Κατήφορος: Το γυμνό σόκαρε τη Βουγιουκλάκη και ο κινηματογράφος κέρδισε τη Λάσκαρη

Η σκηνή στην οποία ο Νίκος Κούρκουλος εγκαταλείπει γυμνή τη 17χρονη Ζωή Λάσκαρη στο ντεμπούτο της στον «Κατήφορο», είναι αυτή που σόκαρε την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Κατήφορος: Το γυμνό σόκαρε τη Βουγιουκλάκη και ο κινηματογράφος κέρδισε τη Λάσκαρη
Photo Credits: finosfilm.com

«Ο Κατήφορος» είναι ελληνική δραματική ταινία του 1961, της Φίνος Φιλμς σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη. Η ταινία έκοψε 161.331 εισιτήρια στους κινηματογράφους Α' προβολής Αθήνας και Πειραιά. Ήρθε πρώτη σε εισπράξεις ανάμεσα σε 68 ελληνικές ταινίες εκείνης της χρονιάς. Προβλήθηκε επίσης στο εξωτερικό, ενώ ήταν πρώτη σε εισπράξεις στο Μεξικό, κατά την περίοδο 1961-62.

Η ταινία επρόκειτο να συμμετάσχει επίσημα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1961, όμως ο Φίνος την απέσυρε -μαζί με άλλες δύο- γιατί κληρώθηκαν να προβληθούν σε μέρες και ώρες όχι αρεστές στον παραγωγό.

Υπόθεση

Η Ρέα (Ζωή Λάσκαρη) έχει σχέσεις με τον Κώστα (Νίκος Κούρκουλος), ενώ ο Πέτρος (Βαγγέλης Βουλγαρίδης) είναι ερωτευμένος μ' εκείνη. Η Ρέα θα προσπαθήσει να τα φτιάξει με τον Πέτρο επειδή ο Κώστας έχει και άλλες σχέσεις, αλλά ο τελευταίος θα την εκδικηθεί γι' αυτό, ενώ διαφθείρει και την μικρή της αδερφή. Η ταινία δείχνει την άσεμνη ζωή μιας παρέας νέων που οι γονείς τους δεν φροντίζουν για την ανατροφή τους.

Αποτελεί την πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της Ζωής Λάσκαρη αλλά και το ξεκίνημα της συνεργασίας του Νίκου Κούρκουλου με τη Finos Film.

Η άρνηση της Αλίκης

Αρχικά, ο ρόλος της Ζωής Λάσκαρη είχε προταθεί στην Αλίκη Βουγιουκλάκη, αλλά λόγω των τολμηρών σκηνών, εκείνη αρνήθηκε. Η Ζωή Λάσκαρη ήταν μόλις 17, δεν ήταν ηθοποιός αλλά ήταν ήδη Σταρ Ελλάς. Αρχικά της είχε προταθεί ένας μικρός ρόλος και ο ρόλος της Ρέας προοριζόταν για την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Οι σκηνές στις οποίες θα εμφανιζόταν γυμνή, κυρίως αυτή στην οποία είναι γυμνή μπροστά στον Νίκο Κούρκουλο, σόκαραν τη Βουγιουκλάκη, η οποία αρνήθηκε τον ρόλο. Η Λάσκαρη είχε εξαιρετική παρουσία στα δοκιμαστικά, της δόθηκε ο πρωταγωνιστικός ρόλο και μετά από αυτή την ταινία, προσελήφθη μόνιμα στην Finos Film με μηνιαίο μισθό.