BB King: H Google τιμά με doodle τον κιθαρίστα και τραγουδοποιό

Είχε άδεια πιλότου, ήταν γνωστός τζογαδόρος και χορτοφάγος, δεν έπινε ποτέ αλκοόλ ούτε κάπνιζε.

BB King: H Google τιμά με doodle τον κιθαρίστα και τραγουδοποιό

Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στον Αμερικανό μπλουζ κιθαρίστα και τραγουδοποιό B.B. King. Μια μορφή της παγκόσμιας μουσικής σκηνή που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1925.

Ο B.B. King μεγάλωσε τραγουδώντας gospel στην εκκλησία. Έπαιζε μουσική στους δρόμους πριν καταλήξει (με οτοστόπ) στο Μέμφις όπου μέσα από τον «αέρα» του ραδιοφωνικού σταθμού WDIA άρχισε να γίνεται γνωστός στο κοινό. Εκεί, οι ντόπιοι ξεκίνησαν να τον αποκαλούν «Beale Street Blues Boy» και αργότερα συντομεύτηκε αυτό σε «Bee Bee», ώσπου στο τέλος έμεινε το προσωνύμιο B.B.

Ήταν ένας από τους πιο γνωστούς μουσικούς της μπλουζ στον κόσμο. Σήμα κατατεθέν του B. B. King ήταν η κιθάρα με το προσωνύμιο Lucille. Ήταν μια «ειδική κατασκευή» Gibson που ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τη δεκαετία του 1950.

Εορτολόγιο: Γιορτάζουν σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου

Με το πέρασμα των χρόνων πέρασαν διάφορες "Lucille" από τα χέρια του. Ουσιαστικά ήταν το ίδιο μοντέλο κιθάρας προσαρμοσμένο στις ανάγκες του καλλιτέχνη. Είχε άδεια πιλότου, ήταν γνωστός τζογαδόρος και χορτοφάγος, δεν έπινε ποτέ αλκοόλ ούτε κάπνιζε.

Πέθανε στις 14 Μαΐου 2015 στο Λας Βέγκας της Νεβάδα των ΗΠΑ.

Η καριέρα του

Το 1949 ο B. B. King ξεκίνησε να ηχογραφεί δίσκους στην εταιρεία RPM Records η οποία έδρευε στο Λος Άντζελες. Πολλές από τις πρώτες δουλειές του καλλιτέχνη ηχογραφήθηκαν από τον Sam Phillips. Ο συγκεκριμένος, αργότερα ίδρυσε την θρυλική Sun Records και ανακάλυψε τον Elvis Presley. Ο King ήταν επίσης disc jockey στο Μέμφις. Εκεί του δόθηκε το παρατσούκλι Beale Street Blues Boy, αργότερα γνωστό σαν B.B.

Καιρός: Πολλά μποφόρ και πάλι - Σε ισχύ έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων σε ισχύ

Την δεκαετία του '50, ο King έγινε ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα της R&B μουσικής. Σε αυτή τη θέση οδηγήθηκε από τραγούδια όπως τα You Know I Love You, Woke Up This Morning, Please Love Me, When My Heart Beats like a Hammer, Whole Lotta Love, You Upset Me Baby, Every Day I Have the Blues, "Sneakin' Around, Ten Long Years, Bad Luck, Sweet Little Angel, On My Word of Honor, και Please Accept My Love. Το 1962 υπέγραψε με την εταιρεία ABC-Paramount Records.

Η πρώτη του επιτυχία πέρα από την καθαρή μπλουζ μουσική ήρθε με το κομμάτι The Thrill Is Gone. Ήταν επανεκτέλεση, με πρώτο εκτελεστή τον Roy Hawkins. Το τραγούδι έγινε επιτυχία στα τσαρτς της R&B αλλά και τις ποπ, κάτι πρωτόγνωρο για έναν R&B καλλιτέχνη. Τα βλέμματα όλων κέρδισε όταν έκανε το άνοιγμα στις συναυλίες της περιοδείας των Rolling Stones το 1969. Η επιτυχία του King συνεχίστηκε τη δεκαετία του '70 με τραγούδια όπως τα To Know You Is to Love You και I Like to Live the Love. Από το 1951 έως και το 1985 εμφανίστηκε στον πίνακα των charts του Billboard για την R&B 74 φορές.

