Ο Ηλίας του 16ου: Ένας ρόλος ευλογία αλλά και κατάρα για όσους τον έπαιξαν
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται πως ο Ηλίας του 16ου ήταν ένας καταραμένος ρόλος.
Δύο μείζονες ηθοποιοί της ελληνικής κωμωδίας που τον υποδύθηκαν, ο ένας στο σανίδι και ο άλλος στο πανί έπαψαν σύντομα να είναι τα αγαπημένα παιδιά του Φιλοποίμενα Φίνου και χάθηκαν από το προσκήνιο. Πρώτος ο μεγάλος Βασίλης Λογοθετίδης που ζωντάνεψε τον ομώνυμο ρόλο στη θεατρική σκηνή και γνώρισε απροσμέτρητη επιτυχία.
Όταν όμως ήρθε η ώρα της ταινίας, ο Φίνος κλότσησε και είπε στον Σακελλάριο: ««Ε, όχι, Αλέκο μου τον Λογοθετίδη. Μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος κωμικός, δεν αντιλέγω, αλλά είναι κι ο μεγαλύτερος σε ηλικία. Μην κοιτάς στο θέατρο. Εδώ θα χρειαστούμε ένα νέο άνθρωπο, να μπορεί να τρέξει, να σκαρφαλώσει μάντρες, να είναι σπίρτο, να μην κάθεται λεπτό. Φαντάζεσαι τον Λογοθετίδη να τα κάνει όλα αυτά; Είναι μεγάλος άνθρωπος πια. Όχι, όχι, τον Λογοθετίδη...»
Η απόρριψη αυτή ήταν η αρχή του τέλους για τον ηθοποιό που μεσουράνησε σε όλη τη δεκαετία του ’50. Άνοιξε βέβαια το δρόμο στον Κώστα Χατζηχρήστο που με την ταινία αυτή βρέθηκε ξαφνικά στην πρώτη γραμμή του πανελλήνιου ενδιαφέροντος. Αλλά και για αυτόν ο Ηλίας του 16ου αποδείχτηκε καταραμένος ρόλος τρόπον τινά, αφού γρήγορα έχασε την εύνοια του Φίνου και λίγα χρόνια αργότερα ο υπερπαραγωγός του ελληνικού σινεμά δεν έβγαινε ούτε στο τηλέφωνο να του μιλήσει.
Κατά παράδοξο τρόπο ο ρόλος αυτός έδινε λάμψη στον ηθοποιό αλλά σύντομα την έπαιρνε πίσω.