Τζένη Καρέζη: Το πραγματικό όνομα, το χαστούκι από τον πατέρα της και ο γάμος χωρίς τη Βουγιουκλάκη

Η Τζένη Καρέζη και η συγκλονιστική περιγραφή του Κώστα Καζάκου: «Τον άκουσα να λέει... Ευγενούλα. Μου κόπηκαν τα γόνατα» - Ο Ζάχος Χατζηφωτίου εξηγεί γιατί δεν ήταν στον γάμο τους η Αλίκη Βουγιουκλάκη. - Η κουμπαριά που... δεν έγινε με Παττακό και Παπαδόπουλο.

Τζένη Καρέζη: Το πραγματικό όνομα, το χαστούκι από τον πατέρα της και ο γάμος χωρίς τη Βουγιουκλάκη

Το πραγματικό όνομα της Τζένης Καρέζη ήταν Ευγενία Καρπούζη. Ο πατέρας της, Κωνσταντίνος Καρπούζης, ήταν γυμνασιάρχης και μαθηματικός με καταγωγή από το Μεσολόγγι και η μητέρα της, Θεώνη Καρπούζη (το γένος Λάφη), δασκάλα. Η Τζένη Καρέζη πέρασε τα σχολικά της χρόνια πρώτα στη Θεσσαλονίκη, εσωτερική στην «Ελληνογαλλική σχολή Καλογραιών Καλαμαρί» και κατόπιν στην Αθήνα, στην Ελληνογαλλική Σχολή Καλογραιών «Άγιος Ιωσήφ».

Ως μαθήτρια έπαιξε στο έργο «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο θέατρο Rex, σε μια παράσταση των τελειόφοιτων της Σχολής «Άγιος Ιωσήφ». Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου για να πρωταγωνιστήσει επί τέσσερις δεκαετίες στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

Μιχάλης Κακογιάννης: Ο θεατρίνος που φώτισε την Ακρόπολη

Από Ευγενία, Τζένη

Στην Ελληνογαλλική Σχολή Καλογραιών Saint Joseph έγινε από Ευγενία, Τζένη. Απλά, μια αδελφή μοναχή της ανακοίνωσε ότι θα την φωνάζουν Τζένη από εδώ και πέρα. Το όνομα, προκύπτει από το Εugénie στα γαλλικά. Ο πατέρας της δεν σταμάτησε ποτέ να την φωνάζει «Ευγενούλα». Ο λογοτέχνης και δοκιμιογράφος Άγγελος Τερζάκης, είναι ο... νονός της όσον αφορά το επίθετο. Το μη εμπορικό Καρπούζη έγινε Καρέζη.

Τσαρούχης: Ζεϊμπέκικο, Τσιτσάνης, Μπέλλου, Πειραιάς, Υβ και Ολυμπιακός (vid-pics)

Όταν τη χαστούκισε ο πατέρας της

Ενδιαφέρον είχε η σχέση με τον πατέρα της για την οποία μίλησε κάποτε ο Καζάκος λέγοντας ότι όταν η Καρέζη του είπε ότι δεν θα σπουδάσει, ο Κωνσταντίνος Καρπούζης τη χαστούκισε και της είπε «Πουτ... θα γίνεις». Αυτή πήρε της μητέρα της και έφυγαν από το σπίτι. Συναντήθηκαν ξανά λίγο πριν αυτός πεθάνει.

Μαίρη Αρώνη - «Πάστα Φλώρα»: Η απεργία πείνας, το χαστούκι, οι μπότες των Γερμανών στην Kατοχή (vid)

Καζάκος: «Τον άκουσα να λέει «Ευγενούλα». Μου κόπηκαν τα γόνατα»

Τη συνάντηση είχε περιγράψει ο Καζάκος: «Τρέξαμε μέσα στη νύχτα και τον βρήκαμε σε ένα ράντζο. Η Τζένη άρχισε να φωνάζει να φέρουμε γιατρούς από τη Γαλλία, ήταν θέμα ωρών, όμως, της έλεγαν οι γιατροί. Το άλλο βράδυ, μετά την παράσταση, μπαίνουμε στο δωμάτιο όπου πλέον τον είχαν μεταφέρει και μέσα στο μισοσκόταδο πλησιάζουμε στο προσκεφάλι του, από τη μία μεριά η Τζένη, από την άλλη εγώ. Είχε κλειστά τα μάτια του, δεν τα άνοιξε ποτέ, και όταν η Τζένη έσκυψε επάνω του, τον άκουσα να λέει «Ευγενούλα». Μου κόπηκαν τα γόνατα, την έπιασαν τα κλάματα την Τζένη. Δεν ξαναμίλησε εκείνος».

