Γιάννης Δαλιανίδης: «Πώς μου ήρθε και την είπα Ζωή Λάσκαρη»

Είναι πια γνωστό πως το πραγματικό όνομα της Ζωής Λάσκαρη ήταν Ζωή Κουρούκλη. Αυτό όμως που δεν είναι γνωστό...

Γιάννης Δαλιανίδης: «Πώς μου ήρθε και την είπα Ζωή Λάσκαρη»

Ο Γιάννης Δαλιανίδης υπήρξε ο... νονός της Ζωής Λάσκαρη, όταν εκείνη με μόνο εφόδιο τον τίτλο της σταρ Ελλάς παρουσιάστηκε στην οντισιόν για τον «Κατήφορο».

Ο «Κατήφορος» ένα δράμα κοινωνικής καταγγελίας της Φίνος Φιλμ έμελλε εκτός των άλλων να συστήσει τρεις εκκολαπτόμενους σταρ του ελληνικού σινεμά: Τη Ζωή Λάσκαρη, τον Νίκο Κούρκουλο και τον Κώστα Βουτσά.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο που απέρριψε η Αλίκη Βουγιουκλάκη τον διεκδίκησαν περισσότερα από 60 κορίτσια αλλά τον κέρδισε, χωρίς καν να έχει περάσει από δραματική σχολή, μια ωραία Θεσσαλονικιά, η Ζωή Κουρούκλη.

Κατήφορος: Το γυμνό σόκαρε τη Βουγιουκλάκη και ο κινηματογράφος κέρδισε τη Λάσκαρη

Ο Γιάννης Δαλιανίδης όταν την πρωτοείδε, θυμήθηκε πως η πανέμορφη αυτή κοπέλα «έκλεψε» στα καλλιστεία, αφού ήταν μόλις 16 χρονών αλλά δήλωσε ψευδώς δεκαεπτάχρονη.

Στην αρχή δίστασε, βλέποντας πως δεν είχε καν την τυπική κατάρτιση του ηθοποιού αλλά τον έπεισε η γοητεία της. Υπήρχε όμως ένα ακόμα πρόβλημα. Το όνομα Ζωή Κουρούκλη έκανε ήδη καριέρα στο ελληνικό τραγούδι από την συνεπώνυμη ξαδέρφη της κοπέλας.

Έπρεπε οπωσδήποτε να δοθεί ένα ψευδώνυμο στο κορίτσι και το έδωσε ο ίδιος ο Δαλιανίδης. Σε συνέντευξή του στον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη είχε δηλώσει:

«Εγώ τότε περνούσα συχνά από την οδό Λασκάρεως. Ήταν ένας δρόμος που στη ζωή μου έπαιξε κάποιο ρόλο. Έμενε εκεί ένα πολύ αγαπημένο μου πρόσωπο. Προσπάθησα να βρω ένα σοβαρό όνομα και το πρώτο που μου ήρθε ήταν αυτό».

Λέγεται μάλιστα πως η ηθοποιός έμαθε το καινούργιο της όνομα τηλεφωνικώς από τον Φίνο.

«Ο Κατήφορος»: Όταν η Ζωή έμαθε από το τηλέφωνο πως τη λένε... Λάσκαρη!