«Ο Κατήφορος»: Όταν η Ζωή έμαθε από το τηλέφωνο πως τη λένε... Λάσκαρη!

"Ο Κατήφορος" ήταν η ταινία με την οποία συστήθηκε στο ελληνικό κοινό το sex symbol, Ζωή Λάσκαρη, που πήρε το βάπτισμα πυρός χάρις στο ηχηρό όχι μιας σταρ...

«Ο Κατήφορος»: Όταν η Ζωή έμαθε από το τηλέφωνο πως τη λένε... Λάσκαρη!

Η δραματική ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη θεωρείται κομβική για τον παλιό εμπορικό κινηματογράφο. Πέρα από την παρθενική εμφάνιση της Λάσκαρη δόθηκε η ευκαιρία στον Νίκο Κούρκουλο να κάνει ένα δυναμικό μπάσιμο σε πρωταγωνιστικούς ρόλους που σμίλεψαν το προφίλ του "σκληρού γόη", ενώ και οι νεαροί Κώστας Βουτσάς και Βαγγέλης Βουλγαρίδης έγιναν διάσημοι εν μια νυκτί.

Ο πρώτος γυναικείος ρόλος προοριζόταν για την Αλίκη Βουγιουκλάκη, αλλά η "εθνική σταρ" τον απέρριψε θεωρώντας πως οι προκλητικές σκηνές θα έβλαπταν το πρότυπο του καλού κοριτσιού που προσπαθούσε να περάσει μέσα από τις ταινίες της. Αυτό εξόργισε τον Φίνο ο οποίος αποφάσισε να επενδύσει σε νέα πρόσωπα. Ο τροχός της τύχης έδειξε την νεαρή Ζωή Κουρούκλη, που στην πρώτη της κιόλας ταινία γίνεται πρωταγωνίστρια. Φαίνεται απίστευτο αλλά η Ζωή μαθαίνει το νέο της επώνυμο από το τηλέφωνο. Ένα πρωί διαβάζει στις εφημερίδες ότι στην νέα ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη πρωταγωνιστεί κάποια Ζωή Λάσκαρη. Η απορία, ο θυμός και η περιέργεια την ωθούν να τηλεφωνήσει στον Φίνο. "Ποια είναι αυτή η Λάσκαρη;" τον ρωτά "Εσύ είσαι η Λάσκαρη. Αυτό είναι το νέο σου επίθετο και καλά θα κάνεις να το συνηθίσεις". Δεν είχε κάτι άσχημο το πραγματικό της επίθετο, υπήρχε όμως και η ξαδέρφη της Ζωή Κουρούκλη, που ήταν ήδη γνωστή τραγουδίστρια και ο Φίνος δεν ήθελε επ' ουδενί να προκαλέσει σύγχυση στους σινεφίλ της εποχής.

Ο Κατήφορος ήταν πρώτος σε εισπράξεις το 1961, προβλήθηκε και στο εξωτερικό και είχε την πρωτιά στο Μεξικό. Μετά την μεγάλη αυτή εμπορική επιτυχία η Λάσκαρη προσλήφθηκε στην Φίνος Φιλμ με μόνιμο μισθό. Η Βουγιουκλάκη χωρίς να το θέλει έβαλε μπελάδες στο κεφάλι της αποκτώντας μια νέα αντίζηλο στο πανί.