Η νέα γενιά θαυμαστών

Τις δεκαετίες που ακολούθησαν, δηλαδή αυτές του '80, του '90 και του '00, ο B. B. King ηχογραφούσε ολοένα και λιγότερα νέα τραγούδια. Αντ' αυτού, αφιερώθηκε σε εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές, κινηματογραφικές ταινίες αλλά και ζωντανές εμφανίσεις, οι οποίες μετρούσαν 300 νύχτες κάθε χρόνο. Το 1988 δημιούργησε μια νέα γενιά θαυμαστών με την κυκλοφορία του single When Love Comes To Town, με τη συνεργασία του με το Ιρλανδικό συγκρότημα U2, στο άλμπουμ Rattle and Hum. Το 2000, ο B. B. King συνεργάστηκε με τον κιθαρίστα Έρικ Κλάπτον για την ηχογράφηση του Riding With the King.

Το 2003 μοιράστηκε τη σκηνή για 30 ολόκληρα λεπτά με το ροκ συγκρότημα Phish στο Νιου Τζέρσεϊ. Τον Ιούνιο του 2006 ο King ήταν παρόν στο Three Deuces Building στο Γκρίνγουντ του Μισισίπι για την γιορτή που έγινε προς τιμή της πρώτης του ραδιοφωνικής μετάδοσης. Έως και σήμερα, πάνω από 100 συναυλίες του έχουν μεταδοθεί από το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση (τουλάχιστον ένα μέρος από αυτές) σε πολλές χώρες.

Αποχαιρετιστήρια Περιοδεία

Σε ηλικία των 80 ετών, στις 29 Μαρτίου 2006, ο B. B. King έπαιξε στο Hallam Arena του Σέφιλντ. Αυτή ήταν η πρώτη μέρα της αποχαιρετιστήριας περιοδείας του καλλιτέχνη για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. Σε αυτή τη συναυλία συνεργάστηκε με τον Gary Moore, με τον οποίο ο King είχε και παλαιότερα συνεργαστεί για το τραγούδι Since I Met You Baby. Η περιοδεία ολοκληρώθηκε στις 4 Απριλίου 2006 στο Wembley Arena.

Τον Ιούλιο του ίδιου έτους επέστρεψε στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ελβετία, όπου και έδωσε δύο συναυλίες. Στις 2 και στις 3 του μήνα, κατά τη σαρακοστή επέτειο του διάσημου Montreux Jazz Festival. Συνέχισε στη Ζυρίχη οπού και έδωσε μια παράσταση στις 14 Ιουλίου στο Blues at Sunset. Στη τελευταία του εμφάνιση στο Montreux εμφανίστηκε με τους Joe Sample, Randy Crawford, David Sanborn, Gladys Knight, Lella James, Earl Thomas, Stanley Clarke, John McLaughlin, Barbara Hendrix και George Duke. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, ο B. B. King εμφανίστηκε επίσης στη Βραζιλία έξι φορές κατά τη διάρκεια αυτής της περιοδείας.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στις 29 Νοεμβρίου 2006 στο Σάο Πάολο, ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον καλλιτέχνη αν αυτή θα είναι η πραγματική αποχαιρετιστήρια περιοδεία. Όπως απάντησε "ένας από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες είναι ένας άνθρωπος από την Σκωτία με το όνομα Σον Κόνερι. Πολλοί θα τον ξέρετε σαν τον James Bond 007. Έπαιξε σε μια ταινία με τον τίτλο Never Say Never Again".

Δισκογραφία

Άλμπουμ

  • King of the Blues (1960)
  • My Kind of Blues (1960)
  • Live at the Regal (Live, 1965)
  • Lucille (1968)
  • Live and Well (1969)
  • Completely Well (1969)
  • Indianola Mississippi Seeds (1970)
  • B.B. King In London (1971)
  • Live in Cook County Jail (1971)
  • Lucille Talks Back (1975)
  • Midnight Believer (1978)
  • Live "Now Appearing" at Ole Miss (1980)
  • There Must Be a Better World Somewhere (1981)
  • Love Me Tender (1982)
  • Why I Sing the Blues (1983)
  • B.B. King and Sons Live (Live, 1990)
  • Live at San Quentin (1991)
  • Live at the Apollo (Live, 1991)
  • There is Always One More Time (1991)
  • Deuces Wild (1997)
  • Riding with the King (2000)
  • Reflections (2003)
  • The Ultimate Collection (2005)
  • B.B. King & Friends: 80 (2005)

