμο με έναν γνωστό ποιητή που συμπτωματικά ταξιδεύουν στο ίδιο πλοίο με προορισμό τον Πόρο.

Εκεί γίνεται δεκτός με ενθουσιασμό από την τοπική κοινωνία που νομίζει ότι αυτός είναι ο διάσημος ποιητής, ενώ ο πραγματικός αποκρύπτει εσκεμμένα την ταυτότητα του, θέλοντας να αποδείξει ότι μπορεί να γοητεύσει τις γυναίκες και δίχως τη βοήθεια της φήμης του.

Βέγγος: «Ο-λυ-μπι-α-κά-ρα είπα» - Τι έλεγε το 1966 - Δύο παίκτες με τους οποίους έπαιζε «γκαζάκια»

Όταν όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα περίμενε, καθώς ο υπάλληλος έχει κατενθουσιάσει τις γυναίκες που τον καταδιώκουν συνεχώς, αποφασίζει να αποκαλύψει την αληθινή του ταυτότητα.

Το σενάριο του «Τύφλα να ΄χει ο Μάρλον Μπράντο» γράφτηκε από τον Λάσκο και τον Ναπολέοντα Ελευθερίου κατά τη διάρκεια ενός δεκαπενθημέρου που πέρασαν κλεισμένοι μέσα στο ξενοδοχείο «Χρυσή Αυγή» όπου θα γινόταν η βάση των γυρισμάτων.

Μαζί τους βρισκόταν ο ηθοποιός Αγγελος Θεοδωρόπουλος ο οποίος δούλευε επίσης ως βοηθός σκηνοθέτη. Υποδύεται τον Άγγελο, φίλο του διάσημου ποιητή Στέφανου Αυγερινού (Κώστας Κακκαβάς).

Μιλώντας κάποτε στο «Βήμα», ο Άγγελος Θεοδωρόπουλος είχε περιγράψει ένα χαρακτηριστικό περιστατικό με τον Θανάση Βέγγο, το τελευταίο πράγμα που περιμένεις να ακούσεις είναι μια ιστορία σχετική με τη Μακρόνησο. «Ο Θανάσης αντιδρούσε πάντα σε ορισμένα ζητήματα που δεν του πήγαιναν.

Ενεχυροδανειστές: Από τον Γιαδικιάρογλου του Σακελλάριου και της Μελίνας, στον Γούκο και τον Ριχάρδο

Είχε λοιπόν μια σκηνή με τον Παναγιώτη Καραβασάνο, ο οποίος του κάνει μασάζ και στη συνέχεια για κάποιο λόγο τον δέρνει. Όταν έγινε αυτό, ο Θανάσης πετάχτηκε όρθιος και φανερά ενοχλημένος σταμάτησε τη σκηνή. Εφυγε από τον χώρο χωρίς να πει τίποτε, όμως αργότερα έγινε αντιληπτό σε όλους ότι του είχαν έρθει στιγμιαία στο μυαλό αυτά που είχε περάσει στη Μακρόνησο. Ωστόσο ο ίδιος δεν είπε ποτέ κουβέντα για τη Μακρόνησο, ούτε για την πολιτική».

Η ταινία βγήκε στους κινηματογράφους το 1963, κόβοντας 230.117 εισιτήρια, ερχόμενη 16η σε σύνολο 92 ταινιών. Η ατάκα του Βέγγου, «Βοηθάτε χριστιανοί! Σιγά λυσσάρες!» και φυσικά η απαγγελία του «Ήσυχο το ποταμάκι...», έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς έως τις μέρες μας.