Ο Ηλίας του 16ου: Πού βρίσκεται το καφενεδάκι της «συμμορίας»
Το καφενεδάκι όπου Χατζηχρήστος και σία στήνουν το "κόλπο της αρβύλας" στον "Ηλία του 16ου" βρίσκεται σε γνωστή πλατεία της Αθήνας.
Οι ελληνικές ταινίες της Φίνος ήταν συνδεδεμένες με το αστικό τοπίο της μεταπολεμικής Αθήνας. Γειτονιές, πλατείες, δρόμοι είναι το σκηνικό όπου μεγαλουργούν οι ιδιοφυείς ηθοποιοί της εποχής.
Ο "Ηλίας του 16ου" δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Κωμωδία με νεορεαλιστικές καταβολές αναδεικνύει τους φτωχοδιάβολους της εποχής που πασχίζουν με κάθε τρόπο να πιάσουν την καλή. Κάπου στο βάθος ανιχνεύεται κι ένα έντονο πολιτικό μήνυμα. Από τη μια ο τοκογλύφος Παπαγιαννόπουλος, πρότυπο του μαυραγορίτη της Κατοχής, και οι αστοί στο πολυτελές διαμέρισμα που είναι έτοιμοι να κατηγορήσουν την υπηρέτριά τους για να καλύψουν τα ανομήματά τους. Συμβολισμός μιας Ελλάδας που δεν αντέχει σε κριτική.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Από την άλλη οι άνεργοι φουκαράδες που πρέπει να επιβιώσουν με κάθε τρόπο. Στη σκηνή των τριών (Ξενίδης, Χατζηχρήστος, Βέγγος) εξυφαίνεται όλο το σχέδιο της ταινίας αλλά εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με πλάνα στούντιο. Το καφενεδάκι που βλέπουμε είναι πραγματικό κι αν προσέξουμε στο 0:18 του παραπάνω βίντεο πρόκειται για καφενείο της Πλατείας του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη. Στη θέση του λειτουργεί σήμερα το ψητοπωλείο-εστιατόριο "Διόνυσος" στην γωνία της οδού Ιθάκης.
Ο "Ηλίας του 16ου", ένα ακόμα δημιούργημα του Αλέκου Σακελλάριου, εντυπωσιάζει με τον καταιγισμό των σκηνών και την σφιχτή πλοκή, καθώς και με την οργιαστική ερμηνεία του Χατζηχρήστου που επισκιάζει τους πάντες. Προβλήθηκε το 1959 και αποτελεί ένα από τα διαμάντια του ελληνικού σινεμά που δεν θα σβήσει ποτέ στις καρδιές των θεατών του.