Σινγκλ

  • "Miss Martha King" (1949, Bullet)
  • "Got the Blues" (1949)
  • "Mistreated Woman" (1950, RPM)
  • "The Other Night Blues" (1950)
  • "I Am" (1950)
  • "My Baby's Gone" (1950)
  • "B.B. Blues" (1951)
  • "She's a Mean Woman" (1951)
  • "Three O'Clock Blues" (1951)
  • "Fine-Looking Woman" (1952)
  • "Shake It Up and Go" (1952)
  • "Someday, Somewhere" (1952)
  • "You Didn't Want Me" (1952)
  • "Story from My Heart and Soul" (1952)
  • "Woke Up This Morning With A Bellyache" (1953)
  • "Please Love Me" (1953)
  • "Neighborhood Affair" (1953)
  • "Why Did You Leave Me" (1953)
  • "Praying to the Lord" (1953)
  • "Love Me Baby" (1954)
  • "Everything I Do Is Wrong" (1954)
  • "When My Heart Beats Like a Hammer" (1954)
  • "You Upset Me Baby" (1954)
  • "Sneaking Around" (1955) R&B: #14
  • "Every Day I Have the Blues" (1955) R&B: #8 1
  • "Lonely and Blue" (1955)
  • "Shut Your Mouth" (1955)
  • "Talkin' the Blues" (1955)
  • "What Can I Do (Just Sing the Blues)" (1955)
  • "Ten Long Years" (1955) R&B: #9 2
  • "I'm Cracking Up Over You" (1956)
  • "Crying Won't Help You" (1956) R&B: #15
  • "Did You Ever Love a Woman?" (1956)
  • "Dark Is the Night, Pts. I & II" (1956)
  • "Sweet Little Angel" (1956) R&B: #6
  • "Bad Luck" (1956) R&B: #3 3
  • "On My Word of Honor" (1956) R&B: #3
  • "Early in the Morning" (1957)
  • "How Do I Love You" (1957)
  • "I Want to Get Married" (1957) R&B: #14
  • "Twoubles, Twoubles, Twoubles" (1957) R&B: #13 4
  • "(I'm Gonna) Quit My Baby" (1957)
  • "Be Careful with a Fool" (1957) Pop: #95 5
  • "The Keyblade to My Kingdom" (1957)
  • "Why Do Everything Happen to Me" (1958, Kent)
  • "Don't Look Now, But You Got the Blues" (1958)
  • "Please Accept My Love" (1958) R&B: #9
  • "You've Been an Angel" (1958) R&B: #16 6
  • "The Fool" (1958)
  • "A Lonely Lover's Plea" (1959)
  • "Time to Say Goodbye" (1959)
  • "Sugar Mama" (1959)
  • "Sweet Sixteen, Pt. I" (1960) R&B: #2
  • "You Done Lost Your Good Thing" (1960)
  • "Things Are Not the Same" (1960)
  • "Bad Luck Soul" (1960)
  • "Hold That Train" (1960)
  • "Someday Baby" (1961)
  • "Peace of Mind" (1961) R&B: #7 7
  • "Bad Case of Love" (1961)
  • "Lonely" (1962)
  • "I'm Gonna Sit Till You Give In" (1962, ABC)
  • "Down Now" (1962, Kent)
  • "The Road I Travel" (1963)
  • "The Letter" (1963)
  • "Precious Lord" (1963)
  • "How Blue Can You Get" (1964, ABC) Pop: #97 8
  • "You're Gonna Miss Me" (1964, Kent)
  • "Beautician Blues" (1964)
  • "Help the Poor" (1964, ABC) Pop: #98 8
  • "The Worst Thing in My Life" (1964, Kent)
  • "Rockabye Baby" (1964) Pop: #34 8
  • "The Hurt" (1964, ABC)
  • "Never Trust a Woman" (1964) Pop: #90 8
  • "Please Send Me Someone to Love" (1964)
  • "Night Owl" (1964)
  • "I Need You" (1965)
  • "All Over Again" (1965)
  • "I'd Rather Drink Muddy Water" (1965)
  • "Blue Shadows" (1965, Kent)
  • "Just a Dream" (1965)
  • "You're Still a Parallelogram" (1965, ABC)
  • "Broken Promise" (1965, Kent)
  • "Eyesight to the Blind" (1966)
  • "Five Long Years" (1966)
  • "Ain't Nobody's Business" (1966)
  • "Don't Answer the Door, Pt. I" (1966, ABC) R&B: #2 Pop: #72
  • "I Say in the Mood" (1966, Kent) R&B: #45
  • "Waitin' for You" (1966, ABC)
  • "Blues Stay Away" (1967, Kent)
  • "The Jungle" (1967)
  • "Growing Old" (1967)
  • "Blues for Me" (1968)
  • "I Don't Want You Cuttin' Off Your Hair" (1967, Bluesway)
  • "Shoutin' the Blues" (1968, Kent)
  • "Paying the Cost to Be the Boss" (1968, Bluesway) R&B: #10 Pop: #39
  • "I'm Gonna Do What They Do to Me" (1968) R&B: #26 Pop: #74
  • "The B. B. Jones" (1968) Pop: #98
  • "You Put It on Me" (1968) R&B: #25 Pop: #82 9
  • "The Woman I Love" (1968) R&B: #31 Pop: #94
  • "Get Myself Somebody" (1969)
  • "I Want You So Bad" (1969)
  • "Get Off My Back Woman" (1969) R&B: #32 Pop: #74 10
  • "Why I Sing the Blues" (1969) R&B: #13 Pop: #61
  • "Just a Little Love" (1969) R&B: #15 Pop: #76
  • "I Want You So Bad" (1969) R&B: #34
  • "The Thrill Is Gone" (1970) R&B: #3 Pop: #15
  • "So Excited" (1970) R&B: #14 Pop: #54
  • "Hummingbird" (1970) R&B: #25 Pop: #48
  • "Worried Life" (1970) R&B: #48
  • "Ask Me No Questions" (1970, ABC) R&B: #18 Pop: #40
  • "Chains and Things" (1970) R&B: #6 Pop: #45
  • "Nobody Loves Me But My Mother" (1971)
  • "Help the Poor" (1971, re-recording) R&B: #36 Pop: #90
  • "Ghetto Woman" (1971) R&B: #18 Pop: #40
  • "The Evil Child" (1971) R&B: #34 Pop: #97
  • "Sweet Sixteen" (1972, re-recording) R&B: #37 Pop: #93
  • "I Got Some Help I Don't Need" (1972) R&B: #28 Pop: #92
  • "Ain't Nobody Home" (1972) R&B: #28 Pop: #46
  • "Guess Who" (1972) R&B: #21 Pop: #62
  • "To Know You Is to Love You" (1973) R&B: #12 Pop: #38
  • "I Like to Live the Love" (1974) R&B: #6 Pop: #28
  • "Who Are You" (1974) R&B: #27 Pop: #78
  • "Philadelphia" (1974) R&B: #19 Pop: #64
  • "My Song" (1975)
  • "Friends" (1975) R&B: #34 11
  • "Let the Good Times Roll" (1976) R&B: #20
  • "Slow and Easy" (1977) R&B: #88
  • "Never Make a Move Too Soon" (1978) R&B: #19
  • "I Just Can't Leave Your Love Alone" (1978) R&B: #90
  • "Better Not Look Down" (1979) R&B: #30
  • "There Must Be a Better World Somewhere" (1981) R&B: #91
  • "Into the Night" (1985) R&B: #15
  • "Big Boss Man" (1985) R&B: #62
  • "When Love Comes to Town" (1988, with U2) Rock: #2 Pop: #68 12
  • "The Blues Come Over Me" (1992) R&B: #63
  • "Riding with the King" (2000, with Eric Clapton) Rock: #26

