Κομανέτσι: Το τέλειο 10άρι, η μικρή κομμουνίστρια που δεν χαμογελούσε, η παιδοφιλία και η Πάολα

Λατρεύτηκε όταν ένα είδος παιδοφιλίας γινόταν απαράδεκτα αποδεκτό την Δύση; Ήπιε χλωρίνη για να αυτοκτονήσει; Τι μάθαμε για τη Νάντια Κομανέστι από τη συγγραφέα Λόλα Λαφόν.

Κομανέτσι: Το τέλειο 10άρι, η μικρή κομμουνίστρια που δεν χαμογελούσε, η παιδοφιλία και η Πάολα

Πίσω στο μακρινό 1976. Στις 18 Ιουλίου, η 14χρονη Ρουμάνα Nadia Comaneci αφήνει άναυδο τον κόσμο όταν βαθμολογείται με 10 από τους κριτές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ. Είναι το πρώτο τέλειο δεκάρι στην ιστορία της ενόργανης γυμναστικής. Ο τελικός απολογισμός είναι 7 δεκάρια, 3 χρυσά μετάλλια, ένα αργυρό και ένα χάλκινο.

Πειραιάς: Το δημόσιο πορνείο στα Βούρλα και η μεγάλη απόδραση

«Η μικρή κομμουνίστρια που δεν χαμογελούσε ποτέ»

Τα χρόνια πέρασαν και η Νάντια Κομανέτσι έγινε θρύλος. Τόσο για τις επιδόσεις της στη γυμναστική, όσο και για την προσωπική ζωή της. Μάθαμε πολλά γι' αυτή από το βιβλίο της Γαλλο-ρουμάνας Lola Lafon «Η μικρή κομμουνίστρια που δεν χαμογελούσε ποτέ». Η Λόλα Λαφόν φώτισε άγνωστες στιγμές του κοριτσιού που άφησε άναυδο τον κόσμο, αλλά και μέρος της Ρουμανίας του Τσαουσέσκου.

Μαίρη Αρώνη - «Πάστα Φλώρα»: Η απεργία πείνας, το χαστούκι, οι μπότες των Γερμανών στην Kατοχή (vid)

Ο Καρόλι και η χλωρίνη

Στο συγκεκριμένο βιβλίο υπάρχουν λεπτομέρειες, για το διαζύγιο που πήραν οι γονείς της Κομανέτσι το 1976 αλλά και την επιβολή από τη ρουμανική ομοσπονδία αθλητισμού ενός νέου προπονητή στη θέση του αγαπημένου της προπονητή Καρόλι. Τότε που ήπιε χλωρίνη, όχι για να αυτοκτονήσει αλλά για να τη δουν οι πράκτορες που την παρακολουθούσαν και να επιστρέψει ο Καρόλι. Το κόλπο της έπιασε.

Δύο πιστολιές στη Μαγκουφάνα, ένας νεκρός, μια μπυραρία στο Μετς και η Βουγιουκλάκη

Ο γιος του Τσαουσέσκου και η απόδραση

Οι πράκτορες όντως την παρακολουθούσαν και προφανώς ήξεραν για τη σχέση της με τον γιο του Τσαουσέσκου. Λίγα χρόνια αργότερα σκέφτηκε την απόδραση από τη Ρουμανία. Το 1989, στα 27 της τα καταφέρνει με τη βοήθεια του, ρουμανικής καταγωγής, Κονσταντίν Παναΐτ, που κατοικούσε στη Φλόριντα των ΗΠΑ και βοηθούσε Ρουμάνους να αυτομολήσουν στον Νέο Κόσμο. Πολλά ώρες πορείας μέσα στο καταχείμωνο έως τα σύνορα με την Ουγγαρία. Από εκεί στην Αυστρία όπου βρήκε άσυλο στην Αμερικανική Πρεσβεία κι από εκεί με αεροπλάνο στη Νέα Υόρκη.

«Καμία στιγμή δεν σκέφτηκα να επικοινωνήσω με την Κομανέντσι. Αυτό το μυθιστόρημα είναι ένα ονειρικό αφήγημα και όχι η βιογραφία της. Σταμάτησα στο 1990 γιατί μετά έρχεται η πραγματικότητα, η πραγματική ζωή και ιστορία, η οποία της ανήκει. Εγώ προσπαθώ να διηγηθώ το τέλος μιας εποχής και το τέλος μιας καριέρας που βρίσκει μπροστά της, έναν τοίχο και καταρρέει», έχει πει η συγγραφέας, Λόλα Λαφόν.

Δέσπω Διαμαντίδου: Η Πειραιώτισσα που ερωτεύτηκε ο Παπαμιχαήλ, ο χωρισμός για τα μάτια της Αλίκης

Τα περί παιδοφιλίας

Η Lola Lafont, σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Slate άφησε να εννοηθεί ότι η η Κομανέτσι λατρεύτηκε την εποχή που ένα είδος παιδοφιλίας γινόταν απαράδεκτα αποδεκτό την Δύση. Αποτέλεσε φαντασίωση των Αμερικανών σε μικρή ηλικία και μάλιστα ως κομμουνίστρια που ήθελε να φύγει από την Ρουμανία.
Όπως αναφέρει η Lafont στο Slate, σε ηλικία 13 ετών η Brooke Shields έπαιζε την πόρνη στην ταινία La Petite του Λουί Μαλ και έκανε εξώφυλλο σε περιοδικό, γυμνή και τραγικά βαμμένη. Η πολύ νεαρή επίσης Jodie Foster, έκανε την πόρνη στην κάμερα του Μάρτιν Σκορτσέζε στην ταινία ο Ταξιτζής με τον Ντε Νίρο.

Βενάρδος: Ο ληστής με τις γλαδιόλες που λάτρευαν οι γυναίκες και απέδρασε ως παίκτης του Ολυμπιακού

Και ξαφνικά... Πάολα

Πολλά χρόνια αργότερα, η Αμερικανίδα πια -με μπότοξ, προσθετικές και δικές της εταιρείες-, Νάντια Κομανέτσι, εμφανίστηκε στην ελληνική τηλεόραση. Το 2019, στην εκπομπή Βινύλιο ο Αντώνης Κανάκης είχε καλεσμένη την τραγουδίστρια Πάολα. Ο παρουσιαστής την ρώτησε: «αν δεν έκανες αυτό που έκανες σήμερα, ποια ήταν η μεγάλη σου αγάπη; Ποιος ήταν ο άλλος δρόμος που θα είχες ακολουθήσει;».

«Ήθελα να ασχοληθώ με τον αθλητισμό. Αγαπούσα από μικρή την ενόργανη γυμναστική και αν μπορώ να πω πως είχα κάποιο είδωλο σαν παιδάκι, αυτή ήταν η Νάντια Κομανέτσι», είπε η Πάολα και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο Αντώνης Κανάκης της είπε να κοιτάξει την οθόνη και να δει το βίντεο.

Στο βίντεο η Νάντια Κομανέτσι μιλάει για την Πάολα.