Δύο πιστολιές στη Μαγκουφάνα, ένας νεκρός, μια μπυραρία στο Μετς και η Βουγιουκλάκη

Κουμπάρα με Παττακό και Παπαδόπουλο

Η μοίρα λίγο έλειψε να της παίξει ένα περίεργο παιχνίδι και να γίνει κουμπάρα με Παττακό και Παπαδόπουλο. Εκείνη που ήταν στρατευμένη στο ΚΚΕ και επί χούντας μαζί με τον Καζάκο είχαν κάνει φυλακή για την παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη το 1973, μπορεί να είχε κουμπάρους τους δύο ηγέτες της χούντας.

Το πώς περιέγραψε ο ίδιος ο γιος της, Κωνσταντίνος Καζάκος: «Η γέννησή μου αναμενόταν κοντά στην 21η Απριλίου. Τότε, τα παιδιά που γεννιόνταν αυτή την ημέρα τα βάπτιζε ή ο Παπαδόπουλος ή ο Παττακός, και ειδικά το παιδί της Καρέζη και του Καζάκου θα έρχονταν να το βαπτίσουν με τη μία. Δεν υπήρχε καμία περίπτωση να το επιτρέψουν αυτό οι γονείς μου και είχαν καταστρώσει ολόκληρο σχέδιο για αυτή την περίπτωση, να με κρύψουν. Ευτυχώς γεννήθηκα στις 25 του μηνός».

Δέσπω Διαμαντίδου: Η Πειραιώτισσα που ερωτεύτηκε ο Παπαμιχαήλ, ο χωρισμός για τα μάτια της Αλίκης

«Στο σινεμά νικούσε η Αλίκη. Στο θέατρο ποτέ».

Έπαιζε τάβλι, μπιρίμπα και stratego, μαγείρευε εξαιρετικά ενώ πριν από τον γάμο της με τον Καζάκο είχε παντρευτει τον Ζάχο Χατζηφωτίου, στο γεγονός με το οποίο τότε είχε ασχοληθεί όλη η κοσμική Αθήνα. Ένας γάμος από τον οποίο απουσίαζε η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Ο Ζάχος Χατζηφωτίου έχει εξηγήσει γιατί: «ας μη συζητήσουμε για την Αλίκη. Δεν ήταν καλό κορίτσι. Βέβαια, έφταιγε και η Καρέζη. Η Τζένη στο γάμο μας κάλεσε όλο το ελληνικό θέατρο εκτός από την Αλίκη, λέγοντας συνέχεια “Αυτή θα μου χαλάσει το γάμο”. Ήταν φίλες μόνο όταν πήγαιναν καλά και οι δύο. Η φιλία τους εξαρτιόταν από το πόσα εισιτήρια έκοβε η καθεμία. Στο σινεμά νικούσε η Αλίκη. Στο θέατρο ποτέ».

Βενάρδος: Ο ληστής με τις γλαδιόλες που λάτρευαν οι γυναίκες και απέδρασε ως παίκτης του Ολυμπιακού

Τι έλεγε η Βουγιουκλάκη, τι η Καρέζη

Για το θέμα είχε μιλήσει κάποτε και η Βουγιουκλάκη: «Εγώ πάντα την προσκαλώ στις δεξιώσεις που κάνω ενώ εκείνη το αποφεύγει συστηματικά. Αν και ξέρει ότι αρέσουμε και οι δυο στον αντρικό κύκλο εγώ δεν θα τη φοβόμουνα αν διεκδικούσαμε και οι δυο τον ίδιο άντρα».

Καλογήρου: Ο σαλταδόρος, μαυραγορίτης, έμπορος λαθραίων τσιγάρων, λωποδύτης που έγραφε στίχους

Η δε Καρέζη, στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε σε περιοδικό στον Παναγιώτη Τιμογιαννάκη είχε πει: «Για το αν έχω ανταγωνισμό με την Αλίκη Βουγιουκλάκη; Μην τα ακούς αυτά. Ποτέ δεν υπήρξε. Κάποτε εξυπηρετούσε, ειδικά στον κινηματογράφο, τις εταιρείες στο να μας μοιράζονται. Από κει και πέρα είμαστε εντελώς διαφορετικοί σαν χαρακτήρες. Αυτό όμως δεν μας εμπόδισε να έχουμε μια ωραία σχέση ανάμεσα μας».