Μη κατηγοροιοποιημένα

  • Blues Summit; 1993
  • How Blue Can You Get? Live Performances; 1996
  • Deuces Wild; 1997
  • Take it Home; 1998
  • His Best - The Electric B.B. King; 1998
  • Completely Well; 1998
  • Greatest Hits; 1998
  • Blues on the Bayou; 1998
  • Millennium Collection - 20th Century Masters; 1999
  • His Definitive Greatest Hits; app. 1999
  • Live in Japan; 1999
  • Let the Good Times Roll; 1999
  • Makin' Love is Good for You; 2000
  • Anthology; 2000
  • Live at San Quentin (Remastered); 2001
  • Here & There - The Uncollected B.B. King; 2001
  • A Christmas Collection of Hope; 2001
  • Blues is King; 2002
  • Christmas Collection - 20th Century Masters; 2003
  • Reflections; 2003

Βίντεο

  • The Electric B.B. King - His Best (1960)
  • Great Moments with B.B. King (1981)
  • The King of the Blues: 1989 (1988)
  • Got My Mojo Working (1989)
  • King of the Blues (Box Set, 1992)
  • Why I Sing the Blues (1992)
  • Martin Scorsese Presents the Blues: B.B. King; (2003)
  • Ultimate Collection (2005)

Τιμητικές διακρίσεις και Βραβεία

  • Του απονεμήθηκε το National Medal of Arts το 1990.
  • Το 2004 του απονεμήθηκε τιμητικό Ph.D από το πανεπιστήμιο του Μισισίπι και η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Μουσικής του απένειμε το Polar Music Prize.

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας