Φυλακές Ωρωπού: Το Αμαλίειο, ο Συγγρός, η επταετία και ο Μίκης που «δεν συνεμορφώθην» (vids)

Ο Μίκης Θεοδωράκης που έγραψε «και συ λαέ βασανισμένε μη ξεχνάς τον Ωρωπό» για τις Φυλακές Ωρωπού που γεννήθηκαν ως Αμαλίειο Ορφανοτροφείο σε έκταση του μεγαλοκτηματία Ανδρέα Συγγρού.

Φυλακές Ωρωπού: Το Αμαλίειο, ο Συγγρός, η επταετία και ο Μίκης που «δεν συνεμορφώθην» (vids)

Σε χώρο μνήμης αλλά και ζώνη ανάπτυξης θα μετατραπεί η περιοχή του Ωρωπού, τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 46 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το βράδυ της Τρίτης 21/7 στον Ωρωπό, στην εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων για την παραχώρηση των παλαιών φυλακών Ωρωπού στο Δήμο με σκοπό την ίδρυση «Κέντρου Ιστορίας, Δημοκρατίας και Δομών Πολιτισμού».

Ερημίτης Κέρκυρας: Εκεί που «συναντήθηκαν» Οδυσσέας, Σέξπιρ και Μητσοτάκης

Η ιστορία των φυλακών

Το Αμαλίειο Ορφανοτροφείο άρχισε να οικοδομείται το 1909. Χτίστηκε σε έκταση που όρισε με διαθήκη του ο ευεργέτης Ανδρέας Συγγρός μεγαλοκτηματίας της περιοχής από το 1897 δυο χρόνια πριν τον θάνατο του. Ο χώρος λειτουργούσε σαν Ορφανοτροφείο μέχρι το 1933. Τότε άλλαξαν την λειτουργία του σε φυλακές αφού εξαγοράστηκε από το Ελληνικό δημόσιο. Οι φυλακές λειτουργούσαν κατά παράβαση των διεθνών προδιαγραφών καθώς στεγάζονταν στους ίδιους χώρους ενήλικοι με ανήλικους κρατούμενους. Ισοπεδώθηκαν με τον ισχυρό σεισμό του 1938 στην συνέχεια τα κτίρια οικοδομήθηκαν ξανά μόνο σαν φυλακές. Η επταετία των Συνταγματαρχών μετέτρεψε το 1967 τις φυλακές σε χώρο έγκλειστων πολιτικών κρατούμενων. Καταργήθηκαν με την πτώση της χούντας. Σε ένα από τα κτίρια των πρώην φυλακών εγκαινιάστηκε (1976) το 1ο Γυμνάσιο Ωρωπού. Λειτούργησε εκεί έως το 1989 που μεταφέρθηκε σε νεόχτιστο γειτονικό κτίριο. Στην συνέχεια μεταφέρθηκε σε ένα άλλο κτίριο των φυλακών το Δημοτικό Ωδείο Ωρωπού.

Κομανέτσι: Το τέλειο 10άρι, η μικρή κομμουνίστρια που δεν χαμογελούσε, η παιδοφιλία και η Πάολα

«Και συ λαέ βασανισμένε μη ξεχνάς τον Ωρωπό»

Την περίοδο της επταετίας στις φυλακές κρατήθηκαν σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Μανώλης Γλέζος, ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Ανδρέας Λεντάκης και φυσικά ο Μίκησ Θεοδωράκης. Εμβληματικό για τις Φυλακές του Ωρωπού είναι και το τραγούδι του «Και συ λαέ βασανισμένε μη ξεχνάς τον Ωρωπό».

Τα τραγούδια έχουν ιστορία: Η «Σκύλα» του Βαμβακάρη ήταν η πρώτη του γυναίκα

Τον Δεκέμβριο του 1969, ο Θεοδωράκης επιχείρησε να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη. Η διοίκηση των φυλακών δέσμευσε την επιστολή με το αιτιολογικό ότι ο Μίκης «δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις». Η επιστολή μπορεί να μην έφτασε στον προορισμό της ωστόσο, εξ αυτού ο Μίκης έγραψε το γνωστό τραγούδι «Διότι δεν συνεμορφώθην»

Πειραιάς: Το δημόσιο πορνείο στα Βούρλα και η μεγάλη απόδραση

Οι Φυλακές Ωρωπού έχουν χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων.