Jeanne Baret: Το doodle της Google για την πρώτη γυναίκα που ως... άντρας έκανε τον περίπλου της Γης

Τη Jeanne Baret (Ζαν Μπαρέ) τιμά με το σημερινό doodle η Google - Η πρώτη γυναίκα που ως... άντρας έκανε τον περίπλου της Γης - Ειδικός στη Φυτική Ιατρική, μέλος της ομάδας του βοτανολόγου Philibert Commerson, με τον οποίο απέκτησε ένα γιο μας έφερε τη βουκαμβίλια.

Jeanne Baret: Το doodle της Google για την πρώτη γυναίκα που ως... άντρας έκανε τον περίπλου της Γης

H Jeanne Baret (Ζαν Μπαρέ) ήταν Γαλλίδα εξερευνήτρια, βοτανολόγος και η Google της αφιερώνει το σημερινό της doodle. Γεννημένη σαν σήμερα (27 Ιουλίου 1740) πριν από 280 χρόνια, είναι η πρώτη γυναίκα που έκανε τον περίπλου του πλανήτη.

Η Jeanne Baret ήταν μέλος της αποικιακής αποστολής του εξερευνητή Louis Antoine de Bougainville στα πλοία La Boudeuse και Étoile το 1766–1769. Η Baret αναγνωρίζεται ως η πρώτη γυναίκα που έχει ολοκληρώσει ένα ταξίδι περιήγησης στον κόσμο.

Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι: Η ζωγράφος που εκδικήθηκε για τον βιασμό της με έναν βιβλικό πίνακα

Ειδικός στη Φυτική Ιατρική

Η Jeanne Baret γεννήθηκε στην κεντρική Γαλλία. Μεγαλωμένη σε αγροτική οικογένεια έμαθε γρήγορα να αναγνωρίζει φυτά και τις ιδιότητές τους. Αναγνωρίστηκε ως ειδικός στη Φυτική Ιατρική. Έτσι, στις αρχές της δεκαετίας του 1760, άρχισε να εργάζεται για τον γνωστό βοτανολόγο, Philibert Commerson.

Μάρσα Π. Τζόνσον: Η ακτιβίστρια, drug queen και εργάτρια του σεξ που τιμά με doodle η Google

Στην αποστολή ως άντρας

Ο Philibert Commerson ήταν ο βοτανολόγος της ομάδας της Γαλλίας που οργάνωσε τον πρώτο περίπλου της Γης, το 1765. Μια αποστολή στην οποία πήρε μέρος ως... άντρας και η Baret. Τότε οι νόμοι απαγόρευαν στις γυναίκες να μπουν σε πλοίο. Έτσι η Baret γι ανα συμμετάσχει εμφανίστηκε ως άνδρας. Στην αποστολή περισυνελέγησαν περισσότερα 6.000 δείγματα φυτών. Μεταξύ αυτών και η βουκαμβίλια. Υπάρχει η θεωρία ότι η Baret την έφερε στην Ευρώπη από τη Βραζιλία.

Πλύσιμο χεριών: Ποιος είναι ο Ignaz Semmelweis – Το Doodle της Google λόγω κορονοϊού

Η εγκυμοσύνη

Μεταξύ του 1760 και του 1764, η Μπάρετ προσλήφθηκε ως οικονόμος στον Commerson. Η σύζυγος του Commerson, η οποία ήταν η αδερφή του ενοριακού ιερέα, πέθανε λίγο μετά τη γέννηση του γιου τους τον Απρίλιο του 1762. Τότε η Baret ανέλαβε τη διοίκηση του νοικοκυριού του Commerson. Μεταξύ αναπτύχθηκε
προσωπική σχέση. Η Baret έμεινε έγκυος το 1764.

Irena Sendlerowa: Το doodle της Google για την κοινωνική λειτουργό από την Πολωνία

Το πιστοποιητικό εγκυμοσύνης

Ο γαλλικός νόμος εκείνη την εποχή απαιτούσε από γυναίκες που έμειναν έγκυες εκτός γάμου να αποκτήσουν ένα «πιστοποιητικό εγκυμοσύνης». Το πιστοποιητικό της Baret, υπάρχει στα αρχεία μια τοποθεσίας 30 χιλιόμετρα (19 μίλια) μακριά και σε αυτό υπογράφουν δύο άντρες μάρτυρες. Η Baret αρνήθηκε να ονομάσει τον πατέρα του παιδιού της, αλλά οι ιστορικοί δεν αμφισβητούν ότι αυτός ήταν ο Commerson.

BB King: H Google τιμά με doodle τον κιθαρίστα και τραγουδοποιό

Ο Jean-Pierre Baret

Λίγο αργότερα, η Baret και ο Commerson μετακόμισαν μαζί στο Παρίσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Baret άλλαξε το όνομά της σε "Jeanne de Bonnefoy". Το παιδί της, που γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1764, έλαβε το όνομα Jean-Pierre Baret. Ο Μπάρετ έδωσε το παιδί στο Νοσοκομείο του Ιδρύματος του Παρισίου. Δόθηκε γρήγορα με μια ανάδοχη μητέρα, αλλά πέθανε το καλοκαίρι του 1765.

H Baret πέθανε στις 5 Αυγούστου 1807.